Alergija na odeću je veoma česta pojava. Neadekvatna garderoba već posle nekoliko sati pa do nekoliko dana od prvog oblačenja može da izazove alergijsku reakciju. Ona može biti u vidu crvenila, svraba, suvoće kože ili pojave mehurića.

Različiti materijali od koje je odeća sašivena mogu izazvati alerije. Ipak, neki donose i povećane rizike.

Odeća od vune, sintetike i najlona najčešći su izazivači alergijskih reakcija koje mogu biti i vrlo neprijatne.

Elastin je čest uzročnik, kao i ostaci metalne prašine, sapuna ili prezervativa koji su vezani za proces proizvodnje tekstila ili održavanje svojstava tkanine tokom lagerovanja.

Vuna može biti alergen sama po sebi, ali je mnogo češća reakcija kože na alkohol lanolin kojim se vuna obrađuje. Važno je imati u vidu da je vuna materijal koji zadržava veliku količinu prašine, polena i drugih alergena. Takođe, kod osoba sa osetljivom kožom može se pojaviti neprijatnost u vidu peckanja ili svraba na vuneno tkanje, ali to ipak nije prava alergijska reakcija.

Poliester je sintetičko vlakno kao što su i akril, najlon, spandex. Koriste se u čarapama, suknjama, donjem vešu i često izazivaju iritaciju kože. Krivac je sam materijal ili dodaci u fabričkom procesu.

Svila, izuzetno retko izaziva alergiju. Ovaj prirodni materijal je lagan, proziran i omogućava koži dobru regulaciju telesne temperature.

Pamučna garderoba je od prirodnog vlakna, meka i najređe izaziva alergijske rekcije. Ukoliko se ipak pojavi alergijska reakcija, najčešće su problem hemikalije a posebno je uzročnik formaldehid pomoću koga se pamuk čuva od propadanja i parazita.

Više o temi alergije pročitajte na stranicama Dermatološke ordinacije Dermatim.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime