IKEA ćufte bez mesa stižu ovog leta. Švedska kompanija je već ranije najavila da rade na novim ćuftama koje neće biti od mesa nego od biljaka. Sada znamo i kada.

Nove, bezmesne ćufte stižu u IKEA restorane u Evropi u avgustu ove godine i to u 290 prodavnica širom kontinenta. Na drugim tržištima će ih ponuditi nekoliko meseci kasnije.

IKEA ćufte bez mesa će se zvati “plant balls” (umesto meat balls), odnosno prevedeno – biljne ćufte.

I trebalo bi da znate da one nisu isto što i vegetarijaske ćufte koje su već u ponudi u IKEA restoranima još od 2015 godine. Plant balls su napravljene da izgledaju kao meso i imaju ukus kao meso ali su od mahunarki, žitarica, voća i povrća.

IKEA navodi da ove ćufte imaju za čak 96 posto manji negativan uticaj na prirodu od klasičnih ćufti kojih su inače prodali preko 1 milijarde tokom prošle godine.

I nove ćufte bez mesa će biti u ponudi u IKEA restoranu uz krompir, sos i džep od brusnica. Moćiće da se kupe i smrznute u IKEA Food prodavnicama.

IKEA navodi da je u 2019 godini 680 miliona ljudi jelo u njihovim restoranima i da bi promene u sastojima i pripremi hrane mogle da dovedu do ogromnih pozitivnih efekata na prirodnu sredinu, piše TheVerge.

Kompanija inače planira da do 2030 godine postane cirkularna. Ovde imate priču o tome.

Inače nemojte da paničite: klasične IKEA ćufte od mesa će naravno i dalje biti u ponudi.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime