Prvi put u IKEA prodavnici u Srbiji: Kompletan vodič
Gradski život

Prvi put u IKEA prodavnici u Srbiji: Kompletan vodič

Baš sve što bi trebalo da znate pred otvaranje

Prvi put u IKEA prodavnici u Srbiji: Kompletan vodič

Prva IKEA robna kuća u Srbiji otvara se 10. avgusta u 10 sati ujutru. Zanimljivo je da će to biti jubilarna 400-ta robna kuća u svetu, a Srbija je jedino novo tržište na koje dolazi švedska kompanija ove godine.

Možda niste znali ali IKEA se zapravo vraća u Srbiju pošto je prva prodavnica bila otvorena još 1991. godine u Beogradu. Priču o tome imate na ovom linku.

IKEA u Beogradu spada u veće robne kuće ove kompanije i imaće 33.000 m², kao i pun asortiman od 9.500 proizvoda.

Lokacija i povezanost

IKEA se nalazi tik iza stare naplatne rampe u Bubanj Potoku. Rampa je uklonjena a nova je nekih 6 kilometara dalje pa čak ni kada su letnje gužve one ne bi trebalo da prave probleme posetiocima robne kuće. Udaljena je 14 kilometara od Slavije i otprilike duplo više od Bežanije. Kako je tik uz auto put, kolima ćete stići prilično jednostavno i brzo iz svih delova grada.

U sklopu objekta je i parking sa 1.200 mesta kao i punjač za električne automobile. Na autoputu će se nalaziti oznake za isključenje, a tu je i toranj visine 45 metara sa IKEA znakom koji ćete teško promašiti.

Prvi put u IKEA prodavnici u Srbiji: Kompletan vodič %Post Title

Dobra vest je da se otvara i nova linija gradskog prevoza do robne kuće. Autobus na liniji 70 će kretati sa Bežanijske kose, a onda ići trasom: Bežanijska kosa – Srđana Aleksića – Nedeljka Gvozdenovića – Dr Huga Klajna – Marka Čelebonovića – Nikole Dobrovića – Tošin bunar – Bulevar Zorana Đindjića – Španskih boraca – Bulevar Arsenija Čarnojevića – Gazela – Bulevar Franša Deperea – Stefana Prvovenčanog – autoput – petlja kod Tranšpeda – interna saobraćajnica – IKEA. Polasci će biti na svakih 20 minuta.

Radno vreme i katalog

Robna kuća će biti otvorena svakog dana od 10:00 do 21:00 sati, a radno vreme restorana je od 09:30 do 20:00 časova.

Distribucija čuvenog IKEA kataloga u Beogradu počinje na dan otvaranja robne kuće 10. avgusta i biće završena do 1. septembra. Katalozi će stizati u plastičnim kesicama i biće okačeni na vrata, odnosno kvake stanova ili kuća. Svi koji žive u radijusu od 60 km od robne kuće, dobiće primerak kataloga na kućnu adresu. Naravno, katalog može da se preuzme i na više lokacija u robnoj kući.

U IKEA robnoj kući

Svi moderni IKEA objekti su slični i obično imaju 2 sprata. Tako će biti i u Beogradu.

Odmah pored ulaza u prizemlju, videćete “Smalland” igraonicu za decu sa profesionalnim osobljem. Korišćenje igraonice je za sve besplatno, ali vremenski ograničeno na  60 minuta po detetu. Članovi IKEA Family kluba imaju dodatnih 30 minuta, pa deca mogu da ostanu 90 minuta.

Prvi put u IKEA prodavnici u Srbiji: Kompletan vodič %Post Title

Tu su još i Bistro, Prodavnica švedske hrane i Servis za kupce. Sve vaše privatne stvari koje ne želite da nosite sa sobom sve vreme, poput jakni ili torbi možete da ostavite u ormarićima sa ključem, na ulazu u robnu kuću. U prizemlju se nalazi i automat za razmenu novca (menjačnica).

Pre nego što počnete sa šopingom savetujemo da odete do IKEA Family kioska, učlanite se besplatno u klub. Ne zaboravite i da već sada možete da se učlanite u IKEA Family na zvaničnom websajtu ikea.rs. Članovi mogu uživati u brojnim pogodnostima, kao i jedinstvenom IKEA FAMILY asortimanu.

Prvi put u IKEA prodavnici u Srbiji: Kompletan vodič %Post Title

Da biste počeli sa obilaskom robne kuće potrebno je da se popnete na prvi sprat gde se nalazi izložbeni prostor. Tu možete da vidite sve velike (i neke male) proizvode, isprobate krevete, fotelje ili izmerite dimenzije te komode koja vam se dopala. Blokčići, olovke i metar su za sve posetioce besplatni, baš kao i mapa robne kuće i imate ih skoro na svakom ćošku. Sve robne kuće švedske kompanije su napravljene kao lavirint, a kako biste se snašli samo pratite strelice koje će vas provesti od početka do kraja.

IKEA restoran se takođe nalazi na prvom spratu i tu možete da se okrepite dok kupujete, što uopšte nije loša ideja, pogotovo ako planirate da provedete ceo dan u robnoj kući. U restoranu ima oko 470 mesta, a kafa i čaj su besplatni za članove IKEA Family (radnim danima). Na ovom linku možete da pročitate još o ponudi švedske hrane u IKEA restoranu i bistrou.

Prvi put u IKEA prodavnici u Srbiji: Kompletan vodič %Post Title

Kataloge koji se nalaze u izložbenom prostoru ne možete da ponesete, oni služe da potražite proizvode i podsetite se ponude ili pronađete inspiraciju. Ako želite vaš primerak, pitajte zaposlene gde možete da ga preuzmete. Takođe, možete da upotrebite računare u prodavnici i potražite određene proizvode. U celoj robnoj kući postoji WiFi koji je besplatan.

Za sve veće proizvode zapišite red i policu u magacinu kako biste ga lakše pronašli u prizemlju odakle ćete ga sami uzeti. Ove informacije nalaze se na etiketi sa cenom svakog proizvoda.

Nemojte se iznenaditi što u izložbenom delu nema kolica, ona će vas sačekati kada se vratite u prizemlje, gde se nalaze prodajni prostor i samouslužni magacin.

IKEA ne krije da se upravo tu, na samom početku prodajnog prostora, nalaze posebno atraktivni proizvodi koji će vam privući pažnju cenama i svojom funkcionalnošću, poput sveća ili sitnica za kuhinju. Njihov cilj je da vam „otvore novčanik“. Ali čak i kada znate za ovaj trik, teško ćete im odoleti.

Plaćanje, pakovanje, sklapanje…

Kada prođete kroz prodajni prostor i samouslužni magacin dolazite do kasa, koje se takođe nalaze u prizemlju. IKEA prima keš, kartice i čekove. Tu su i 4 kase za samoposluživanje, za kupce koji imaju do 10 artikala. Na njima će kupci moći da plaćaju samo karticama.

Prvi put u IKEA prodavnici u Srbiji: Kompletan vodič %Post Title

Ako dolazite iz inostranstva (recimo Crne Gore, Makedonije ili Bosne) možete ostvariti povraćaj poreza na iznos u dinarskoj protivvrednosti za 150 evra po jednom računu. Po završetku kupovine potrebno je doći sa računom i pasošem na odeljenje Službe za kupce gde će vam zaposleni ispuniti formulare za povraćaj poreza. Formulari moraju biti overeni od strane carinskih organa najkasnije 3 meseca od dana kupovine a povraćaj poreza se sa tim overenim formularima može ostvariti nakasnije 6 meseci od dana kupovine. Povraćaj plaćenog poreza može se preuzeti onako kako je naznačeno za svaku zemlju na formularima koje kupac dobije.

Kada završite sa plaćanjem, sve lomljive stvari možete da zapakujete i zaštitite kako se ne bi oštetile na putu. Sto sa papirima, kutijama, konopcima i svim potrebnim stvarima za pakovanje je odmah iza kasa. Naravno, ni tu uslugu nećete platiti, ali sve radite sami.

Kao i u drugim IKEA prodavnicama sve proizvode koje ste kupili prevozite i sklapate sami. Zašto je to tako i šta bi trebalo da znate o sklapanju pročitajte na ovom linku. Ipak, ukoliko vam to iz bilo kog razloga ne odgovara, IKEA može da vam isporuči i sklopi nameštaj.

Prvi put u IKEA prodavnici u Srbiji: Kompletan vodič %Post Title

Što se tiče garancija, IKEA će ponuditi garantne rokove od zakonskog minimuma pa sve do 25 godina. Na primer za kuhinju će biti čak 25 godina, a na dušeke 10 godina. Rok za vraćanje kupljene robe je čak 365 dana.

Pre nego što krenete ka kući, ne zaboravite da svratite do IKEA prodavnice švedske hrane i snabdete se ukusnim grickalicama za put.

A onda ćete se verovatno setiti šta ste sve zaboravili da kupite. Ali barem više ne morate da planirate vikend u Budimpešti.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 

Više uGradski život

Zašto su religiozne zemlje siromašne %Post Title

Zašto su religiozne zemlje siromašne

A one nereligiozne bogate

Domino Magazin 20.07.2018
Otvoren misteriozni crni sarkofag iz Aleksandrije %Post Title

Otvoren misteriozni crni sarkofag iz Aleksandrije

Arheolozi pomalo razočarani

Domino Magazin 20.07.2018
Pronađen potopljeni ruski brod sa ogromnim blagom %Post Title

Pronađen potopljeni ruski brod sa ogromnim blagom

Neverovatno otkriće na dubini od 500 metara

Domino Magazin 20.07.2018
Ogromni asteroid se približava opasno blizu Zemlji %Post Title

Ogromni asteroid se približava opasno blizu Zemlji

Da li nas čeka Tunguska eksplozija 2.0?

Domino Magazin 19.07.2018
Prognoza: Da li se leto vraća? %Post Title

Prognoza: Da li se leto vraća?

Baš i neće skoro

Domino Magazin 19.07.2018
Živo biće koje nije ni životinja, ni biljka, ni gljiva %Post Title

Živo biće koje nije ni životinja, ni biljka, ni gljiva

Nema mozak ali pamti i razmišlja

Domino Magazin 19.07.2018
Kada ledena santa prođe pored seoceta %Post Title

Kada ledena santa prođe pored seoceta

11 miliona tona leda u pokretu

Domino Magazin 19.07.2018
Astronomi objavili veliko otkriće o Jupiteru %Post Title

Astronomi objavili veliko otkriće o Jupiteru

Svemir je i dalje ogromna misterija

Domino Magazin 19.07.2018
70 neverovatnih činjenica o ljudskom telu %Post Title

70 neverovatnih činjenica o ljudskom telu

Koje vas nisu naučili u školi

Domino Magazin 18.07.2018
Prodat je grad duhova u Kaliforniji %Post Title

Prodat je grad duhova u Kaliforniji

Za samo 1,4 miliona dolara

Domino Magazin 18.07.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.