Gejmerski laptop računari su sve popularniji. Evo ih cene i najbolji modeli u Srbiji koje možete da kupite na jesen 2020.

Ipak, pre nego što pređemo na konkretne predloge trebalo bi da znate ponešto o gejming laptopovima. U poslednjih nekoliko godina oni su postali dovoljno snažni, ali i mnogo povoljniji i manji (pa i lakši) tako da sada mogu da budu konkurencija najboljim gejmerskim desktop računarima. A uz to može da ih zatvorite, spakujete u ranac i ponesete sa vama. A to jeste velika prednost, pogotovo ako ne možete da živite bez tog divnog paralelnog digitalnog sveta.

Glavni novitet u ponudi tokom 2020 godine su AMD procesori koji su konačno doživeli pravi bum. Takođe, cene su niže pa za manji budžet možete da dobijete veoma dobre modele.

Gejmerski laptop računari – Cene

https://www.instagram.com/p/CEBhUrlnO-M/

I upravo kao i svaka kupovina i ova počinje od novca. Za početak, neophodno je da odredite koliko imate ili želite da potrošite novca na novi računar.

I imamo dobre vesti.

Nikada ranije niste mogli da kupite solidan gejmerski laptop računar za manje od 1.000 evra. Sada možete i to je recimo Dell G5 15 čiji osnovni model košta manje od 1000 evra. On nije najbrži naravno, ali ćete većinu igara moći da pustite uz 1080p sa 60 frejmova u sekundi.

Što je sasvim ok i za 90 posto korisnika će itekako biti dovoljno dobro.

Srednja (viša) klasa računara je nešto skuplja, recimo od 1000 do 2000 evra i tu spada na primer i novi Asus Zephyrus ROG G14 koji je definitivno jedan od najpopularnijih gejming modela 2020 godine, a tako će izvesno biti i tokom 2021 sezone.

Od ovih modela očekujte bolji kvalitet izrade, metalna kućišta, više memorije i brže grafičke čipove. Rezultat će biti i bolje karakteristike u zahtevnim igrama.

Ako vam cena nije problem, sve preko 1.500 evra bi trebalo da vam donese vrhunske performanse i dizajn uz komponente poslednje generacije. Naravno, cene idu i do nekoliko hiljada evra, ali ako vas taj cenovni rang zanima, nećete puno pogrešiti koliko god da potrošite i koji god model odaberete.

Grafičke karte i procesori

Do pre nekoliko godina odgovor na ovo pitanje je bio dosta jednostavan. Tada je izbor, bar što se tiče gejmerskih laptop modela, bio sveden na Intel procesore i Nvidia grafike.

Ali sada se sve promenilo i AMD je sa svojim Ryzen 4000 procesorima itekako promenio stanje na tržištu.

Naravno, nećete pogrešiti ni ako uzmete računar sa bilo kojim Intel procesoro, desete generacije. Ipak, AMD definitivno jeste alternativa, pogotovo za one jeftinije ili modele srednje cenovne klase kada će pružiti bolje karakteristike uz niže cene.

Što se tiče grafika, AMD tek pristiže Nvidia i tu su stvari nešto jednostavnije, odnosno – koliko para toliko igara.

Tako je recimo RX 5600M grafički procesor solidan izbor za 1080p igre i pandam je modelima GTX 1650 i 1660 Ti iz Nvidia bande.

Ako želite 4K karakteristike i 144 fps onda morate da uzmete neki od Nvidia RTX modela, recimo RTX 2060 ako želite a uštedite ili RTX 2070 i 2080 za više performanse i 4K rezoluciju.

Ekran

Veličina ekrana je veoma važno pitanje, kod gejmerskih modela pogotovo. Obično se smatra da je 15 inča dobar kompromis između veličine dijagonale i prenosivosti. Sa druge strane 17 inča pruža bolji ugođaj, ali su ovi računari veći i teži. Čak ni ne mogu da stanu u standardne rančeve.

Tu su čak i modeli od 13 inča, poput Razer Blade Stealth, ali su oni često kuplji od 15 inčnih modela.

Ali, dijagonala ekrana je samo početak. Većina monitora ima osvežavanje od 60Hz ili 60 puta u sekundi. Ipak, poslednjih godina standard za gejmerske modele je 120 Hz ili čak preko 240 Hz kod skupih ekrana.

A što je osvežavanje brže, to će snimci na ekranu delovati prirodnije. To se odnosi na animacije i video zapise sa pokretima.

Najveća razlika je naravno između 60Hz i 120Hz i moćićete da je vidite čak i prilikom skrolovanja na internetu. Dok sve preko toga znači da ulazite u domen veoma skupih mašina uz sve manje primetno poboljšanje.

Trebalo bi da obratite pažnju i na Nvidia G-Sync i AmD FreeSync standarde koji omogućavaju da se osvežavanje na ekranu uskladi sa framerate z igrama.

Najavljeni su i neki modeli sa OLED ekranima, koji su tako popularni na mobilnim telefonima. Ipak, oni su ograničeni na 60Hz a uz to su obično 4K pa će vam trebati veoma jaka konfiguracija. Sa druge strane, OLED ekrani izgledaju fantastično zbog kontrasta koji je neprevaziđen kao i boja koje su veoma dinamične. Baš kao i na mobilnim telefonima naravno.

Gejmerski laptop računari – Karakteristike

Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju:

  • HDD – Minimum je 512 M.2 SSD. Po svaku cenu izbegavajte stare i spore SATA hard diskove, iako drugi hdd može da bude SATA velikog kapaciteta
  • Memorija – Minimum je 16GB, a 32GB je još bolje
  • Odaberite kvalitan gejmerski miš, kao i tastaturu

    Gejmerski laptopovi – Modeli

Asus ROG Zephyrus G14

Lagan je, izgleda sjajno i donosi odlične karakteristike. AMD Ryzen 4000 čip u kombinaciji sa Nvidia grafikom se pokazao odlično. Ekran pruža osvežavanje od 120 Hz a na poklopcu su LED svetla koja deluju vrlo atraktivno.

Dell G5 15

Verovatno najbolja opcija za najmanje para. Procesori su Intel desete generacije a grafika Nvidita GTX ili RTX. Možete da kupite i modele sa AMD kombinacijom. Cenu i konfiguraciju u Srbiji pogledajte na ovom linku.

Acer Predator Triton 500

Novi procesor i moćna grafika, odličan dizajn i kvalitetna izrada izdvajaju ovaj model. Ipak, cena je nešto viša ali ostrašćeni gejmeri će znati da cene sve karakteristike.

Cena u Srbiji je 335.999 dinara a konfiguraciju možete da vidite ovde.

Pogledajte i:

Najbolji desktop gejming kompjuteri

Najbolji računari za školu

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime