Čuli smo već šta misle naši naldežni o čuvanju 600.to godišnjeg hrasta u selu Savinac kod Gornjeg Milanovca. Presudiše mu olako – uništiti, ko da su ga oni sadili. Doduše neki su imali ideju, ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić smislio je da se hrast premesti. Na to je direktor Instituta za šumarstvo dr Ljubinko Rakonjac uzviknuo: „Nemoj Veljo, hrast će se osušiti!“

 
Da podsetimo hrast se našao na putu dela trase na autoputu na Koridoru 11.
 
Sada su molbe da se ovo divno drvo sačuva stigle iz Evropske Zelene partije. Oni pozivaju srpske vlasti da izmene deo trase i sačuvaju hrast od seče, da “ovo lepo drvo stoji za generacije koje dolaze”, kaže se u zaopštenju EPZ. 
 
"Građani ne žele da se ovo drvo poseče. Ogroman broj ljudi je već izrazio svoj protest zbog štete koju je projekat uradio korenu drveta. Neophodno je da nadležni poslušaju njihovo mišljenje", kaže generalna sekretarka EGP Žaklina Cremers. 
 
Zeleni Srbije i nevladina organizacija “Optimist” iz Gornjeg Milanovca organizovaće i danas protest kod hrasta želeći da ga sačuvaju. Inače hrast je visok 40 metara a njegov obim prelazi sedam i po metara. 
 
Ovako izgleda hrast a oko njega mašine bruje.
 

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime