Slika: 10 očiglednih dokaza da zemlja NIJE RAVNA
Gradski život

10 očiglednih dokaza da zemlja NIJE RAVNA

Koje možete i sami da proverite

flickR: Beth Scupham
10 očiglednih dokaza da zemlja NIJE RAVNA

Potpuno je neverovatno da u 21. veku moramo da se bavimo ovakvim stvarima. Ali izgleda da neki ljudi danas više veruju starletama i drugim opskurnim facama sa 3 razreda osnovne škole nego naučnicima. Tako je recimo muzičar B.o.B. sada pokrenuo GoFundMe kampanju kako bi dokazao da je zemlja ravna ploča.

Ali ne mora da skuplja pare. Može i samo da pogleda oko sebe. Evo 10 očiglednih dokaza da je zemlja stvarno okrugla. Najbolje od svega je što možete i sami da ih vidite.

1. Mesec

Pošto je izvesno da mesec nije komad sira nacrtan na našem nebu, on može da posluži i kao dokaz da je zemlja okrugla i da se okreće oko nje. I da sve zajedno orbitrira oko Sunca.

Još je Aristotel primetio da za vreme eklipse (kada se zemlja prepreči između Sunca i Meseca) na Mesecu možemo da vidimo okruglu senku Zemlje. Zemlja se okreće oko svoje ose, a kako senka uvek ostaje okrugla to sasvim izvesno znači da je Zemlja okrugla.

2. Brodovi na horizontu

To ste učili u školi a i dalje važi. Po vedrom danu možete da vidite kako brodovi polako nestaju na horizontu. Prvo donji deo, a na kraju i njihovi jarboli. Čak ni ne moraju daleko da odu da biste to primetili. To ne bi bio slučaj da je Zemlja ravna.

3. Sazvežđa na nebu

Još jedno Aristotelovo otkriće. On je zaključio da je Zemlja okrugla posmatrajući sazvežđa. Koja se recimo pomeraju na nebu kako se Zemlja okreće oko svoje ose. Takođe je posle svog putovanja u Egipat primetio da se tamo vide zvezde koje se ne vide iz Grčke. Da je Zemlja ravna ploča sa svake tačke bismo videli isto noćno nebo.

4. Senke

Ako zabodete štap u zemlju on će napraviti senku. A ta senka se pomera kako vreme prolazi. Tako čak možete i da napravite sunčani sat. Ali da je Zemlja ravna ploča štapovi bi uvek pravili istu senku. Upravo taj dokaz je Erastotan iskoristio još pre Nove ere kako bi izračunao obim Zemlje i to dosta precizno.

5. Vrh planine

Zašto ćete videti dalje kada se popnete na vrh planine? Zato što je Zemlja okrugla i to vam omogućava da virnete i iza horizonta. Da to nije slučaj, videli biste isto i sa zemlje i sa visine.

6. Avioni

#Italy and the #Alps last night were breathtaking! #YearInSpace #beautiful #earth #space #spacestation #iss

A post shared by Scott Kelly (@stationcdrkelly) on

Na interkontinentalnim letovima iznad okeana možete i svojim očima lako da vidite kako je horizont Zemlje zakrivljen. Takođe, avionom možete da letite oko planete.

7. Druge planete

Posmatranjem drugih planeta možemo da zaključimo da ni jedna nije – ravna ploča. I da takođe imaju svoje mesece koji se okreću oko njih. To je prvi primetio Galileo Galilej posmatrajući Jupiter i njegove mesece. Pa kad je tako u celom Univerzumu zašto bi jedino Zemlja bila drugačija?

8. Vremenske zone

U Beogradu je sada dan. Dok je u Los Angelesu recimo noć. Da je zemlja ravna ploča svuda bi bilo baš isto vreme. Vremenske zone i različito vreme izlaska i zalaska Sunca su još jedan da je Zemlja okrugla i da se okreće oko svoje ose.

9. Gravitacija

Možda ste zaboravili časove fizike, ali masa ima sklonost da privlači predmete. A što je više mase to je veća i sila privlačenja. I to vam je gravitacija.

Takođe, gravitacija je na celoj Zemlji manje više ista.

Da je Zemlja ravna ploča to ne bi bio slučaj već bi gravitacija bila mnogo slabija na njenim krajevima, zbog manje mase.

10. Fotogafije iz svemira

U poslednjih 60 godina u svemir smo lansirali brojne sonde, letelice i satelite. I mnogi od njih su slikali zemlju. Zapravo astronati iz Međunarodne svemirske stanice redovno šalju fotke Zemlje iz svemira. I nećete verovati – i na tim fotografijama se vidi da je Zemlja okrugla.

Komentari (1)

1 Komentar

  1. milan

    06.10.2017at10:03 pm

    Leteo sam nekoliko puta preko okeana i nikada nisam video zakrivljenost, tako da ne lupajte gluposti, postoji vise dokaza da je ravna nego da je okrugla.

Ostavi komentar

*

 

Više uGradski život

Evropi preti teroristička pretnja kakva ranije nije viđena

Tvrdi britanski MI5

Domino Magazin 18.10.2017
25 neverovatnih činjenica o PRVIM LJUDIMA

Koje se tiču i nas danas

Domino Magazin 18.10.2017
Severna Koreja ponovo preti

Cela Amerika je u dometu i rat može da počne svakog trenutka

Domino Magazin 18.10.2017
Vi niste isto što i vaše misli

Ovo vam niko nije rekao a olakšaće vam život

Domino Magazin 17.10.2017
Pronađene figure nepoznate civilizacije na Himalajima

Nikada do sada nije viđeno tako nešto u Indiji

Domino Magazin 17.10.2017
Snimljen najdramatičniji događaj u svemiru

Sudar dve neutronske zvezde je nebeski spektakl koji otkriva puno toga

Domino Magazin 17.10.2017
Kako izgledaju obroci u školama širom sveta?

Malo drugačije nego u Srbiji

Domino Magazin 16.10.2017
GMO jabuke stižu već ove jeseni

Na police vašeg supermarketa

Domino Magazin 16.10.2017
Whittier je ubedljivo najluđe mesto na svetu

Nalazi se na Aljasci i to je tek početak

Domino Magazin 16.10.2017
Nećete hteti da izađete iz auta

Ako je auto novi BMW

Domino Magazin 16.10.2017

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.