Vremenska prognoza zima 2023 Srbija je stigla. U pitanju su prvi dugoročni meteorološki modeli koji ukazuju na glavne trendove. A pošto je energetska situacija u celoj Evropi poprilično nezgodna, sve nas zanima da li ćemo se smrzavati i koliko ćemo moći da štedimo na struji i grejanju.

Vremenska prognoza zima 2023 Srbija

vremenska prognoza za zimu 2023 u srbiji
vremenska prognoza za zimu 2023 u srbiji

Ipak, stručnjaci već imaju neke indikacije koje ukazuju na to kakve vremenske prilike nas čekaju. Ono što bi moglo da bude značajno u zimskoj sezoni 2022 / 2023 jeste činjenica da će se u Pacifiku javiti fenomen La Nina.

Meteorolozi upoređuju zimu prad nama sa onom u sezonu 2010 / 2011. Tada je La Nina uticala na blokiranje visokog pritiska na Grendlandu i Severnom Pacifiku, navode stručnjaci sa portala severe-weather.eu. Posledica je bila da hladni vazduh struji sa zapada ka Evropi, a rezultat je bila vrlo hladna zima. Ipak, još uvek se ne zna koliko će La Nina potrajati i kolike će njene posledice biti na Evropu, tako da ovu prognozu treba uzeti sa rezervom.

Zato je cenjeni ECMWF model za sezonu 2022 / 2023 predvideo poprilično prosečnu zimu sa temperaturama blago iznad proseka. Ipak, mogući su kratkotrajni prodori hladnog vazduha sa severa Evrope koji bi rezultovali hladnijim periodima na Balkanu i Evropi. Oni ipak ne bi trebalo da potraju više od par dana.

>>> Kada počinje zima 2023

Što se tiče padavina isti model predviđa, manje snega od višegodišnjeg proseka, što nije dobro, imajući u vidu sušu koja traje više meseci.

Takvo vreme će zapravo biti nastavak slične jeseni. Meteorolozi Accuweather servisa iz Britanije, već su objavili vremensku prognozu za jesen 2022 i po njoj će jesen na Balkanu i Srbiji biti toplija i suvlja od proseka. Mogući su čak i toplotni talasi početkom jeseni. Kasnije, pre svega u novembru, očekuju se značajnije padavine u našem regionu.

Dakle, vremenska prognoza za zimu 2023 u Srbiji ukazuje za sada ne prosečnu zimu uz manje padavina i snega. Ukoliko se trendovi budu menjali, na vreme ćemo objaviti novitete.

Očekujemo i druge dugoročne vremenske prognoze za zimu 2023. pa ćemo tekst dopunjavati.

Dodatak: Prve dugoročne prognoze za Evropu, Balkan i Srbiju ukazuju da je pred nama zima sa prosečnim ili nadprosečnim temperaturama. Signala za veoma hladnu zimu za sada nema i meteorolozi smatraju da je veoma mala šansa da do nje zaista i dođe, dok su šanse da će temperature biti iznad proseka značajne. Što se tiče padavina, vremenska prognoza za zimu 2023 i dalje nije izvesna ali prvi signali upućuju na padavine u proseku.

Dodatak 2: RHMZ je objavio i svoje modele i evo kako po domaćim stručnjacima izgleda vremenska prognoza za zimu 2023:

Vremenska prognoza decembar 2022: Topliji mesec

RHMZ očekuje tokom meseca decembra temperature iznad višegodišnjeg proseka i to oko jednog stepena. Što nije beznačajno. U Beogradu temperature u proseku mogu da budu više i za 1.5 stepeni u odnosu na višegodišnji rosek.

Padavine će biti u granicama proseka i ne očekuje se značajno odstupanje.

Vremenska prognoza januar 2023: Prosečan

Januar bi po modelima RHMZ trebalo da bude u granicama prosečnih temperatura, odnosno nešto topliji sa 0.3 stepena celzijusa dok bi u Beogradu minimalne temperature mogle da budu -0.1 stepen. To znači da će srednja maksimalna temperatura u Beogradubiti oko 5.5 stepeni. Padavine se očekuju u proseku.

Vremenska prognoza februar 2023: Prosečan u svakom pogledu

Vremenska prognoza podrazumeva sasvim prosečan februar 2023. Temperature će biti oko 0.4 stepena iznad višegodišnjeg proseka. Slično je i sa padavinama pa se očekuje 45 mm u Beogradu.

Vremenska prognoza mart 2023: Ponegde topliji

Mart 2023 će biti prosečan u Srbiji, ali ne svuda. Tako će u Vojvodini biti temperatura t u proseku biti viša za oko 0.8 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime