Računari za školu i koji odabrati? Roditelji u Srbiji će ih skoro sigurno kupiti ovog septembra, hteli to ili ne pošto je sve izvesnije da će učenje ponovo biti online zbog epidemije korona virusa koja ne posustaje.

A to znači da će đacima trebati računari. Ne telefoni, ne tableti nego računari. Laptop ili desktop modeli.

Dakle, đacima, kako onima u osnovnoj školi, tako i srednjoškolcima i studentima računar će postati glavni alat za učenje. Pored učenja, računajte na to da će se kompjuter koristiti i za gledanje filmova, streamovanje i naravno igre. To je realnost sviđala vam se ili ne i ne bi trebalo da bežite od nje. Vremena se menjaju pa i naše navike.

Računari za školu – Najjeftniji

Nažalost, velika većina roditelja u Srbiji neće biti u prilici da svojim đacima lagodno kupi računar poslednje generacije na kome će sve leteti. Odnosno, faktor cene će biti najvažniji, pa će se tražiti najjeftiniji modeli.

U tom slučaju obratite pažnju na nekoliko stvari. Bilo bi dobro da procesor bude bar Intel Core i5. I da računar ima SSD disk i 8 GB memorije. Tako će raditi dovoljno brzo za skoro sve, osim super zahtevnih igara i naravno multimedijalnih zadataka poput renderovanja videa ili rada u Photoshopu sa velikim dokumentima. Sve ostalo će biti sasvim ok. Ali pretpostavljamo da vaši klinci ne planiraju još uvek da rade 3D animacije.

Računari za školu – Ultraportabl modeli

Među najboljim i najočiglednijim izborom za najveći procenat korisnika su ultraportabl modeli. Oni više nisu toliko skupi, a imaju dovoljno dobre karakteristike da na ovim modelima možete da završavate sve standardne zadatke od surfovanja, streaminga pa i igranja. Pisanje domaćih zadataka se podrazumeva.

Ideja je da kupite vrlo lagan računar koji ćete lako moći da ponesete recimo u vikendicu ali na kome ćete moći da uradite sve što zamislite. I koristite ga godinama bez problema. Među najpopularnijim uređajima su recimo Dell XPS 13, HP Spectre x360 i Apple MacBook.

Na šta bi trebalo da obratite pažnju dok birate, pošto ne preporučujemo da idete u prodavnice i satima dosađujete prodavcima u vreme korona virusa. Ukoliko kupujete računar sa Intel procesorom neka oni budu desete generacije (ili minimum devete generacije) i bar Core i5. Sada su vrlo popularni i veoma moćni AMD Ryzen čipovi. Na primer ASUS ROG Zephyrus G14 je jedan od izuzetno uspešnih novijih modela sa ovim čipsetom i dobio je brojne pozitivne kritike.

Što se tiče memorije, 8GB je minimum a 16GB je još bolje. Hard disk neka bude SSD i to bar od 256GB. Ekran može da bude 13 inča, pošto on pruža odličan odnos veličine i funkcionalnosti. Kod laptop računara, izbegavajte kupovinu polovnih modela, pošto su oni osetljivi na padove, baterije imaju vek trajanja, a i ostale komponente koje se greju neće najčešće izdržati toliko dugo kao kod desktop modela. Dakle, bolje bi bilo da kupite nov model sa bar 2 godine garancije.

Kompjuteri za školu – Gejming modeli

Ako kupujete računar za srednjoškolca koji će na njemu učiti ali i igrati zahtevne igre (a hoće) spremite se da potrošite nešto veću cifru. Kod gejming modela nije važna veličina niti težina. Ali jesu karakteristike. I pravilo je – što jače to bolje.

Ekran bi trebalo da bude bar 15 inča, a tu su i modeli od 17 inča.

Od memorije će vam trebati najmanje 16 GB a procesor mora da bude Intel desete generacije i to najbolje Core i7 ili čak i9 ili AMD Ryzen 4000.

Grafički čipovi su podjednako važni ako ne i još važniji i preporučujemo minimum NVIDIA GTX 1650, GTX 1660 Ti ili AMD RX 5500M.

Ako želite još bolje karakteristike onda tražite RTX 2060 ili 2070, pogotovo ako želite 4K rezoluciju, iako je to već poprilično i što se tiče cene i što se tiče karakteristika. Najbolji gejmerski kompjuteri su na linku.

Kompjuteri za školu – Chromebook i tableti

Neki će možda pomisliti da će tableti biti dovoljni, ali to verovatno neće biti slučaj. Ovi uređaji su namenjeni za gledanje, kako interneta tako i filmoa. Ali, učenje na daljinu podrazumeva i kucanje teksta, stvaranje slika, prezentacija, različit rad. A za to će vam trebati kvalitetna tastatura i miš. Dakle, ne preporučujemo tablete, koliko god bili dobri ili skupi.

Za decu u osnovnoj školi koja nemaju sklonost ka igranju zahtevnih igrica dobro rešenje mogu da budu i Chromebook uređaji. U pitanju su laptop računari, na kojima nije instaliran Windows ili Mac OS već Chrome operativni sistem. A to znači da su napravljeni baš za internet. Ali i za kucanje. I oni bi mogli da budu veoma dobar i vrlo jeftin izbor za decu u mlađim razredima, pošto će lako kucati, gledati snimke, tražiti podatke na internetu. Možete čak da pronađete polovan Chromebook za pedesetak evra i najbolje od svega – radiće dovoljno brzo i stabilno. Za mlađu decu, to bi iteakako mogao da bude dobar izbor, pogotovo što se nećete sekirati i ako mu se nešto desi – padovi, prosipanje tečnosti, grebanje… Uz to ćete ih super lako spakovati u ranac i poneti na izlet, vikendicu ili putovanje.