Vremenska prognoza zima 2023 Srbija je stigla. U pitanju su prvi dugoročni meteorološki modeli koji ukazuju na glavne trendove. A pošto je energetska situacija u celoj Evropi poprilično nezgodna, sve nas zanima da li ćemo se smrzavati i koliko ćemo moći da štedimo na struji i grejanju.

Vremenska prognoza zima 2023 Srbija

vremenska prognoza za zimu 2023 u srbiji
vremenska prognoza za zimu 2023 u srbiji

Ipak, stručnjaci već imaju neke indikacije koje ukazuju na to kakve vremenske prilike nas čekaju. Ono što bi moglo da bude značajno u zimskoj sezoni 2022 / 2023 jeste činjenica da će se u Pacifiku javiti fenomen La Nina.

Meteorolozi upoređuju zimu prad nama sa onom u sezonu 2010 / 2011. Tada je La Nina uticala na blokiranje visokog pritiska na Grendlandu i Severnom Pacifiku, navode stručnjaci sa portala severe-weather.eu. Posledica je bila da hladni vazduh struji sa zapada ka Evropi, a rezultat je bila vrlo hladna zima. Ipak, još uvek se ne zna koliko će La Nina potrajati i kolike će njene posledice biti na Evropu, tako da ovu prognozu treba uzeti sa rezervom.

Zato je cenjeni ECMWF model za sezonu 2022 / 2023 predvideo poprilično prosečnu zimu sa temperaturama blago iznad proseka. Ipak, mogući su kratkotrajni prodori hladnog vazduha sa severa Evrope koji bi rezultovali hladnijim periodima na Balkanu i Evropi. Oni ipak ne bi trebalo da potraju više od par dana.

>>> Kada počinje zima 2023

Što se tiče padavina isti model predviđa, manje snega od višegodišnjeg proseka, što nije dobro, imajući u vidu sušu koja traje više meseci.

Takvo vreme će zapravo biti nastavak slične jeseni. Meteorolozi Accuweather servisa iz Britanije, već su objavili vremensku prognozu za jesen 2022 i po njoj će jesen na Balkanu i Srbiji biti toplija i suvlja od proseka. Mogući su čak i toplotni talasi početkom jeseni. Kasnije, pre svega u novembru, očekuju se značajnije padavine u našem regionu.

Dakle, vremenska prognoza za zimu 2023 u Srbiji ukazuje za sada ne prosečnu zimu uz manje padavina i snega. Ukoliko se trendovi budu menjali, na vreme ćemo objaviti novitete.

Očekujemo i druge dugoročne vremenske prognoze za zimu 2023. pa ćemo tekst dopunjavati.

Dodatak: Prve dugoročne prognoze za Evropu, Balkan i Srbiju ukazuju da je pred nama zima sa prosečnim ili nadprosečnim temperaturama. Signala za veoma hladnu zimu za sada nema i meteorolozi smatraju da je veoma mala šansa da do nje zaista i dođe, dok su šanse da će temperature biti iznad proseka značajne. Što se tiče padavina, vremenska prognoza za zimu 2023 i dalje nije izvesna ali prvi signali upućuju na padavine u proseku.

Dodatak 2: RHMZ je objavio i svoje modele i evo kako po domaćim stručnjacima izgleda vremenska prognoza za zimu 2023:

Dodatak 3: Prvi čovek Centra za klimatske promene Copernicus pri Evropskom centru za srednjeročne vremenske prognoze Carlo Buontempo kaže da novi podaci ukazuju da je pred nama toplija zima.

Ti modeli su zasnovani na aktuelnim podacima ECMWF i šest drugih nacionalnih prognostičkih centara.

On je rekao da ipak postoji mogućnost da nas pogodi bar jedan vrlo hladan talas. Najveća verovatnoća da se to desi je pred sam kraj godine, odnosno uoči Božića, objasnio je Buontempo.

Tako nešto je moguće usled blokade, odnosno situacije kada bi se pojavili istočni vetrovi kao posledica područja dugotrajnog visokog pritiska.

Šansa da se to desi krajem decembra je veća nego što je uobičajeno.

Dodatak 4: AccuWeather prognoza za zimu 2022 / 2023

Ugledni meteo servis iz Velike Britanije AccuWeather objavio je vremensku prognozu za zimu 2022 / 2023 za Evropu, Balkan i Ssrbiju.

I cela Južna Evropa, od Portugala preko Italije i do Balkana može se suočiti sa snažnim olujama, kišom i vetrom. Intenzivne padavine su moguće, ali to možda i nije loše posle dugotrajne kiše koja je zahvatila ceo region ove godine. Oluje su posebno moguće u novembru.

Što se tiče snežnih padavina, očekuje se da zima bude natprosečna, dakle biće snega. Stručnjaci čak kažu da bi ove padavine mogle da donekle (ali ne sasvim) ponište negativan uticaj padavina. Za to će ipak trebati godine. Takođe, u rizičnim regionima bilo bi dobro spremiti se za potencijalne poplave.

A po pitanju temperature, očekuje se da one budu iznad normalne  širom južne Evrope, pa i u Srbiji. To je dobra vest za uštedu energenata. Ipak, mogući su periodi sa niskim temperaturama.

Što se tiče prognoze za skijašku sezonu, ona će biti više nego dobra i to na planinama na Balkanu kao i na Alpima.

vremenska-prognoza-zima-2023-skijalista
vremenska-prognoza-zima-2023-skijalista

Očekuje se veoma intenzivan sezona širom Evrope.

Vremenska prognoza decembar 2022: Topliji mesec

RHMZ očekuje tokom meseca decembra temperature iznad višegodišnjeg proseka i to oko jednog stepena. Što nije beznačajno. U Beogradu temperature u proseku mogu da budu više i za 1.5 stepeni u odnosu na višegodišnji rosek.

Padavine će biti u granicama proseka i ne očekuje se značajno odstupanje.

Vremenska prognoza januar 2023: Prosečan

Januar bi po modelima RHMZ trebalo da bude u granicama prosečnih temperatura, odnosno nešto topliji sa 0.3 stepena celzijusa dok bi u Beogradu minimalne temperature mogle da budu -0.1 stepen. To znači da će srednja maksimalna temperatura u Beogradubiti oko 5.5 stepeni. Padavine se očekuju u proseku.

Vremenska prognoza februar 2023: Prosečan u svakom pogledu

Vremenska prognoza podrazumeva sasvim prosečan februar 2023. Temperature će biti oko 0.4 stepena iznad višegodišnjeg proseka. Slično je i sa padavinama pa se očekuje 45 mm u Beogradu.

Vremenska prognoza mart 2023: Ponegde topliji

Mart 2023 će biti prosečan u Srbiji, ali ne svuda. Tako će u Vojvodini biti temperatura t u proseku biti viša za oko 0.8 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.