Vremenska prognoza zima 2021 u Srbiji je stigla. Barem su tu prvi nagoveštaji dugoročnih modela koji ukazuju na to kakva nas zimska sezona čeka.

Naravno, to su još uvek ne previše precizni podaci, ali kako budu pristizale nove informacije i indikacije o vremenskim prilikama tokom sezone 2020 – 2021, dodavaćemo nove prognoze i predviđanja na ovom linku.

Ono što se za sada zna bar donekle jeste NAO, odnosno severnoatlanska oscilacija čiji indeks predstavlja fenomem iznad severnog Atlantika i razliku pritiska na nivou mora.

Upravo NAO indeks je jedan od parametara koji se može koristiti za dugoročne vremenske pronoze. Izražen je u formi standardnih odstupanja.

To znači da kada je NAO indeks iznad normale postoji velika šansa da će sezonske temperature u dobrom delu severne i zapadne Evrope biti iznad normale. To se pre svega odnosi na severnu Evropu. To takođe znači i više kiše na severu Evrope, ali suvlju sezonu na jugu našeg kontinenta i često suprotnu prognozu na Balkanu u odnosu na severozapad kontinetna.

Kada je NAO indeks ispod normale, trendovi su suprotni pa znače više kiše na jugu i nešto niže temperature u zapadnoj Evropi od dugogodišnjih sezonskih prognoza i obično sasvim obrnute prilike na Balkanu pa i u Srbiji.

Vremenska prognoza zima 2021 u Srbiji

Što se tiče vremenske prognoze u Srbiji za zimu 2020 ponovo ističemo da je (u avgustu 2020) još uvek rano za preciznije informacije ali možda možemo da zaključimo ponešto. Prva predviđanja (GWV Winter 2020/21 NAO prognoza) ukazuju da će ovu zimu obeležiti neutralan do blago negativan NAO, koji bi mogao da odredi i vremenske prilike u Evropi pa i Srbiji.

Očekuje se hladnija zima na severu i zapadu kontinenta dok bi to moglo da ukaže i na nešto topliju zimu 2020 u Srbiji uz više padavina.

Ranije je ustanovljena korelacija između NAO indeksa i vremenskih prilika na severu i jugu Evrope odnosno Srbije.

Prva dugoročna meteorološka prognoza za zimu 2021 koja se očekuje biće Accuweather i očekujte je tokom septembra kada ćemo dopuniti informacije u tekstu.

Nažalost, ono što nas i ove zime u Srbiji verovatno očekuje jeste i povećano zagađenje vazduha. Možda je zato sada trenutak da razmislite o kupovini prečišćivača vazduha od kojih su neki ovih dana na sniženjima.

Kakva će biti zima 2021

Uskoro će se pojaviti i nove prognoze, pre svega dugoročni model domaćih stručnjaka iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda pa ćemo i njihovu procenu preneti čim bude dostupna.

Dodatak 1: Vremenska prognoza HIDMET za zimu 2021 u Srbiji

I Rebublični hidrometeorološki zavod je objavio svoju dugoročnu vremensku prognozu za zimu 2020 – 2021.

Po našim stručnjacima, čeka nas nešto blaža i suvlja zima od dugogišnjih proseka. Najhladniji mesec ove zime biće januar ali će i on biti nešto blaži uz manje padavina.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka i to oko 1.5 stepeni dok će u Beogradu biti oko 0.5 stepeni viša. Što se tiče maksimalnih temperatura one će i Beogradu biti oko 5.8 stepeni.

Slična su predviđanja i za decembar i februar, sa temperaturama nešto višim od proseka uz manje padavina od onih uobičajenih. Ipak, ne očekuju se ekstremni uslovi.

Cela vremenska prognoza za Srbiju i zimu 2020 – 2021 se nalazi na linku.

Dodatak 2: Kakva zima 2021 nas očekuje – HRT

I hrvatski meteorologi su objavili svoju prognozu za zimu 2020.

“Najnovije prognoze za sledeće sezone i mesece daju povećanu šansu da će srednja temperatura vazduha i klimatološke jeseni (septembar – novembar) i zime (decemba – februar), pa čak i svakog od meseci do kraja godine i početkom sledeće, biti bar oko prosečne, većinom čak i malo viša“, navodi Zoran Valuka iz HRT.

Valuka kaže da se mogu očekivati i povremena hladnija razdoblja, ali bez velike verovatnoće da će se takvo vreme duže vremena zadržati. Najmanja mogućnsot pozitivnog odstupanja je u januaru, što znači da se očekuje da on bude najhladniji.

Dodatak 3

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić objasnio je da se oko 20. novembra očekuje prvi pouzdan izveštaj o dugoročnoj prognozi za zimu 2021 koji će do tada zajednički usaglasiti eksperti jugoistočne Evrope i Mediterana.

“Statistike trenutno ukazuju da bi ova zima mogla biti nešto hladnija u odnosu na prethodne dve, tri, sa nešto većom količinom snega, ali to ćemo znati tek u drugoj polovini novembra, kada svi eksperti budu analizairali situaciju i usaglasili svoja očekivanja”, rekao je Nikolić.

Dodatak 4.

Objavljene su i prve vremenske prognoze za zimu 2021 evropskih i američkih servisa. I evo kakva nas zima 2021 očekuje po njima.

Modeli ECMWF i UKMO, kao i američki model CFSv2 imaju slične zaključke. Očekuju se temperature iznad proseka ali ne i veliko odstupanje od višegodišnjih proseka po ECMWF uz prosečne prodore hladnog vazduha.

UKMO očekuje veće temperaturno odstupanje od proseka uz više nadprosečne temparute uz retke prodore hladnog vazduha.

Sličnan je i CFSv2 model po kome će zima 2021 u većem delu Evrope biti uglavnom blaga.

Dodatak 5 – Vremenska prognoza zima 2020 – 2021 u Evropi i na Balkanu

vremenska-prognoza-zima-2021-u-evropi-i-balkanu
vremenska-prognoza-zima-2021-u-evropi-i-balkanu

Accuweather je objavio svoju dugoročnu prognozu za zimu 2021 i Evropu.

Što se tiče juga Evrope, u šta spada Meditaran pa i Balkansko poluostrvo, očekuje se postepen prelaz iz jesenjeg u zimsko vreme, ali uz moguće česte i snažne oluje.

“Mislim da će vreme biti poprilično nemirnije”, rekao je meteorolog Alan Reppert.

Gradovi koji mogu očekivati nestabilno vreme tokom zime 2021 su Madrid, Barselona, Nica, Rim, Atina, ali i glavni gradovi na Balkanu poput navedenog Bukurešta. Izvesno, opasnosti od olujnih vremenskih prilika će biti prisutne u Beogradu i Srbiji.

Ono što zabrinjava može da bude sporo pomeranje oluja što povećava rizike od poplava u određenim područjima. Stručnjaci Accuweather navoe kako se ovakve prilike očekuju na severu Italije i posebno zapadnom Balkanu. Dakle kod nas u Srbiji.

To bi moglo da znači i dobru zimsku sezonu na našim planinama. Sa druge strane, ne očekuje se previše padavina na Alpima.

Značajan početak padavina se očekuje u decembru.

Što se tiče ostatka Evrope, na istoku se očekuje blaža zima, dok će zapad Evrope imati uglavnom prosečne zimske uslove uz nešto manje padavina na severu Francuske i zapadu Nemačke.

Vremenska prognoza za jesen 2020 u Srbiji