Zdravi život

Evo kako klimatske promene utiču na hranu

Postaje sve lošija

flickR: Jeremy Keith
Evo kako klimatske promene utiču na hranu

Stručnjaci tvrde da će do kraja ovog veka tanjir biljne hrane biti dramatično manje hranljiv nego danas. Ako bi makar samo kritična područja na Zemlji postala još pogođenija zbog klimatskih promena posledice bi osetio ceo svet.

Negativan učinak na biljke zabeležen je ne samo kod preko potrebnih minerala, već i u količini proteina.

Prema najnovijem istraživanju posebno je problematična količina selena, koji je u tragovima od esencijalne važnosti za ljude. Već sada ga globalno nedostaje u ishrani jedne od sedam osoba u svetu. Istraživanja su pokazala da manjak selena može da dovede do pada imunološkog sistema i brojnih kognitivnih problema.

U Kini je poznato niz lokacija gde stanovništvo ima problema s konzumiranjem dovoljne količine ovog minerala, a poznato je da dečje kosti u tim predelima ne rastu do dovoljne veličine ili oblika. S daljim klimatskim promenama situacija će postati još gora, ističu naučnici.

Među problematičnim nutrijentima našli su se još i cink i gvožđe ali najgore od svega je da se trend primetio kod većine bitnih useva globalno.

Ogledi nad pšenicom i drugim usevima pokazali su da će u budućnosti i količina proteina opadati. Ogledi u kojima je uočen pad nutritivnih vrednosti napravljeni su tako da je na useve cevima doveden dodatni izvor ugljen dioksida, a koliko-toliko otpornim pokazali su se tek sirak (tropska žitarica, vrsta prosa) i kukuruz. Kod pšenice je zabeležen pad nivoa gvožđa za pet posto kao i cinka za devet posto. Kako kaže Samuel Myers, viši saradnik na Odseku za zdravstvenu ekologiju (HSPH) na Harvardu, teško je pratiti ovakve posledice globalnog zagrevanja. Za selen su naučnici već imali grubu sliku o njegovom globalnom kretanju, ali su sada došli i do novih podataka.

Zaključuje se da će do kraja ovog veka, dve trećine visokokultivisanih poljoprivrednih zemljišta verovatno izgubiti selen zbog klimatskih promena, kao i cink i gvožđe.

Svaki od ovih elemenata ključan je za ljudska bića, ali i druge životinje. Naučnici misle da zbog složenih interakcija ugljen dioksida, temperature i vode jednostavno ne možemo ni shvatiti sve moguće posledice. Možemo ih uočiti i meriti tek onda kada je obično već kasno.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Zdravi život

Više uZdravi život

Nosite telefon u WC?

Vrlo verovatno imate problem

Domino Magazin 18.08.2017

Ko su najzdraviji ljudi na svetu

U našem komšiluku

Domino Magazin 15.08.2017

Svi to radimo i zbog toga smo anksiozni

Možete odmah da promenitu ovu naviku

Domino Magazin 15.08.2017

Mediteranska jesta zdrava ALI samo ako ste bogati

I pametni

Domino Magazin 14.08.2017

Usamljenost ubija

Bukvalno je toliko strašno

Domino Magazin 10.08.2017

Zašto klinci mrze povrće?

Zapravo je vrlo jednostavno

Domino Magazin 09.08.2017

Koliko alkohola je loše za vas

PS: Izaziva rak

Domino Magazin 09.08.2017

Ovako bi trebalo da trčite

Ako tek počinjete značiće vam ovaj savet

Domino Magazin 07.08.2017

Električne cigarete: Nova otkrića su zabrinjavajuća

Evo kako utiču na zdravlje

Domino Magazin 04.08.2017

Čokolada je stvarno dobra za vas

Ali samo jedna vrsta

Domino Magazin 03.08.2017

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.