Verovatno ste već čuli da IKEA ove godine slavi 75-ti rođendan? A povodom jubileja švedska kompanija ponovo predstavlja neke od kultnih proizvoda koji su obeležili određene dekade prošlog veka.

Tako je sada na redu deo GRATULERA kolekcije posvećen sedamdesetim i osamdesetim koji je već stigao u IKEA robnu kuću u Beogradu.

Evo koje ikone dizajna su nastale u tom periodu i kako se kompanija IKEA razvijala tih godina.

Pozivamo vas da povodom jubileja sa nama podelite vaša prva IKEA iskustva. Na ovom linku saznajte o čemu se radi.

Početak sedamdesetih je bio dinamično vreme za IKEA. Većina proizvoda se do tada već isporučivala u pljosnatom pakovanju, a kupci su sami sklapali nameštaj. Robne kuće su, pored Švedske, otvorene i u Norveškoj i Danskoj, a 1973. godine prva IKEA izvan Skandinavije je otvorena i to u Švajcarskoj.

Zbog brzog razvoja, IKEA počinje da koristi prvi kompjuterski sistem za planiranje isporuka proizvoda u robne kuće. Nekoliko godina kasnije stiže i prvi email sistem.

Ipak, sedamdesete pa i osamdesete su dve dekade koje su pre svega obeležili mnogi proizvodi po kojima je IKEA i danas prepoznatljiva, kao i brojne inovacije u procesu proizvodnje i dizajna.

Krajem šezdesetih IKEA počinje da koristi ivericu, koja nastaje od drvene piljevine, odnosno nusproizvoda obrade drveta, koji se do tada nije koristio u proizvodnji nameštaja. Nešto kasnije iskoristili su i šper, odnosno lepljeno drvo i tehniku „sendvič“ koja kombinuje različite materijale.

Tako se 1976. godine prvi put se u prodaji našla fotelja POEM, danas poznata kao POÄNG. Ono što je izdvaja je njena konstrukcija napravljena od lameliranog (lepljenog) drveta preko koga se postavlja navlaka sa sunđerom.

POÄNG je i danas u IKEA ponudi u različitim varijantama pa i veličinama. Inače, njena cena je kada se pojavila bila preko 350 dolara, dok je ona danas svega oko stotinak dolara.

POÄNG je osmislio japanski dizajner Noboru Nakamura, a do danas je prodato više od 30 miliona primeraka.

“Fotelja ne bi trebalo da steže i čvrsto drži. Ona bi trebalo da bude sredstvo koje nam pruža emotivno bogatstvo. POÄNG stvara okruženje u kome napuštamo stres i frustracije ljuljanjem. Taj pokret ima svoje značenje i vrednost”, objasnio je svoju ideju Nakamura.

Ubrzo, 1979. godine IKEA predstavlja i čuvenu KLIPPAN sofu, a na naslovnoj strani kataloga je bila već 1980. godine.

IKEA je KLIPPAN napravila sa idejom da bi sofa trebalo da zadovolji našu prirodnu potrebu za igrom. A igra, pogotovo dečija, obično donosi i – fleke. Zato, pored povoljne cene, KLIPPAN od početka izdvaja presvlaka koja može da se skine i opere. I naravno zameni ako vam njen dizajn dosadi.

Sada u okviru GRATULERA kolekcije IKEA ponovo nudi retro dvosed u dve jarke boje.

“Volim navlake koje su poput perjanih jakni – tako su cool i pune kolorita. To je posveta Memphis grupi, pokretu iz osamdesetih koji je bio veoma popularan u to vreme. KLIPPAN je bila jedna od prvih dostupnih sofa koje smo imali u ponudi, zbog čega je ikona svog vremena”, kaže Karin Gustavsson, IKEA Creative Leader.

Iste 1979. godine i BILLY polica za knjige se prvi put našla u prodaji. Osmislio je dizajner Gillis Lundgren i nacrtao na komadu salvete, kako ne bi zaboravio ideju. Danas je BILLY jedan od najpoznatijih IKEA proizvoda. Zapravo, ova polica je i 39 godina kasnije toliko popularna da se na svakih 5 sekundi širom sveta proda otprilike po jedna. Procenjuje se da ih je do sada prodato oko 60 miliona.

Ni to nije sve.

Poznati magazin Bloomberg koristi BILLY Index za izračunavanje kupovne moći u različitim zemljama. (ps: u Srbiji je BILLY među najjeftinijima na svetu i sada košta svega 4.499 dinara. Najskuplja je (verovatno) u Egiptu gde joj je cena oko 100 evra)

IKEA 1980. godine prvi put predstavlja LACK stočić. Za njegovu proizvodnju iskorišćena je takozvana “sendvič” tehnika, koja podrazumeva korišćenje i slaganje različitih materijala, drveta i kartona formiranog u obliku saća, a koja se do tada koristila za pravljenje vrata. IKEA će zbog jednostavnosti, niskih troškova i uštede materijala (što je dobro i za prirodu) ovaj pristup usavršiti i iskoristiti kod mnogih proizvoda.

LACK najprodavaniji proizvod u IKEA Beograd.

Zbog popularnosti, LACK vrlo brzo stiže i u različitim bojama, a evo ga na naslovnoj kataloga iz 1981. godine:

Naravno, lagani stoćič je i dalje u ponudi, a u okviru GRATULERA kolekcije može da se kupi u posebnom crno-belom dizajnu.

A tu je i LACK regal u istom stilu:

IKEA 1984. godine prvi put predstavlja STOCKHOLM seriju nameštaja. Ona i danas predstavlja najbolje od skandinavskog dizajna od posebno odabranih materijala, ali uz povoljnu cenu. Iste godine predstavljen je IKEA Family program, a katalog se već štampa u 45 miliona primeraka i na 9 jezika.

U okviru GRATULERA kolekcije u IKEA robnoj kući u Beogradu pronaćićete još zanimljivih komada.

Recimo RÅANE fotelju, koja je prvi put predstavljena 1983. godine pod nazivom JÄRPEN.

Dizajner Niels Gammelgaard je hteo da otkrije da li je moguće napraviti fotelju bez platna ili sunđera. Inspiraciju je pronašao u metalnim kolicima iz supermarketa i tako je nastala prepoznatljiva fotelja. IKEA u to vreme počinje više da koristi metal, koji je jeftin, jak i što je vrlo važno – može da se reciklira.

Poslednji deo GRATULERA kolekcije stiže u decembru kada IKEA predstavlja proizvode iz perioda 1990-2000.

Podelite sa nama svoja prva IKEA iskustva. Kada ste prvi put bili u IKEA robnoj kući? Koji je prvi IKEA proizvod koji ste kupili? Da li možda imate stari IKEA katalog? Ovde saznajte više detalja.

2 KOMENTARI

Comments are closed.