Najbrže patike na svetu su možda u problemu. Odnosno, izgleda da sportski zvaničnici planiraju da zabrane model Nike Vaporfly Next.

Svetska atletska komisija najavila je novi pravilnik o obući koju koriste sportisti i moguće je da će najbrže patike do sada biti zabranjene na zvaničnim takmičenjima. Razlog? Izgleda da su Nike Vaporfly Next toliko dobre da daju neravnopravnu prednost.

Model je predmet sve veće kontroverze a sve je počelo još prošle godine kada su se pojavile prve navodne žalbe od strane atleta koji koriste sportsku opremu drugih proizvođača. Oni su tvrdili da Nike sportisti imaju prednost zbog ovog modela patika.

Poslednje veliko takmičenje na kome je oboren neki rekord je bio maraton u Čikagu kada je Kenijka Brigid Kosgei istrčala stazu za 2:14:04 oborivši vreme Paule Radcliffe za velikih 81 sekundu.

Kenijski trkač Eliud Kipchoge je još jedan takmičar koji redovno nosi najbrže patike Nike Vaporfly. On je postao prvi sportista koji je istrčao maraton za manje od dva sata i to čak 20 sekundi manje u Beču prošlog oktobra. Ipak, rekord nije zvanično priznat pošto takmičenje nije bilo otvorenog tipa a korišćeni su i timski pejsmekeri tokom trke.

Nike Vaporfly Next ima vrlo poseban đon koji je navodno pruža veliku prednost takmičarima. Patike su opremljene đonom u kome se nalaze pregrade sa spefifičnom tečnošću uz ugljenične pločice koje se ponašaju kao opruge gurajući trkače napred. Nike je tehnologiju čak i patentirao.

The Times piše kako je tehnologija ovog đona toliko efikasna da su Atletske organizacije zakazale panel sa ekspertima kako bi istražili da li je proizvod u skladu sa pravilima, odnosno da li patike pružaju nepoštenu prednost onima koji ih nose.

Dodatni problem je što se patike rade u vrlo limitiranim serijama. Tako je na primer patika koju je nosio Kipchoge bila prototip a ukoliko patika nije dostupna svima to bi moglo da bude protiv pravila zvaničnih Atletskih takmičenja.

Uz sve to, izgleda da će Atletska komisija uvesti dodatne parametre koje proizvođači neće smeti da prekorače.

Rekordi koje su sportisti postavili u Nike Vaporfly će po svemu sudeći ostati zvanični, kao što je to recimo bio slučaj i sa Speedo odelima za plivače koja su kasnije zabranjena ali sportski rezultati nisu poništeni.

Ipak, mnogi analitičari smatraju da bi odluka o zabrani Nike patika na takmičenjima bila vrlo diskutabilna i da bi otvorila pandorinu kutiju i pitanje gde je granica koju tehnologija ne sme da pređe.

Najbrže patike

najbrze-patike-na-svetu
najbrze-patike-na-svetu

Nike Vaporfly 4% Runner su deo projekta Breaking2 i namenski su napravljene kako bi srušile rekord od dva sata na maratonu. Naziv patika je zato što za 4 posto olakšavaju trčanje, odnosno troše četiri posto manje energije.

Ukoliko se ne bavite trčanjem to vam verovatno deluje kao beznačajno, ali upravo tako mala unapređenja mogu da donesu ogromnu prednost, pogotovo kod dužih distanci, recimo maratona.

Cena patika je inače svega oko 200 evra i mogu da se kupe u regularnoj prodaji (ne računajući prototipe).

Zanimljivo je i da je The New York Times analizirao 500.000 trkača na maratonu i polumaratonu uz pomoć aplikacije Strava i dokazali su kako su sportisti u Nike Vaporflys patikama zaista brži za 3 do 4 posto u odnosu na obične patike i za 1 posto brži u odnosu na sledećeg konkurenta, odnosno druge najbrže patike.

Bivši maratonac Gianni Demadonna kaže da su Vaporfly patike toliko efikasne da čak i stariji trkači u velikoj meri spuštaju vreme i obaraju svoje rekorde u njima.

“The Vaporflys su 1 posto brže od drugih najbržih patika, ali su oko 2.5 posto brže od adidas Adizero Adios patika u kojima je Kimetto trčao kada je postavio svoj rekord”, rekao je Jonathan Gault iz Lets Run.

“Poslednja unapređenja tehnologije znače da koncept asistencije atletima mora biti predmet debate u atletskom svetu. Napravili smo grupu koja će se baviti ovim pitanjima”, ranije je saopštila Međunarodna asocijacija atletskih federacija.

Sa druge strane Geoffrey Burns, maratonac i doktorant na Univerzitetu Mičigen kaže da će se za par godina patike potpuno promeniti ako se nešto ne uradi.

“Ne želim da zabranim bilo šta. Samo treba da ograničimo srednji đon. Plašim se da ako to ne uradimo, za par godina ćemo završiti sa obućom koje uopšte neće izgledati kao patike.”

Pogledajte i:

Najudobnije patike

Najskuplje patike

Kako očistiti patike

Patike za zimu