Aktivni ugalj je svuda oko nas. Do pre nekog vremena koristio se kao vrlo efikasan suplement za lečenje problema sa stomakom, infekcija i trovanja. I to je bilo sve.

A danas, iz nekog razloga ljudi ne mogu da ga se zasite pa aktivni ugalj stavljaju u peciva, sladolede, limunade. Čak i poznate zvezde poput Gwyneth Paltrow preporučuju njegovo redovno uzimanje, recimo uz kafu svakog jutra.

Pa, da li je aktivni ugalj zaista tako dobar za vas?

Svi pričaju kako je on odličan za detoksikaciju organizma. Ipak, već smo objasnili da detoksikacija ne postoji i da se organizam sam vrlo efikasno čisti od toksina. Ovde imate priču o tome.

Stručnjaci ipak kažu da postoje bar četiri dobra razloga da izbegavate redovno korišćenje aktivnog uglja:

1.
Aktivni ugalj će u vašem stomaku vezati za sebe sve što može, uključujući pre svega korisne stvari poput vitamina, minerala i antioksidanasa. Ukoliko popijete aktivni ugalj uz voće, većina korisnih sastojaka nažalost neće doći do vašeg organizma.

2.
Takođe, aktivni ugalj će vezati i neke lekove koji će biti mnogo manje efikasni a neki uopšte neće ni raditi.

3.
Ukoliko aktivni ugalj koristite kao lek za mamurluk od prošle noći ili previše obilnog pečenja imamo loše vesti. On će vezati za sebe samo materije koje se u tom trenutku nalaze u vašem stomaku. Dakle, neće biti efikasan kod stvari koje su tu bile pre više sati.

4.
Ovaj suplement usporava varenje i može da izazove zatvor.

Dakle, koristite ga kada imate dijareju, stomačni virus, gasove ili trovanje. I samo tada.

I za kraj – Kako radi aktivni ugalj?

Zbog posebne hemijsko termičke reakcije kojoj je izložen, atomi ugljenika se ređaju u vrlo specifičan položaj. Zbog toga aktivni ugalj ima ogromnu površinu. Recimo samo jedan gram može da ima čak 1500 kvadratnih metara. Što je užasno mnogo. Upravo zbog tolike površine drugi molekuli i atomi ali i virusi i bakterije će se zakačiti za ugalj i zajedno izaći iz organizma.