Nightwish, jedan od najtraženijih bendova na ovim prostorima, potvrdili su svoj nastup na otvaranju Exita 08, 10. jula.

Nightwish je jedan od najtraženijih bendova kod nas, o čemu svedoči i anketa Kontra magazina „Na Exitu 08 voleo bih da vidim“ na kojoj su među 113 izvođača finski metalci zauzeli 11 mesto. Mnogo pisama obožavalaca Nightwish stiglo je i u Exit u poslednja tri meseca. Njihov poslednji album „Dark Passion Play“, objavljen je krajem septembra prošle godine, najskuplji je album u istoriji finske muzike i popeo se na prvo mesto top lista u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švajcarskoj, Češkoj, Nemačkoj i Finskoj. U Velikoj Britaniji zauzeo je 3 mesto na top 40 listi rock albuma, a u SAD je na sedmom mestu top liste hard rock albuma. Kerrang!, jedan od najrelevantnijih rok magazina u svetu, dao je albumu ocenu 5/5.

 
Nightwish mnogi opisuju kao symphonic i power metal bend i kao soundtrack metal bend. Masovnom upotrebom instrumenata i vokala tipičnih za klasičnu i filmsku muziku Nightwish je definisao symphonic metal. Tuomas Holopainen, klavijaturista, osnivač benda i autor muzike i tekstova, kaže da je najviše inspiracije pronašao u filmskoj muzici i stil svog benda je opisao kao „melodični heavy metal sa ženskim vokalom“. Basista i vokal Marco Hietala naziva stil Nightwish “film score metal”. Zbog učešća više od 175 muzičara na poslednjem albumu, za orkestralne i solo deonice, stil benda sada mnogi opisuju i kao epic metal.

Ženski vokal u ovom bendu predmet je interesovanja javnosti i medija već dve godine. Od početka, od 1996. godine, kada je bend osnovan, pevačica u bendu bila je operska pevačica Tarja Turunen. Tarja je uz buran prekid saradnje i veoma bučnu javnu prepisku izbačena iz Nightwisha. Dilemu o tome da li će bend bez nje zvučati dobro kao pre, brzo je otklonila šveđanka Anette Olzon, koja je među 2000 pevačica prijavljenih na konkursu izabrana za novi glavni vokal. Anette peva na poslednjem albumu, koji je bend doveo u sam vrh svetskih top lista i sredinom januara je sa bendom krenula na turneju u okviru koje u julu dolazi i u Novi Sad.

Dok čekate objavljivanje novog singla “Bye Bye Beautiful”, najavljeno za 15. februar, možete gledati njihov videoblog na youtube.com. Videćete kada i zašto se smeju tokom nastupa, da li imaju pripremljenu koreografiju, kao i šta očekuju od turneje koja bi, prema najavama, mogla potrajati dve i po godine.

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime