Šta su VSCO devojke, pitaju sve skoro svih ovih dana? U pitanju je novi trend koji će izvesno obeležiti 2020 godinu. I nije ga baš sasvim lako objasniti. Ipak, par stvari bi trebalo da znate.

VSCO devojke su subkultura nastala na društvenim mrežama, pre svega TikTok i Instagramu. Ono što VSCO stil izdvaja jeste da je nastao spontano i da su jedni korisnici uticali na druge i obrnuto. Naravno, veliku ulogu su imali i internet influenseri, najpopularniji youtuberi i druge digitalne zvezde milenijalsa i Generacije Z.

Šta znači VSCO?

vsco-devojke
vsco-devojke

Naziv je potekao od aplikacije za editovanje fotografija VSCO, koja je poznata po zanimljivim filterima koji se koriste za postove na društvenim mrežama. VSCO aplikacija postoji još od 2012 godine a sada ima oko 20 miliona aktivnih korisnika. Jednostavno objašnjeno, aplikacija se koristi za editovanje slika kako bi se postavile na platformu ili Instagram uz hashtag #vscocam.

VSCO devojke su tinejdžerke koje se oblače na specifičan način, kako u realnom životu tako i za slikanje za postove na TikTok i Instagramu, što je zapravo i važnije.

Ako pogledate hashath #vscogirl videćete da sve devojke izgledaju slično i da su obučene, bar na prvi pogled, sasvim obično. Samo na Instagramu ima na milione ovih postova. Ali kada pažljivije pogledate videćete da su VSCO devojke obično mršave, da imaju dovoljno para da kupuju skupu ali diskretnu odeću i da se slikaju u opuštenim (neko bi rekao nameštenim) scenama. U kompletu ide i minimalna neupadljiva šminka, vintage ogrlice i nakit.

https://www.instagram.com/p/B1PRrMYlG2e/?utm_source=ig_embed

Apsolutno su obavezne Birkenstock sandale, Vans patike i metalna flašica za vodu, najčešće Hydroflask. Starbucks kafa je važan detalj.

Koliko je trend popularan verovatno najviše govori da su video snimci na Youtube “Kako postati VSCO devojka” pregledani milionima puta.

Evo jednog:

Šta su VSCO devojke – I kako postati VSCO

Šta vam još treba da biste postale VSCO devojke i da biste živele ovaj stil?

Recimo predimenzionirana i skupa majica ili isti takav duks, vintage (mamine) farmerke opuštene ali skupe, metalna slamčica za višestruku upotrebu. Tome možete da dodate i Fjallraven ranac, pletene narukvice, šarene gumice za kosu i obavezno polaroid foto aparat ili bar Fuji Instax.

Život i dobro praćeni nalozi na društvenim mrežama se podrazumevaju, baš kao i gomila fanova koji će vam komentarisati slike i stilove koje ste odabrale.

Kao i sve danas, i VSCO trend ima dve strane, one koji ga obožavaju i one koji ga ne vole.

Zapravo trend se toliko brzo proširio svetom da je izazvao i brojne meme na njihov račun a sada se koristi i kao uvreda.

Recimo Dictionary.com VSCO devojke definiše kao uvredu za mlade, bele devojke koje postuju na društvenim mrežama kako bi privukle pažnju.

Neki se sprdaju i šale sa načinom na koji VSCO devojke govore i načinom na koji se bore za očuvanje prirode i ekologiju. Često koriste “uuups” uzrečicu i cokću, tvrde kritičari trenda.

Mnogi misle da su VSCO prava parodija na Generaciju Z, ali da čak i podsmevanje ovom trendu dolazi upravo od mladih, često drugih devojaka.

Roisin Lanigan iz magazina I-D smatra da nije poenta u podsmevanju već na osnaživanju. I upravo ta kombinacija samoponižavanja i divljenja je specifična za Generaciju Z. Kao i “hipster” ili “emo” i VSCO je istovremeno i uvreda i referenca koje koristimo prema drugima ili za sebe. I jeste i nije parodija i podsmeh, odnosno biti VSCO je i pomalo smešno i pomalo kul. Kao hipster pre 10 godina recimo.

 

Generacija Z

ko tačno spada u Generaciju Z? Nema tačne odrednice ali se obično smatra da je to grupa mladih generacija koje dolaze posle Milenijalsa, odnosno to su oni koji su rođeni krajem devedesetih, koji su upravo postali punoletni ili su u ranim dvadesetim.

 

Ipak, VSCO je stil koji će izvesno obeležiti 2020 godinu. Takođe, blisko je povezana sa “e-boys” i “e-girls” stilom, odnosno mladima, pre svega Generaciji Z koji život provode na društvenim mrežama, za pratioce se oblače, odatle traže inspiraciju za svoje oblačenje i životne navike.

Šta su VSCO devojke – Stil i brendovi

Dakle, VSCO je direkteno povezan sa internetom, društvenim mrežama TikTok i Instagram, ali i Youtube i podrazumeva specifičan način oblačenja i aksesoara, ekološke vrednosti i način govora.

Najpopularniji brendovi u okviru VSCO pokreta su: Pura Vida, Hydro Flask, Nike, Brandy Melville, Fjällräven i Urban Outfitters.

Zapravo, korišćenje tačno određenim brendova je veoma važan deo VSCO stila. Zanimljivo je da iako se mnogi podsmevaju ovom trendu, kompanije koje se smatraju poželjnim su zabeležile od 109 do 357 psto rasta toko prošle godine, piše Wikipedia. A to je dosta i govori koliko su trendovi na društvenim mrežama važno iza realni svet.

Takođe, marketing kampanje se sve češće obraćaju upravo VSCO ciljnoj grupi. Pura Vida i Hydro Flask su organizovali poklanjanje svojih proizvoda u okviru VSCO pokreta.

Zanimljiv je aspekat koji se tiče očuvanja životne sredine: Iako neki od brendova poput Birkenstocka i Hydro Flask navode da vode računa o prirodi, a metalne slamčice za višestruku upotrebu su definitivno bolje od plastičnih pitanje je kako ceo pokret utiče na održivi razvoj. Kritičari smatraju da je to samo još jedno ime za konzumerističke pokrete i da VSCO devojke zapravo vode računa o ekologiji zato sto je to društveno poželjno u određenim krugovima.

Dakle, u pitanju je još jedna kompleksna pojava karaktersitična za generacije koje će obeležiti sledeću dekadu što se tiče stilova, trendova i vrednosti. Ako se bavite društvenim trendovima, marketingom ili internetom trebalo bi da pratite VSCO i verovatno ćete otkriti šta nas čeka u budućnosti…