Koliko sme da se popije lekova za bolove? Pazite sa lekovima protiv bolova. Korisni su i dobro je da ih imamo u određenim situacijama ali ne preterujte. Mogu biti veoma štetni a pogotovo ako se nekontrolisano i dugo uzimaju.

Lekovi za ublažavanje bolova su uglavnom bezbedni ali samo ako se uzimaju prema uputstvima i ne previše dugo. Ali ako se pretera maksimalna doza može dovesti do oštećenja jetre, stomačnog krvarenja, bolesti bubrega ili čak zavisnosti kada se medikament uzima duži vremenski period.

Ove lekove uglavnom kupujete bez recepta u apoteci ali se ipak posavetujte sa svojim lekarom i farmaceutom pre korišćenja.

Veoma je važno znati koje sredstvo za ublažavanje bolova treba konzumirati. Među omiljenim lekovima za ublažavanje bolova u Srbiji su aspirin (ili andom), ibuprofen (brufen), paracetamol (panadol, febricet…).

Koliko sme da se popije lekova za bolove?

Aspirin se veoma često koristi. Pomaže kod glavobolje, smanjenja temperature, preporučuje se posle srčanog ili moždanog udara pošto sprečava zgrušavanje krvi. Ali pažljivo, nikako ne prekoračujte doze jer može prouzrokovati oštećenje jetre, moždanog krvarenja. Ne preporučuje se osobama koje imaju ozbiljne alergije ili su imali obilna krarenja.

Paracetamol mnogi vole i koriste po potrebi jer im uklanja bol i olakšava život. Paracetamol se koristi protiv glavobolje, bolova u mišićima i leđima, zubobolje, artritisa, prehlade, gripa. Prvi je na listi preporučenih lekova za decu.

Snižava i temperaturu pa je široko rasprostranjena upotreba. Ne treba nikako prekoračiti količinu a između dva uzimanja potrebno je pauzirati najmanje četiri sata. Preterano korišćenje može dovesti do ozbiljnih problema pa i smrti.

Takođe, ne smete mešati aspirin i paracetamol.

Ibuprofen se puno koristi u otklanjanju bolova kod artritisa, degenerativnih promena, reumatizma, glavoboje, bolova u mišićima, zubobolje, menstrualnih tegoba, uganuća.

Ovaj lek ima manje neželjenih dejstava u poređenju sa drugim nesteroidnim antireumaticima što mu daje prednost kada se duže uzima.

Potrebno je da se uzima sa hranom kako ne bi remetio crevnu i želudačnu floru. Nije poželjno dugo korišćenje. Savet lekara treba poslušati. Može posle duže upotrebe, oštetiti bubrege, jetru, srce.

U svakom slučaju pre nego što uzmete bilo koji lek prvo poslušajte lekara i farmaceuta. Pročitajte uputstvo i rukovodite se preporukama onoga što je tamo napisano. Ne uzimajte više nego što je prporučeno Ako niste sigurni pre nego što uzmete lek obavezno pitajte stručnjake pre upotrebe.

Maksimalne doze lekova protiv bolova

Što više lekova protiv bolova popijete to je i veći rizik od komplikacija. Pre nego što krenete da pijete bilo koji lek konsultujte se sa doktorom.

Aspirin

Prema uputstvu, odrasla osoba maksimalno sme da popije 6500 mg aspirina u više dnevnih doza.

Ibuprofen

Maksimalna dnevna doza je 3200 mg, ili četiri doze od 800 mg.

Paracetamol

Ne bi trebalo prekoračiti četiri doze od po 500 mg za 24 sata.

Lekovi protiv bolova – Više pročitajte na linku.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime