Kako očistiti srebro? Čišćenje srebra je jednostavno i lako. Ako znate par stvari a mi vam ih otkrivamo.

Volite srebro jer je tako elegantno i lepo. Imate srebrni pribor za jelo, naušnice, kutijice, od srebra napravljene razne predmete koji krase vaše vitrine i podsećaju na neko prošlo vreme. Nešto ste dobili a nešto kupili. I koliko god je srebro lepo i sija toliko je ružno kada pocrni.

Zanimljivo je da srebrni nakit pocrni na nekim osobama. A zašto se ovo dešava? Naše telo sadrži sumpor koji unosimo sa nekim lekovima, sa vodom. I onda se taj sumpor izlučuje preko znoja. Ali to se dešava samo kod nekih osoba. Inače, srebro tamni kada dođe u dodir sa sumpor dioksidom, vodonik sulfidom, slobodnim sumporom.

Ne paničite. Puno je načina za čišćenje srebra.

Kako očistiti srebro

Soda bikarbona je nezamenljiva u domaćintvu. Ako ste čitali knjigu “Brit Mari je bila tu” Fredrika Bakmana sigurno ste zapamtili da je soda bikarbona nezamenljiva.

Dakle, uzmite aluminijumsku foliju i od nje napravite činijicu, pa na dno stavite srbrne predmete a onda ih pospite sodom bikarbonom. Onda prelijte to vrelom vodom i neka malo odstoji. Ispreite mlakom vodom, obrišite i divite se vašoj srebrnini.

Sirće je takođe odlično sredstvo za čišćenje srebra. U posudu poređajte predmete od srebra koje čistite i prelite ih sirćetom. Neka odstoje pola sata a razultat će biti očaravajući. Isperite mlakom vodom i osušite.

Pasta za zube je još jedan odličan čistač srebra. Namažite pastu po predmetima i trljajte pamučnom krpom ili vaticom. Prljavština će se preneti na krpicu i vatu a vaš nakit, posuđe biće ponovo sjajni i beskprekorni.

https://www.instagram.com/p/CGVegKOnJka/

Možete da kupite i već gotovu pastu za čišćenje srebra ukoliko niste raspoloženi da koristite ova sredstva koja već imate u kući. To su namenske paste za čišćenje sreba a na njima je uputstvo kako se to radi. Princip je isti kao što smo već opisali, predmeti se premažu, odstoje, istrljaju, isperu i srebro blista.

Pepeo od cigarete je efikasno sredstvo za čišćenje vašeg srebra. Ali pepeo od cigarete morate da pomešate sa llimunovim sokom. Istrljajte ovom smešom pouđe, kutijice, nakit, skidajte prljavštinu a očišćene predmet isperite i osušite.

Srebro možete očistiti i pomoću svežeg paradjza ili kečapa. Stavite srebro preko kriški paradajza i ostavite da stoji pola sata, Onda isperite i osušite. Ili predmete potopite u kečap, možete starom četkicom za zube istrljati da bi odstraniti crnilo. I ovoga puta isperite i prosušite. To radite uvek kako bi sprali sredstva kojima ste srebro čistili.

Deterdžent koji imate rastvorite u vodi, ubacite srebrne predmete, možete ih malo i protrljati krpom i ostaviti da odstoje dvadesetak minuta. Čišćenje je gotovo.

Pogledajte i – Kako očistiti peglu

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime