Prva IKEA robna kuća u Beogradu se otvara 10. avgusta u 10 sati ujutru kada ćemo najzad moći da u Srbiji kupujemo sve te divne stvari za kuću.

Ako vas zanima šta vas tamo čeka i naravno kakve su cene imamo dobre vesti. Odabrani novinari su imali priliku da već posete robnu kuću. Domino magazin je bio tamo i prenosimo vam naše utiske.

Kolima nam je trebalo tačno 10 minuta da stignemo do robne kuće sa Novog Beograda. Iz centra je u zavisnosti od doba dana i kraja grada sličan „tajming“, dok bi vam autobusom trebalo nešto duže. GSP linija broj 70 kreće sa Bežanije ali brzo izlazi na auto put pa računajte na vožnju od maksimum dvadesetak minuta.

Evo kako izgleda njegova linija pre uključenja na auto put na Novom Beogradu:


foto: google maps

IKEA se nalazi odmah iza mesta gde je do nedavno bila naplatna rampa u Bubanj potoku, sa desne strane kada dolazite iz Beograda.

Putokaz za skretanje je vrlo jasno postavljen a tu je i IKEA toranj koji ćete sasvim sigurno videti. Nemojte se zbuniti pošto ćete ako dolazite iz Beograda morati da prođete robnu kuću kako biste došli do nadvožnjaka i nove saobraćajne petlje, pa se samo vratite par stotina metara. IKEA je jedina građevina na tom prostoru pa ćete teško zalutati. Ako dolazite iz pravca Niša, opet gledajte putokaze, a da biste došli do robne kuće potrebno je da pređete preko nadvožnjaka. Tako se i vraćate za Beograd.

Put će vas dovesti do parkinga koji je zaista velik, a 1.400 mesta bi trebalo da bude dovoljno čak i vikendom kada se očekuje veća poseta. Obezbeđeni su i punjači za električne automobile.

Odmah ćete primetiti da je naša IKEA ogromna i ima oko 33.000 m2, što znači da spada u najveće robne kuće švedske kompanije. U njoj ćete pronaći pun asortiman proizvoda, sa oko 9.500 proizvoda.

Takođe, unutra su primenjeni novi koncepti izlaganja proizvoda pa čak i vi koji ste posetili IKEA robne kuće možda budete malo iznenađeni. Razlika je u izložbenom delu gde su sada prostorije sa nameštajem i proizvodima i fizički izdvojene, a kućnu atmosferu upotpunjuju mali ali važni detalji. Ali nećemo da vam kvarimo iznenađenje detaljima.

Ovaj pristup smo prvi put videli u Almhultu, gde se nalazi samo srce IKEA kompanije. Tekst o tome imate na ovom linku.

Robna kuća u Beogradu će biti otvorena svakog dana od 10.00 do 21.00 čas, dok je radno vreme restorana od 09.30 do 20.00 sati. Danas je predstavljen i katalog za Srbiju čija distribucija počinje takođe 10. avgusta. Katalog će besplatno dobiti sva domaćinstva u krugu od 60 kilometara od robne kuće.

IKEA otvaranjem beogradske robne kuće slavi i mali jubilej. “Veoma se radujemo da za dva dana dočekamo naše prve kupce u Srbiji. Ovo je prva robna kuća u Srbiji ali 400.-stota u svetu, te je ovo i za kompaniju IKEA globalno veoma važan dan i slavi se u svim našim kancelarijama širom sveta. Srbija je naše 49. tržište u svetu i prvo koje otvaramo sa robnom kućom i internet prodajom u isto vreme kako bi naše proizvode približili što vežem broju ljudi u Srbiji”, kaže za Domino Magazin Maja Vujašković Đureinović, menadžer za korporativne komunikacije, IKEA Srbija.

Obilazak robne kuće i kupovinu počinjete na prvom spratu na koji dolazite stepenicama, pokretnim stepenicama ili liftom. Ukoliko pre toga želite da nešto prezalogajite na brzinu skoknite do IKEA Bistroa koji je odmah u prizemlju. Cene u restoranu i bistrou još nisu objavljene pa evo par detalja:

Čuvene švedske ćufte su 399 dinara, dok je torta sa jabukom 149 dinara:

Izložbeni prostor će vas podsetiti na lavirint i samo je potrebno da pratite strelice kako biste prošli kroz sva odeljenja. Njihov raspored ide ovim redom: dnevna soba, dnevna soba odlaganje, trpezarija, kuhinja, radni prostor, spavaća soba, garderoberi i odlaganje, IKEA za decu, restoran i kafe.

Ipak, ako znate šta vam tačno treba ili samo žurite tu su i prečice. Prva se nalazi odmah kod ulaza i ona vas vodi do restorana, dok je druga kod odeljenja dnevne sobe i vodi vas pravo do odeljenja garderobe. Mapa robne kuće vas čeka na ulazu i možete da se poslužite besplatno.

Ne zaboravite da proizvode koje planirate da kupite ne uzimate u izložbenom prostoru (osim nekih sitnijih). Takođe, proizvode vam neće doneti ni prodavci. Ne očekujte ni da vam oni sami priđu pošto je takav običaj u IKEA prodavnicama svuda u svetu. Zato je potrebno da zapišete šifru modela, kao i policu i mesto na kome se on nalazi u Samouslužnom magacinu koji je u prizemlju. Na svakom ćošku imate olovke, papire ili metar koji su besplatni.

Vrlo je verovatno da ćete se prvi put zadržati nešto duže u kupovini i razgledanju. Zato je vrlo zgodno da napravite pauzu i okrepite se u restoranu i probate ukusnu švedsku hranu i slatkiše. Ne zaboravite da su čaj i kafa besplatni radnim danima uz IKEA Family karticu. Ako vas zanima više detalja o ponudi švedske hrane kliknite na ovaj link, dok sve pogodnosti IKEA Family kluba imate ovde.

Kada završite sa razgledanjem ponovo se vraćate u prizemlje. Tamo se nalaze samouslužni magacin i prodajni prostor. Čim se vratite dole čekaju vas kolica. Odaberite veličinu koja vam odgovara kako bi vam stale sve stvari koje uzimate. Postoje i kolica bez korpe u koja ćete lako smestiti velika pljosnata pakovanja.

Verujemo da vas najviše zanimaju cene. One se već neko vreme nalaze na IKEA.rs internet stranici i tamo ih možete u svakom trenutku proveriti. Baš kao i stanje na lageru, pa čak i njihovo tačno mesto u magacinu, kako ne biste lutali okolo.

Ipak, uživo se nekako stekne bolji utisak.

Cene su potpuno u okvirima zemalja u okruženju, pre svega Mađarske i Hrvatske. To znači da su neki proizvodi malo jeftiniji, poneki malo skuplji, ali u proseku je definitivno to – to i ogromna većina proizvoda ima identične ili skoro identične cene kao i u drugim IKEA robnim kućama. Ovde imate priču o tome kako nastaju niske cene IKEA proizvoda.

Važno je i da je ista je i ponuda pa vas čeka pun asortiman proizvoda koji su po svom kvalitetu identični za sva tržišta.

Dakle, nema nikakvih neprijatnih iznenađenja.

Kada završite sa kupovinom dolazite do kasa. IKEA prima keš, kartice i čekove. Tu su i 4 kase za samoposluživanje, ali samo za kupce koji imaju do 10 artikala. Na njima će moći da se plaća samo karticama.

Automat za menjanje deviza se takođe nalazi u prizemlju. Moguć je i povrat poreza ukoliko niste iz Srbije i ovde imate još detalja o tome.

I dok smo izlazili iz robne kuće nismo mogli da se otmemo utisku, da Srbija definitivno postaje normalna zemlja. Možda smo morali da čekamo 27 godina da se IKEA ponovo otvori, ali to se ipak desilo. Priču o prvoj IKEA prodavnici koja je otvorena u Beogradu 1991. godine imate na linku. Takođe, činjenica da najzad možete da skoknete do IKEA kada god poželite, znači i mnogo jednostavnije planiranje i direktno unapređenje kvaliteta života.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime