Kako uštedeti struju? Zapravo lako! Ne znamo koliko ste u toku, ali zbog velike suše u celom regionu je vodostaj reka na nezapamćeno niskom nivou! Dunav je toliko nizak da stotine šlepera čekaju da se nivo reke podigne, a kažu za Drinu da se na nekim mestima može i pregaziti.

Kako uštedeti struju

E sad, ova situacija nije alarmantna samo za rečnu plovidbu i nemačke penzionere koji krstare po Dunavu, već i za sve nas. Zašto? Zato što se u Srbiji jedna trećina struje proizvodi u hidrocentralama. Manje vode u rekama = manje stuje za nas piliće! I ne samo za nas, već je ista situacija i u drugim zemljama Balkana, koje su sve osim Bugarske u manjku, pa su krenule panično da uvoze struju. Elektro privreda Srbije već nekih 15% potrošnje mora da pokriva uvozom. Ne treba biti neki veliki stručnjak za ekonomiju pa shvatiti da u situaciji kad je potražnja sve veća a ponuda sve manja, cene kreću da skaču.

Cena megavata na berzama je već duplo skočila od oktobra ove godine. Da stvar bude još gora, veliki dalekovodi celog regiona su preopterećeni, što povećava mogućnost da dođe do kvarova i kolapsa u snabdevanju, a struja uskoro možda neće moći ni da se kupi jer će i zemlje koje izvoze morati da počnu da je čuvaju za sebe. Neke komšijske zemlje već najavljuju restrikcije, baš kao u stara dobra vremena.

Pre nego što počnete da paničite kako ćete bez fejsbuka/plej-stejšna/pegle za kosu ako situacija dotera cara do duvara, zamislite se šta biste vi mogli da uradite da pomognete Elektrodistribuciji, majčici Srbiji a prvenstvano vama samima da do restrikcija ne dođe! Odgovor je vrlo jednostavan: mogli biste malo da prištedite struju!

Malo štednje struje može i da vas prosto preporodi! Osećaćete se kao društveno odgovoran građanin i građanka jer ćete smanjiti spoljnotrgovinski deficit svoje otadžbine, bićete totalno “in” jer se brinete za održivost planete i naravno nebitan detalj da ćete uštedeti na računu za struju, što opet znači više keša za krpice, izlaske, gedžete i sl…

Najbitnije je da malo “oladite” sa potrošnjom u vreme najvećeg špica potrošnje, a to je između 17 i 22h. To ne znači da tada treba da živite kao u kameno doba, već ako svako uštedi po malo – izbeći ćemo iskakanja trafo stanica i eventualnu potrebu za restrikcijama. Struja je jeftinija 00-08 sati. Ovo važi za Beograd, a u nekim drugim gradovima počinje i ranije. Dakle, mašinu za veš i za sudove je bolje uključivati u to vreme, kao i naravno TA peći.

Kako još možete da uštedite struju?

Dok kuvate za mamu/devojku/dečka: kuvajte u poklopljenim šerpama, ringlu isključite malo pre kraja kuvanja jer neko vreme zadržava toplotu i ne otvarajte rernu tokom pečenja. Mikrotalasna rerna je odlična za brzo podgrevanje hrane.

Što se tiče frižidera, ne otvarajte ga previše često ni na dugo, ne stavljajte u njega toplu hranu i redovno čistite frižider i zamrzivač od naslaga leda koje otežavaju njegov rad.

Ako, kao veliki, sami perete svoj veš, sačekajte da vam se nakupi dovoljno stvari da napunite mašinu, uključujte je da radi noću kad je jeftinije i kad god je to moguće koristite “brze” programe (koji su i mnogo nežniji prema osetljivim tkaninama a i odeća će vam duže zadržati boju).

Sijalice treba da gasite kad se ne nalazite u nekoj prostoriji, a takođe ni TV ne mora da vam bude uključen po ceo Božiji dan (što jeste autohtoni srpski domorodački običaj, ali preživljava se i bez njega, verujte nam, a tu je i radio za one koji ne vole tišinu). Možete da uložite i u štedljive sijalice nove generacije.

Kada sa društvom krenete na vikend, isključite iz struje sve električne uređaje jer na stand-by modu i dalje troše dosta struje i obavezno pogasite bojlere, peći i naravno ringle.

Nema potrebe da pregrevate prostorije, to nije zdravo a može i da vam isuši kožu (devojke pazite!). Zlatna sredina je najbolja i zimi a i leti, kada ne treba rabiti klima uređaje do tačke smrzavanja. Uveče spustite roletne radi bolje izolacije, a i diskrecije. Znate na šta mislimo 😉 TA peći punite noću jer drže toplotu.

Kad kupujete električne uređaje, obratite pažnju na njihovu energetsku efikasnost, koja je na beloj tehnici obeležena slovima A-G (A je najefikasnije, dok G i slično izbegavajte), a što se tiče elektronike, kupujte one komponente koje poseduju Energy Star oznaku.

I kad jednog lepog dana budete gradili kuću ili renovirali stan, ne zaboravite da dobro izolujete zidove (po potrebi i podove i krovne površine), da ugradite kvalitetne prozore i vrata koji će biti dobri izolatori od spoljašnje hladnoće/vreline (ako ste bez kinte, pomoći će i obične zaptivne trake) i da zamenite stare bojlere novim, jer godinama nakupljeni kamenac otežava njihov rad pa vas i skupo košta.

Eto, sada sve znate! Vidite da nije tako teško biti uzoran građanin! Tina Đurić

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime