Kako editovati slike? Vrlo jednostavno ako imate dobru aplikaicju i uz to znate nekoliko stvari.

Za početak, ne bi trebalo da bežite od editovanja fotografija. To jeste sastavni deo fotografije. Kao što su se ranije analogne fotografije razvijale i tako im se menjalo osvetljenje ili kontrast, tako i danas koristimo drugačije alate za slične namene. Umesto hemikalija i osvetljavanja, danas imamo aplikacije i programe za editovanje fotografija.

Dakle, trebaće vam:

  • kvalitetna fotografija
  • telefon ili kompjuter
  • aplikacija ili program za editovanje

Kako snimiti kvalitetnu fotografiju?

kako editovati slike

Trebaće vam dobra kamera, novi telefon ili DSLR foto aparat. Ovde imate naš tekst telefoni sa najboljim kamerama za 2020 godinu. Svi novi DSLR modeli foto aparata snimaju veoma dobre slike.

Kvalitetna kamera jeste preduslov ali nije dovoljna.

Kada slikate, idealno bi bilo da koristite prirodno svetlo i ne koristite blic. Takođe, važno je da obratite pažnju i na kompoziciju snimka. Ovde imate nekoliko pravila koja mogla da vam pomognu da napravite što bolji snimak.

Suština je da ako snimite loše fotografije, biće vrlo teško iz njih izvući nešto dobro, čak i ako imate dobre aplikacije, puno vremena i veštine.

Svi moderni foto aparati i kamere na telefonima imaju odlične automatske režime i oni će u većini situacija i uslova napraviti veoma dobre snimke. Čak i kada je mračno, što je uvek problem za snimanje. Ono što bi trebalo da znate je da možete da snimate i u manuelnom režimu. Da biste to znali, trebalo bi da umete da kontrolišete nekoliko osnovnih parametara snimka.

To su pre svega: rezolucija, otvor blende, ekspozicija i ISO.

Rezolucija predstavlja broj tačkica na slici i što više to bolje. Ipak, što veća rezolucija to će i slika zauzimati više mesta. U principu sve više od 8 megapiksela uz kvalitetan senzor i objektiv je dovoljno za većinu standarnih uslova.

Blenda je količina svetla koju će staklo propustiti do senzora. Otvor se piše oznakom F, a što je broj manji (recimo f 1.8) to više svetla prolazi. Što više svetla to znači da ekspozicija može da bude kraća a ISO niži. Strogo tehnički F je odnos između žižne daljine i prečnika objektiva, ako hoćete da se pravite važni u društvu.

Ekspozicija je dužina trajanja snimanja fotografije. Obično je delić sekunde ali može da bude i nekoliko minuta ako snimate recimo noćno nebo. Što je ekspozicija duža to i sama kamera i ono što slikate mora da bude mirnije kako slika ne bi bila mutna.

ISO je osetljivost senzora. Niži ISO znači manje svetla i mračnije snimke. Viši znači suprotno i omogućava skraćivanje ekspozicije.

Raw snimci su fajlovi koji čuvaju sve informacije fotografije bez kompresije.

Na ovom linku više saveta za snimanje dobrih fotografija.

Recimo da sada imate dovoljno dobru fotografiju koju sada želite da editujete.

Ok, to je dobar početak.

Kako editovati slike

Trebaće vam aplikacija ili program. Postoje brojne, kako za pametne telefone, naravno i android i iOS, kao i za računare, Mac i Windows. Mnoge postoje na svim platformama i operativnim sistemima.

Pre toga, evo nekoliko koraka u editovanju slika koje će vam rešiti najvažnije stvari koje želite da uradite.

1. Cropujte snimke

Velika većina kamera na mobilnim telefonima i foto aparatima ima poprilično široke objektive. To znači da će snimati veliko polje i takvi snimci su u redu kada želite da zabeležite što širi kadar, recimo unutra ili ako snimate prirodu. Ipak, u većini slučajeva, da biste dobili atraktivne snimke, biće potrebno da cropujete višak, odnosno odsečete sve što vam ne treba.

Alatka za to se u svim aplikacijama zove – crop i radi tako što označite deo koji želite da ostavite i deo koji ćete baciti.

2. Ispravite osvetljenje (ekspoziciju) na slikama

Foto aparati će ponekada promašiti količinu svetla koju su prikazali na snimku. To lako možete da ispravite uz pomoć opcije brightness – contrast. Doterajte ih da biste dobili atraktivnije snimke.U idealnim okolnostima na fotografijama nećete imati spržene površine, odnosno one bele, preeksponirane, baš kao ni sasvim crne. Istovremeno možete da doterate i balans bele a to se radi podešavanjem boja:

3. Podešavanje boja na slikama

Većina aplikacija ima opciju automatskog podešavanja boja i balansa bele, ali i ona će često promašiti pa je ponekada potrebno da ručno namestite što prirodnije boje. Postoje i brojni filteri koji će to uraditi za vas. Posebno su problematični snimci pri veštačkom svetlu.

4. Blurovanje ili izoštravanje

Popularni filteri koji mogu da unaprede kvalitet fotografije su blur i sharpening opcije. One će zamutiti ili izoštriti sliku, što u nekim slučajevima doprinosi atraktivnosti snimka.

5. Dodavanje elemenata

Kada ste sve uradili na vaše fotografije možete dodati različite elemente. To mogu da budu tekst, emoji, ili drugi efekti koji će imati neku funkciju. Ne preterujte, šareniš nikada nije dobra ideja.

6. Dodajte filtere

Jednostavno odaberite efekat i promenite sliku jednim klikom.

Kako editovati slike – Najbolje aplikacije za telefone

1. Adobe Lightroom

Adobe je definitivno osnovna referenca kada pričamo o editovanju fotografija a ono što je Photoshop na računarima to je Lightroom na mobilnim telefonima. Aplikacija može da prepoznaje lica kako biste lakše organizovali snimke, može da ispravlja ekspoziciju čak i sa RAW snimcima, a svi drugi standardni alati za uređivanj slika se podrazumevaju.

Možete da dobijete i Adobe Lightroom i Photoshop zajedno ako se pretplatite na Adobe Creative Cloud Plan.

2. Skylum Luminar

Luminar je veoma brzo postao jedna od najrasprostranjenijih aplikacija za edtiovanje slika širom sveta. Čak i kod profesionalnih fotografa. Plaća se samo jednom i ne morate da posle toga plaćate za mesečnu pretplatu što je u poslednje vreme sve češće slučaj kod drugih aplikacija. Luminar može da se koristi samostalno ili kao plugin u drugim aplikacijama recimo Lightroom.

Najvažnija opcija je AI slider, odnosno automatsko ispravljanje fotografija zasnovano na veštačkoj inteligenciji. Tu su i brojni filteri, kao i rad sa layerima.

3. VSCO

kako-editovati-fotografije
kako-editovati-fotografije

VSCO je super popularna aplikacija za editovanje slika. Zapravo, toliko je značajna da je pokrenula ceo društveni talas. Ovde možete da je skinete, a ovde imate priču o tome kako su nastale VSCO devojke.

4. Canva

Canva je jednostavan program za editovanje koji radi i na mobilnim telefonima i na računarima. Ono što ga izdvaja je što je veoma jednostavan. Skoro sve opcije rade po principu povlačenja, a unapred pripremljeni formati za društvene mreže, postere, vizit karte su veoma lako dostupni čak i ako nemate pojma o editovanju. Na fotkama u Canvi možete da promenite brojne elemente, dodate tekst ili ih obradite. I stvarno je lako.

Kako editovati slike – Najbolje aplikacije na kompjuteru

1. Adobe Photoshop

Ako imate Photoshop i dovoljno znanja možete da uradite bukvalno sve što zamislite. Brojni su besplatni tutorijali za učenje, a alata, filtera i drugih opcija ima toliko da Photoshop možete da učite mesecima.

2. GIMP

GIMP je vrlo sličan Photoshopu ali je besplatan. Možda nema toliko funkcionalosti, ali radi vrlo dobro i dostupan je za Windows, Mac i Linux. I vrlo je jednostavan.

Najbolji online programi za editovanje

Postoji i treća opcija za editovanje fotografija, a to su online editori. Odete na njihovi stranu, uploadujete fotku, editujete je i kada završite skinete je.

1. Pixlr Editor

Najpoznatiji je definitnivno Pixlr Editor koji je besplatan, jednostavan i brz, ali ima dovoljno opcija za osnovno uređivanje fotki. Od opcija ističemo preko 2 miliona free efekata, brojne filtere i mogućnost pristupa sa desktopa i mobilnog telefona.

2. Snappa

Snappa je zanimljiva online aplikacija kojoj pristupate preko browsera. Ona omoguaćava da od vaših fotki napravite efektne banere, postere ili fotke za blog i društvene mreže.

Jednostavno drag and drop editovanje će se dopasti početnicima.

Pogledajte i – 100 saveta profi fotografa.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime