Zagađen vazduh u Srbiji ubija. I to se do sada znali. Ali velike posledice na zdravlje će se odraziti brže nego što se mislilo.

Novo istraživanje objavljeno u magazinu Circulation o zdravlju srca ukazuje da je dovoljno samo nekoliko dana da zagađen vazduh deluju loše na vas.

A to je dokazano tako što su naučnici pratili 26 zdravih mladih osoba iz Los Angelesa koji su otišli na razmenu studenata u Peking prekoleta.

Tamo su bili šest do osam nedelja. I već posle tog vremena otkriveni su problemi sa vaskularnim sistemom i nakupljanjem arterijskih naslaga.

Dokazano je i da kratkotrajna izloženost zagađenom vazduhu utiče na biomarkere koji su povezani sa rizicima za srčane bolesti.

Otkriveno je da u urinu imaju koncetraciju opasnih čestica koja je porasla više od četiri puta.

Holesterol je takođe porastao, kao i rizici zbog njega.

Ipak, kada su se studenti vratili na čistiji vazduh, simptomi su se povukli.

Zagađen vazduh u Srbiji

Srbija je inače među najzagađenijim zemljama Evrope, pa u Beogradu i drugim gradovima udišemo najgovi vazduh. Po poslednjim procenama SZO svake godine preko 6.000 ljudi umre u našoj zemlji zbog zagađenja u vazduhu a od toga 2.000 samo u Beogradu.

Na to utiču intenzivan saobraćaj, grejanje na čvrsto gorivo i industrija, poput elektrane u Obrenovcu. Evo kako izgleda zagađenje zbog toplana i koliko je situacija u Srbiji loša.

Ovde pratite zagađenje vazduha u Srbiji u realnom vremenu.

Ovih 6 stvari će vas ubitiu Srbiji!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime