Instagram prostitucija po svemu sudeći cveta u poslednje vreme. Nekoliko poznatih influenserki je objavilo kako su im ponuđene ozbiljne cifre za seks.

Evo o čemu se radi i kako izgleda šema za vrbovanje devojaka.

Skoro svi danas, a pogotovo influenseri i influenserke, žele nekoliko stvari. A to je da svoj život predstave što bogatije, lepše i luksuznije na društvenim mrežama. I drugo – žele što više interakcije na svojim profilima i postovima. To je posebno atraktivno brendovima i kompanijama koje se oglašavaju na ovoj društvenoj mreži. Ali među porukama koje influenseri dobijaju kriju se i otvorene ponude za prostituciju i seks.

Instagram prostitucija

https://www.instagram.com/p/B7jPikuBAxM/

Rosie Williams je Instagram influenserka i rijaliti zvezda iz Britanije. Ona je priznala kako joj je ponuđeno 130.000 dolara plus troškovi putovanja kako bi pravila društvo muškarcu u Dubaiu.

Kaže da se u porukama često spominje “važna transakcija” o kojoj bi pričala na putovanju. A transakcija je novac za seks.

Još jedna internet zvezda je imala slično iskustvo. U pitanju je Tyne-Lexy Clarson kojoj je direktno ponuđen novac za seksualne usluge i to više puta. Prvi put se desilo kada je imala 19 godina.

https://www.instagram.com/p/B6_iCJnB3jq/

Prvo je ponuda podrazumevala 26.000 dolara za večeru i piće. Kada se pojavila u rijaliti programu Love Island (Ostrvo ljubavi) ponuda je stigla na mail i iznosila je 65.000 dolara za pet noći u Dubaiu.

U ponudi se nalazio i ugovor o poverljivosti podataka i detalji o diskreciji.

Clarson je odbila ponudu ali ističe kako verovatno postoje influenserke bez dovoljno novca koje bi bile u dilemi da pristanu kako bi mogle da predstave svoj život luksuznijim nego što jeste.

Poruke koje ove devojke dobijaju su od direktnih ponuda pa do diskretnih predloga preko agencija koje zastupaju bogate klijente.

Treća devojka, koja se predstavila samo pseudonimom Isabel kaže kako je dobila ponudu čim se pojavila na televiziji u jednoj emisiji za traženje talenata. Dopisivanje je trajalo 18 meseci i na kraju su se upoznali.

Muškarac je odmah ponudio da joj plati sve kredite ukoliko bude imala seks sa njim.

Isabel je prihvatila ponudu ali kaže da se osećala poniženo, iako to nije doživela kao prostituciju već kao ciljani odnos koji je vremenom napredovao.

>>> Kako vas influenseri lažu?

Carson sa druge strane misli da to jeste Instagram prostitucija.

“To je visoka prostitucija i strašno je da mislite o tome da su, kao što su pisali meni, sigurno poslali iste poruke hiljadama devojaka na Instagramu”, kaže Carson.

Heather Brunskell-Evans iz feminističke grupe Object kaže da ove devojke bez sumnje prodaju svoje telo za novac.

“Ti udvarači nude devojkama sve što im je potrebno kako bi one bile uspešne influenserke, ali na kraju to je eksploatacija i te devojke će morati da rade stvari za novac koje ne žele da rade i osećaće se postiđeno”, dodaje Brunskell-Evans

Rob Cooper, agent poznatih zvezda kaže kako i muški influenseri imaju slične probleme. On čak misli misli kako nepristojne ponude influenseri dobijaju svakodnevno.

Smatra da bi zbog toga trebalo profile na društvenim mrežama povezati sa podacima iz pravog života, recimo pasošima ili matičnim brojevima.

“Društvene mreže su poput kataloga za muškarce koji pretražuju tražeći nove žrtve i nudeći novac”, kaže jedna od devojaka koja se suočila sa ovim problemom.

Prostitucija na Instagramu u Srbiji – Influenserke i rijaliti zvezde

A sada tek zamislite kako je u Srbiji gde je javno predstavljanje luksuznog života, upravo na društvenim mrežama i Instagramu skoro pa životni ideal?

Očigledan je i isti princip kao i u drugim zemljama. Što su devojke popularnije to im je veća i cena odnosno poželjnost.

Ivan Gavrilović je još pre nekoliko godina rekao kako na estradi u Srbiji visoka prostitucija cveta i da mnoge devojke po svaku cenu žele da se pojave na televiziji kako bi im porasla cena. “Jer, ne košta isto biti sa anonimnom devojkom i sa onom koja se pojavljuje u javnosti.” Tako je bilo pre nekoliko godina a danas je skoro izvesno mnogo više na društvenim mrežama i posebno na Instagramu.

Već neko vreme se po medijima iznose izveštaji i navodi kako brojne rijaliti – instagram zvezde imaju iskustva u najstarijem zanatu na svetu.

Nedavno je na primorju uhapšena prijateljica jedne od rijaliti i Instagram zvezda regiona zbog sumnje da je organizovala lanac prostitucije. Prošle godine jedna od najpoznatijih i prvih Instagram influenserki u Srbiji je optužila druge učesnice u rijalitiu Zadruga da se bave prostitucijom. A nekoliko godina ranije domaći mediji su pisali da se upravo ona nalazi u ponudi internet sajtova kojo nude devojke za seks u Dubaiu i da među uslugama nudi i različite vrste seksa (u parovima, analni, lezbo).

Ono što je sigurno je da se od tada broj influensera i influenserki sasvim izvesno povećao, baš kao i njihova želja da pokažu kako su puni para i provode se na jahtama pored Dubaia.

Kako obrisati Instagram nalog?

photo: Rosie Williams/Tyne-Lexy Clarson/Instagram, via unilad