Kada počinje zima 2023? Kao i svake godine istog dana. Jedino što se razlikuje je vreme, odnosno sati i minuti.

Kada počinje zima 2023

Pogledajte >>> Kada počinje zima 2024

Dakle, zima 2023. počinje 21. decembra kada će biti i najkraći dan godine, koji počinje da se produžuje. Zima pred nama se završava 21. marta 2023 godine. Zašto uopšte poštoje godišnja doba? Zato što je zemlja postavljena pod uglom od 23,44° stepena u odnosu na ravan svoje orbite, odnosno svoju rotaciju oko Sunca pa je tokom zime severna hemisfera okrenua od Sunca pa sunčevi zraci padaju pod većim uglom pa se ista količina energije širi na većoj površini.

Zanimljivo je da meteorološka zima 2022 / 2023 počinje nešto ranije odnosno 1. decembra. Vremenska prognoza za zimu 2023 se nalazi na linku i otkriva kakve su dugoročne analize.

Verovatno vas i zanima i pomeranje sata 2022, odnosno kada počinje zimsko računanje vremena 2022? Zimsko računanje vremena 2022 počinje u noći između subote i nedelje, odnosno 30. oktobra. Iako se već nekoliko godina pričalo o tome da će se u celoj Evropi prekinuti sa praksom pomeranja kazaljki dogovor još uvek nije postignut pa će se ova praksa nastaviti i u Srbiji, bar za sada…

Zima 2023 će svakako biti izazovna za celu Evropu zbog situacije sa energentima, zbog čega bi trebalo da štedite energiju. Ukoliko možete da obezbedite dodatnu termo izolaciju vašeg doma to se uvek preporučuje. Za svetla bi trebalo koristiti LED sijalice, što znači da bi bilo dobro da stare sijalice koje troše više energije zamenite modernim. Temperaturu u stanovima i kućama ne bi trebalo držati na oko 20 stepeni.