IT

Zašto programeri igraju poker na poslu?

Kako nastaje komplikovan software

Zašto programeri igraju poker na poslu?
flickr: viri g
Zašto programeri igraju poker na poslu?

Određeni aspekti agilnog razvoja softvera sigurno izgledaju čudno ljudima koji ih prvi put vide, ali verujte da se iza svakog od njih stoji jako dobar razlog. Jedan od najbitnijih delova svakog razvoja softvera je planiranje. Kada pravite neki program na tradicionalan način, faza planiranja ume da potraje, mesec, dva, a bogami ponekad i više. Glavni razlog za to je kompleksnost softvera, nejasne specifikacije i zahtevi klijenta i tako dalje. Tradicionalno planiranje je zato prilično neefikasno kada je u pitanju kreiranje softver.

Agilan razvoj softvera prihvata kao činjenicu da ne može da definiše tačne zahteve za razvoj softvera usred promenljivih zahteva klijenta i umesto toga se usresređuje na „user stories“, tj. ono što taj softver treba da radi iz perspektive korisnika.  Sledeći korak je kreiranje Product backlog-a, gde ulaze sve „user stories“, a zatim tim bira jednu ili više njih za aktuelni Sprint, tj. vremenskih okvir u kome treba kreiraju taj deo softvera. Nakon toga tim se sastaje da aktuelnu „user story“ rastave na manje delove i svakoj od njih dodele ocenu na veoma zanimljiv način.

Članovi tima igraju „Scrum poker“ koristeći prave ili virtuelne karte (postoji aplikacija za mobilne telefone), tako što svakom zadatku u Sprint Backlog-u daju određenu težinu.  Na kartama se, umesto žandara, kralja ili dame, nalaze brojevi poređani po fibonačijevom nizu, od 0 do 100. Tu je i posebna karta koje ima znak pitanja ili simbol za beskonačno.

Kada se jednom zapišu svi zadaci, vreme je za Poker, tj. svaki član tima mora da oceni zadatak. Ukoliko neko da preveliku ili premalu ocenu u odnosu na ostatak grupe, onda mora da obrazloži svoje razloge. Karte se ne pokazuju ostalim članovima tima, da ne bi uticali jedni na druge, što celoj priči daje malu draž, i natera srce da brže kuca. Takođe ukoliko neko da najveću ocenu, to je obično znak da se taj zadatak ili mora dodatno rastaviti ili da je prevelik za sadašnji sprint.

Kada ovo čitate sigurno vam sve deluje jednostavno, možda čak i zabavno, što povremeno i ume da bude, ali ovo je jako bitna faza u razvoju softvera. Greška tokom ove faze može da se odrazi na ceo Sprint, te Agile Planing, čiji je deo Scrum Poker, treba shvatati vrlo ozbiljno.

Puzzle Software će tokom novembra organizovati niz kurseva posvećenih agilnom razvoju softvera, a ovde bi izdvojili dvodnevni trening koji se sastoji od „Agile Requirements i Agile Planning And Estimating“. Pohađanje ovih kurseva se preporučuje softverskim inženjerima i poslovnim korisnicima koji se bave razvojem softvera.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
IT

Više uIT

Android više neće biti besplatan?  %Post Title

Android više neće biti besplatan?

Šef Googla upozorava

Domino Magazin 20.07.2018
Poruke na Twitteru se razlikuju ujutru i ueče  %Post Title

Poruke na Twitteru se razlikuju ujutru i ueče

Evo šta ljudi pišu u različita doba dana

Domino Magazin 19.07.2018
Google postavlja novi internet kabl  %Post Title

Google postavlja novi internet kabl

Povezaće Ameriku i Evropu

Domino Magazin 19.07.2018
Otac interneta ima plan za spas svih nas  %Post Title

Otac interneta ima plan za spas svih nas

Duboko razočaran situacijom na netu

Domino Magazin 18.07.2018
Napravio novi PC od komponenti starih 20 godina  %Post Title

Napravio novi PC od komponenti starih 20 godina

I instalirao Windows 98

Domino Magazin 17.07.2018
Microsoftov Notepad se menja  %Post Title

Microsoftov Notepad se menja

Dobija nove opcije u unapređenja

Domino Magazin 16.07.2018
Kompanija Veritas na osnovu ostvarenog prihoda u 2017. godini proglašena je od strane Gartnera svetskim liderom  %Post Title

Kompanija Veritas na osnovu ostvarenog prihoda u 2017. godini proglašena je od strane Gartnera svetskim liderom

...tržišnog učešća softvera namenjenog bekapovanju i povraćaju podataka, arhiviranju i upravljanju softverski definisanim skladištima podataka

Domino Magazin 16.07.2018
Rejting na društvenim mrežama u Srbiji za jun  %Post Title

Rejting na društvenim mrežama u Srbiji za jun

Najuspešnije medijske stranice

Domino Magazin 13.07.2018
Tinder najzad uveo opciju koju su mnogi priželjkivali  %Post Title

Tinder najzad uveo opciju koju su mnogi priželjkivali

Upoznavanje nikad nije bilo lakše

Domino Magazin 13.07.2018
Apple prestaje da proizvodi iPhone X  %Post Title

Apple prestaje da proizvodi iPhone X

Prebacuju fokus na nove modele

Domino Magazin 13.07.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.