Vremenska prognoza za jesen 2020 u Srbiji je stigla. Kao i obično, prvi sezonsku prognozu za Evropu po regionima objavljuju britanski eksperti iz servisa Accuweather. Tako je i ove godine i sada je pred nama njihovo viđenje vremenskih prilika za jesen 2020 na starom kontinentu.

I ako volite sunce i toplo vreme, neće vam se dopasti pošto ove godine izgleda neće biti ništa od miholjskog leta.

Zapadna Evropa će se tokom jeseni 2020 suočiti sa tropskim olujama i žestokim padavinama, što sve nije previše karakteristično za naše prilike.

Mogući su i snažni vetrovi već u prvoj polovini jeseni, odnosno od septembra do sredine novembra.

Što se tiče temperatura, zapadna Evropa i centralne zemlje kontinenta će imati iznad prosečno toplo vreme, što znači da će se leto produžiti. Toplo vreme će se zadržati čak i na severoistoku kontinenta, baltičkim zemljama pa i Rusiji. Karakteristične će biti i suše koje će se nastaviti i posle ovog leta 2020.

Vremenska prognoza jesen 2020 – Srbija

Što se tiče prognoze za jugoistočnu Evropu, Balkan i Srbiju stvari su malo drugačije. Očekuju se nešto niže temperature od proseka, uz više padavina i jake vetrove.

Moguće su čak i snežne padavine na planinama pa bi i zima 2021 mogla da dođe nešto ranije. Alpska skijališta mogu očekivati raniji početak sezone.

Čak se može očekivati i sneg na Balkanu dok lišće nije opalo, što bi moglo da nanese štetu biljnom svetu.

Sa severoistoka će pretiti prodori hladnog vazduha od Balkana pa do Nemačke, već tokom jeseni donoseći čak i zimsko vreme. Dakle, očekuje nas kišovita, vetrovita i hladna jesen a zima će početi i ranije nego što se to obično dešava… uživajte u poslednjim toplim danima ovog leta koje donosi kraj avgusta.

Dodatak: HIDMET vremenska prognoza za jesen 2020 u Srbiji

Domaći meteorološki stručnajci iz HIDMET su objavili vremensku prognozu za jesen 2020 u Srbiji.

Ono što vas verovatno najviše zanima je da je pred nama pozno leto koje će potrajati sve do polovine septembra. Celog meseca se očekuju temperature koje će biti u proseku uz nešto manje padavina.

A onda, u oktobru nas čeka pravo miholjsko leto sa nešto toplijim i suvljim mesecom.

Srednje minimalne temperature u Beogradu će biti oko 9.6 stepeni a maksimalne oko 19.1.

U novembru se očekuje dalji pad prosečnih temperatura, ali će one biti više od dugogodišnjeg proseka, takođe uz manje padavina.

Po mesecima prognozu možete da vidite ovde.

Vremenska prognoza za jesen 2020 – Marko Čubrilo

Najpoznatiji meteorolog amater u Srbiji, Marko Čubrilo je objavio svoju prognozu za jesen 2020.

Po njegovoj proceni pred nama je suvlja i malo toplija jesen od proseka.

Odstupanja od višegodišnjeg proseka će najveće biti u prvom delu jeseni. Padavine se do novembra mogu očekivati samo na višim planinama.

Već od novembra je moguć rani dolazak mrazeva i hladnog vremena. Celu prognozu možete da pogledate na ovom linku.

Miholjsko leto 2020 u Srbiji

Prognostičar iz Republičkog hidrometerološkog zavoda Branko Bijelić kaže da nas očekuje Miholjsko leto 2020, odnosno da će jesen biti natprosečno topla. Baš kao što je bio septembar, isti trend se očekuje tokom oktobra i novembra.

Posle kraćeg zahlađenja, početkom oktobra od 5. do 18. 10. pred nama je suv i topao period. Temperature će se kretati i do 27 stepeni što je iznad višegodišnjeg proseka.

Pogledajte i – Vremenska prognoza za zimu 2021

izvor: accuweather