Pronašli ste odličan metod za detoksikaciju organizma? Recimo pićete samo ceđeno voće danima i očistićete organizam od svih otrova.

Zvuči sjajno!

 

Ali trebalo bi da pročitate ovo.

Detoksikacija organizma je zapravo obična prevara. Tako nešto ne postoji, kažu doktori dodajući da je medicinski to čista glupost.

“Hajde da razjasnimo ovaj mit. Postoje dve vrste detoksikacije. Prva je stvarna a druga ne. Prva podrazumeva medicinski tretman kod ljudi koji su u životnoj opanosti, recimo kod narkomana. Druga je obična prevara koju su izmislile korporacije, šarlatani i prevaranti koji tvrde da će vam očistiti organizam od okrova koji su se nakupili”, kaže Edzard Ernst, profesor sa Exeter University.

On objašnjava da bi vas svi toksini koje vaše telo samo ne može da izbaci vrlo brzo ubili ili bi vam trebala ozbiljna medicinska intervencija. “Zdravo telo ima bubrege, jetru, kožu i pluća koja vas upravo čiste. I ne postoji poznati način koji će sve ove organe koji rade odlično naterati da rade bolje”, objašnjava profesor.

Stručnjaci kažu da uopšte nije jasno od kojih to otrova različiti tretmani čiste. Kada bi samo naveli koji su u pitanju mogli bismo da ih izmerimo, kaže profesor.

Jedini način da budete zdraviji je da se hranite zdravo i da se bavite sportom, zaključuje Ernst.