Kako se pravi česnica za Božić? I šta je zaista važno da se uradi. Ovo je provereni repect, ali i još važnije je ono što radimo uoči Božića. Božić je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, najradosniji svakako. Toga dana se rodio Gospod Isus Hristos, Bog je sišao na zemlju, postao čovek a istovremeno i Bog. Srpska pravoslavna ckrva Božić slavi po starom, julijanskom kalendaru a Rimokatolička crkva ovaj praznik po Gregorijanskom pa su ga proslavili pred novu godinu.

Za ovaj praznik vezano je niz običaja pored crkvenih normi koje hrišćani upražnjavaju iz ljubavi prema Bogu. Skupljanje porodice i prijatelja oko božićne trpeze je divan običaj koji podstiče zajedništvo i međusobno druženje i ljubav. Na trpezi je obavezan hleb nazvan česnica. To je zaista sasvim poseban hleb a svi jedva čekaju da se iznese na trpezu. A evo i zbog čega. U česnicu se stavlja novčić, nekada je to bio srbrnjak ili zlatnik. Stavlja se novčić kakav ko ima i umesi se u hleb. Kada se česnica iznese na sto svako će odlomiti po parče a onaj ko izvuče paricu biće srećan jer će, prema običajima, to značiti da će nastupajuća godina njemu doneti blagostanje. Zato je lomljenje česnice uvek radostan događaj, puno je smeha, iščekivanja i očekivanja.

Pogledajte i kompletan Pravoslavni kalendar za 2024. godinu.

Kako se pravi česnica

Česnica se pravi na različite načine u raznim krajevima Srbije. Ali je suština ista, bez parice ovaj okrugli hlebčić nije česnica.

Recept za česnicu

Pola kilograma belog brašna, možete staviti jaje a ne morate, ubacite u brašno kvasac, dodajte prstohvat soli i mesite sa mlakom vodom ili mlekom tako da testo bude žitko.  Možete iskoristiti bilo koji provereni recept za hleb, zato što česnica i jeste – hleb. Testo ookrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji, dok ne naraste. Kada naraste prebacite ga na dasku za mešenje, ubacite novčić koji ste prethodno prokuvali u vodi u koju ste dodali prašak za sudove. Obrišite novčić i ubacite u testo. Oblikujte ga u okruglu pogaču i ubacite u posudu za pečenje. I to nije sve. Ukrasite ga trudeći se da bude što lepši. Oko hlebčića stavite pletenicu. Da bi ona i drugi ukrasi stajala malo je nakvasite s donje strane i vrhom noža pričvstite za testo.

pečat za česnicu
pečat za česnicu

Na hleb je obavezno dodati i pečat. On je napravljen od drveta a na njemu su urezana slova IS HS NI KA, što na grčkom znači Isus Hristos pobeđuje. Pečat možete kupiti u crkvenim prodavnicama. Ovaj pečat za praznike se pravi od testa koje nema kvasca, testo se tanko razvuče i onda prisloni pečat, iseče se i dobije pečat od tankog testa. Ovaj četvrtasti deo se lepi na četiri strane na hlebu. Pored pečata na hleb se stavljaju i ukrasi u obliku grožđa, ptičice, knjiga, cveće a sve zavisi od umešnosti domaćice. I svaki od ovih ukrasa ima svoje značenje. Cveće označava miris, čistotu, lepotu što sve krasi čovekovu dušu. Žito je znak rodne godine i blagostanja. Grožđe radosti i zdravlja u kući. I tako redom.

Na sredini hleba je obavezan krst u koji se ubode malo bosiljka. Neke domaćice hleb premazuju rastopljenim šećerom da bi se kolač sijao ali to nije nikako praktično, lepi se za prste kada se hleb lomi.

Ono što je mnogo važnije od običaja je otići izjutra na Svetu liturgiju, pričestiti se, pomoliti sa ostalim hrišćanima. Sveta liturgija je najvažnija molitva, ona je uvek zajednička, a Božićna lliturgija je posebno svečana kakav je i praznik Rođenja Isusa Hrista.

Posle Božića u januaru puno je praznika koje će hrišćani proslaviti. U ponedeljak 8. januara je Sabor Presvete Bogorodice, sutradan Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan. Zatim je Krstovdan, pa Bogojavljenje, onda Sabor Svetog Jovana Krstiteja – Jovanjdan, Sveti Sava Prvi arhiepiskop Srpski – Savindan. Očito januar je vreme praznika koje verni očekuju s radošću i ljubavlju.