Najbolji gejmerski kompjuteri su vrlo brzi i vrlo skupi. I lako možete da potrošite gomilu para i da ne dobijete računar koji će vam odgovarati. Zato bi trebalo da znate nekoliko stvari.

Performanse su naravno najvažnije kod gejmerskih računara. Idealno bi bilo da kompjuter ima najbolju grafičku kartu koja može da se nađe na tržištu uz super brz procesor. Ipak, najbrže i najbolje znači i najskuplje. Takođe, recimo vrhunska Nvidia RTX 2080 Ti grafička kartica neće doći do izražaja bez najboljeg procesora. Dakle, nije sve baš sasvim jednostavno.

Zato postoje dve varijante kada je u pitanju kupovina gejmerskog računara.

1. Sastavljanje gejmerskog računara
2. Kupovina gotovog gejmerskog računara ili konfiguracije.

U ovom tekstu ćemo se baviti drugim rešenjem, ali je u oba slučaja potrebno da znate ključne komponente desktop računara kako biste znali šta tražite.

To su pre svega procesor, grafička i memorija, ali i hard disk, periferije i kućište, kao i monitori.

Grafičke karte za gejmerske kompjutere

Najvažnija je definitivno grafička kartica, pogotovo ako planirate da igrate najnovije AAA igre. Razmišljajte o Nvidia Super RTX grafikama ili AMD Navi modelima. Proizvođači grafičkih kartica mogu da budu različiti (Asus, Gigabyte, MSI…), iako procesore prave ove dve najveće kompanije. Moguće je i ubaciti više grafika u jedan računar i AMD ovu tehnologiju zove CrossFireX a Nvidia Scalable Link Interface ili SLI.

Ipak, čini se da polako proizvođači odustaju od ovog koncepta.

>>> Igra koja ja najviše zaradila 2019 godine.

Trebalo bi zato da znate da li igra ili igre koje planirate da igrate podržava ove tehnologije i standarde.

Najmanja šansa da pogrešite je ako odaberete neku grafiku zasnovanu na čipu RTX 2080, iako one dostižu i cenu od oko 1000 evra. Prošlog leta su puštene i “Super” verzije Navidia grafika.

Verovatno najbolja kupovina je RTX 2070 Super koja pruža karakteristike poput RTX 2080 modela, ali po ceni manjoj od 500 evra.

Procesori za gejmerske računare

Najbolji gejmerski kompjuteri pored moćnog GPU, odnosno grafičkog procesora koji je najvažniji za performanse u igrama, moraju da imaju i snažan CPU ili procesor. Dok GPU obrađuje sliku, CPU radi sve ostalo. Brzina računara u velikoj meri zavisi od procesora.

AMD i Intel vode ljutu borbu i u ovom trenutku se ne vidi jasan pobednik. AMD je svojim Ryzen Threadripper pomerio lestvicu sa 32 jezgra koja mogu da procesiraju 64 procesa istovremeno.

Ni Intel ne zaostaje a njihovi Core i9 procesori su vrhunski. Cena nije baš mala pa Core i9-9980XE košta skoro 2000 evra.

Za mnogo manje para možete da dobijete veoma brze Core i7 modele, a za većinu zadataka će čak i Core i5 biti dovoljan.

Naravno i AMD ima svoje alternative poput Ryzen 9 3950X modela.

Memorija i hard disk

Kod memorije je pravilo što više to bolje. Minimum je 8 GB, a idealno bi bilo 16 GB, dok moćne konfiguracije uveliko imaju i 32 GB memorije. Što se tiče hard diskova SSD je jedini izbor koji pruža veliku brzinu a cene su im dramatično pale ove godine. Ipak, obratite pažnju na kapacitet diska, pa će vam 500 GB biti neophodno da biste mogli da relativno lagodno koristite računar. Umesto SSD modela možete odabrati i starije modele koji će imati veći kapacitet, nižu cenu ali će biti sporiji pošto nisu zasnovani na memorijskim čipovima već na magnetnim diskovima i glavama.

Periferije

Za gejmere, periferije mogu da budu ključne. Mislimo na tastaturu i miša. Odaberite modele koji vam odgovaraju ergonomski ali i po izgledu. Uz to bi trebalo da budu gejmerski modeli koji će omogućiti brze reakcije i najbolje karakteristike ali i izdržljivost. Svi znamo da će vam ponekad doći da odvalite miša o zid. Mada nemojte to raditi.

Gejmerski monitori

Kod gejmerskih računara sve je važno, od procesora i grafike koji direktno određuju brzu, pa do periferija kojima upravljate i sa kojima ste u kontaktu. Naravno i monitori su važni pošto gledate u njih satima. Pored dijagonale i rezolucije vrlo je važno da odaberete model sa što boljim osvežavanjem i odzivom. Bacite pogled na novi Samsung koji je možda najbolji gejmerski monitor u ovom trenutku.

Najbolji gejmerski kompjuteri – Naš izbor

1. Alienware Aurora R8

gejming-kompjuteri

Alienware je vlažni san većine gejmera. Ne samo što pružaju vhunske karakteristike već i izgledaju prepoznatljivo i opasno, baš kao što se od gejmerskih računara i očekuje. Aurora R8 je baš takva. Grafička kartica RTX 2080 u kombinaciji sa Intel i7-9700K procesorom je garancija brzine pa su recimo framerates 4K.

Alienware je razvio i poseban sistem hlađenja AIO koji će svu tu vrelinu izvući iz kućišta i to bez previše buke. Tačnu konfiguraciju možete da promenite, pa i da ubacite recimo novi Core i9 procesor. Kućište nije veliko, zapravo spada u manja pa je poseban dizajn iskorišćen kako bi se sve te komponente nakrcale unutra. Nedostatak je cena, pa ćete morati da za ovog macana iz svemira odvojite par hiljada evrića u jačoj konfiguraciji.

2. HP Omen Obelisk

najbolji-gejming-racunari
najbolji-gejming-racunari

HP Omen Obelisk je novi gejmerski kompjuter poznate kompanije. Ono što ga izdvaja je da možete da mu prilagodite skoro sve karakteristike pa tako grafika počinje od GTX 1060 ili Ryzen 5 2500X modela ali dostiže sam vrh ponude, recimo RTX 2080. Od procesora možete da dobijete osmu generaciju Core i7-8700.

Cena nije tako strašna (89,999 dinara u Gigatronu) imajući u vidu vrhunske komponente i provereni dizajn, kao i HP ime iza računara. Dobro je što ga imate i u Srbiji uz punu podršku i garanciju što je uvek dobra preporuka.

3. Alienware Aurora R10 Ryzen

AMD Ryzen 9 3950X procesor donosi neverovatne karakteristike, pa će Aurora R10 računar doneti 1440p uz 60 fps i 4K. Dizajn kućišta je apsolutno fantastičan a ni cena nije baš ogrona. U video snimku je više detalja.

4. Dell G5

najbolji-gejming-racunari

Po vrlo povoljnoj ceni dobićete full HD igranje sa 60 frejmova u sekundi. Bočna stranica kućišta je providna a unutrašnjost osvetljenja LED svetlima. U pitanju je jedan od osnovnih gejmerskih modela poznate kompanije koji će biti odlično rešenje za neiskusne kupce, a omogućiće i nadogradnje kada uđete u celu gejming priču.

5. Alienware Area 51 Threadripper Edition

Ako vam budžet nije problem a želite nešto najbolje i nešto drugačije onda je ovaj Alienware Area 51 Threadripper Edition računar za vaše gejmerske snove.

U srcu računara je kombinacija AMD Ryzen Threadripper 2920X – 2950X i Nvidia GeForce GTX 1050Ti – Dual Nvidia GeForce RTX 2080 Ti što garantuje neverovatne karakteristike.

Memorije možete da nakrcate do 64 GB kao i 3 TB diskova, što je poprilično.

U najboljem Alienware stilu, dizajn je takođe pomeren do granica futurizma, baš kao i performase. I pored ludog dizajna kućišta moćićete da nadogradite komponente ako budete imali potrebu. A nećete, bar ne u sledećih desetak godina.

Nedostaci su veličina računara i cena. Ali ne možete baš sve da dobijete… i vidite ga samo kako izgleda.

6. Dell XPS Tower SE

najbolji-gejming-kompjuteri

Ako planirate da sami kopate po kućištu i unapređujete vašeg mezimca svako malo, Dell XPS Tower SE je odlična ideja. Nije vam dovoljno brz? Samo dodajte Intel osme generacije. Ili veći disk ili memoriju. U osnovi je Intel Core i5-8400 zapakovan u vrlo zgodno i provereno XPS Tower kućište koje će vam omogućiti sve intervencije i prepravke bez ikakvog alata što je uvek za preporuku.

A uz to i izgleda veoma fino, klasično ali dovoljno agresivno za gejmerski ukus.

7. MSI Trident X

MSI Trident X je jedan od prvih računara koji je iskoristio Intel Coffee Lake Refresh i Nvidia Turing tehnologije. A to znači da je model nakrcan vrhunskim komponentama.

Procesori u opciji su Intel Core i7-9700K – i9-9900K a grafike Nvidia GeForce RTX 2070 – 2080. Dakle birate između jakih i najjačih komponenti što je uvek fin izbor. Zato će bukvalno sve igre, svaki naslov koji odaberete leteti.

Kućište je malo ali atraktivnog izgleda, iako mu neki zameraju nedovoljno čvrstine. Tako da nemojte da ga koristite umesto hoklice, što verujemo i niste planirali.

Cena modela je nešto jača. Ali vredi.

Sastavljanje gejmerskog računara

I na kraju, ako su vam najbolji gejmerski kompjuteri poznatih firmi preskupi onda razmišljajte o drugim opcijama. Recimo da li je sastavljanje gejmerskog računara za vas, pogledajte i ovaj video koji sve objašnjava:

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime