Kada počinje proleće 2024? U Srbiji, kao i u ostatku Evrope, proleće stiže na dan ravnodnevnice, odnosno u trenutku kada su dan i noć iste dužine.

Kada počinje proleće 2024

To je 2024. godine tačno 20. marta. Proleće 2024. će trajati sve do 20. juna kada počinje leto 2024. Ne zaboravite da se uoči početka proleća, pomera i sat na letnje računanje vremena 2024.

Zanimljivo je da se dan produžuje još od početka zime, 21. decembra kada je noć bila i najduža i nastaviće da se produžava sve do početka leta.

Proleće svake godine zapravo kalendarski počinje baš kada Sunce pređe ne severnu hemisferu Zemlje. Upravo tad, na dan ravnodnevnice, Sunce će izlaći  tačno na istoku, a zaći na zapadu. I dan i noć traju po 12 sati. Ipak, ne bi trebalo zaboraviti da Sunce ne izlazi, već da se Zemlja okreće oko Sunca pa i da je kretanje Sunca prividno i posledica rotacije naše planete. I da, Zemlja nije ravna ploča, ako neko i dalje sumnja.

Takođe, značajan faktor u subjektivnom doživljaju dužine dana je i letnje računanje vremena koje u Evropi i Srbiji još uvek nije ukinuto.

Ukoliko vas zanima pravoslavni kalendar za 2024. godinu, sve važne datume pronađite na linku.