Nike patike Vaporfly su brze ko vihor. Zapravo su najbrže patike na svetu o čemu smo već pisali. Trkači koji su se u njima trkali pobeđivali su i obarali rekorde. I to nije slučajno.

Prema istraživanjima dizajn ovih patika koju je donela nova tehnologija, obezbeđuje najmanje 4% više energetske efikasnosti u odnosu na druge patike što znači da trkači trče mnogo brže. I u tome je caka, pogotovo kod dugih trka, recimo maratona gde 4 posto znači nekoliko minuta prednsoti. A to je mnogo.

To znaju i trkači pa su neki trčali u Vaporfly patikama iako ih sponzorišu druge sportske kuće. Ali su ih prekrili, recimo ofarbali u crno, da se ne vidi brend jer su imali sponzorske ugovore sa drugim kompanijama.

Mnogi sportisti sada žele da sklope nove ugovore sa Nike kako bi mogli da trče u Vaporfly patikama i da postignu vrhunske rezultate.

>>> Kako očistiti patike

Dosadašnji rezultati pokazuju da ove patike trkačima daju prednost u odnosu na druge patike. Logično je da sportisti žele da imaju najbolji proizvod.

Stručnjaci kažu da su đonovi patike Vaporfly napravljeni od ugljeničnih vlakana. Đon je zakrivljen ispod prednjeg dela patike što obezbeđuje brže trčanje. Naime, trkač se brže prizemljuje i ponovo odbacuje a uz to poseban đon pruža dodatnu energiju pri odskoku.

Gornji deo patike je veoma tanak.

Patike su u jarko zelenoj i ružičastoj boji što znači da trkača vidite i sa velike udaljenosti.

Sve ovo je nekako izazvalo niz pitanja kod konkurencije. Svetska atletska organizacija, koja upravlja međunarodnim trkačkim takmičenjima pokrenula je istragu kako bi se utvrdilo da li Vaporfly obezbeđuju nepravednu prednost. Ali ništa nije utvrđeno, pa je istraga završila u ćorsokaku. Odnosno, patike nisu zabranjene.

Konkurentske firme koje proizvode atletske patike počele su da proizvode slične patike po ugledu na Nike Vaporfly. Ali ni jedna se nije pokazala tako dobra.

I verujemo da će biti još priče o ovome…

A koje su najudobnije patike, pročitajte na linku.