IKEA planira da potpuno promeni svoje poslovanje i postane cirkularna kompanija. To znači da neće stvarati otpad i da će uvesti višestruko korišćenje resursa.

Ideja je da svi proizvodi mogu da se koriste više puta, popravljaju i na kraju recikliraju, a za proizvodnju će se koristiti samo reciklirani i obnovljivi materijali, objašnjava Lena Pripp-Kovac, zadužena za održivi razvoj u kompaniji.

Strategija “People and Planet Positive” (Pozitivni za ljude i planetu) predstavljena je u junu 2019. godine i trebalo bi da ostvari ciljeve do 2030. godine. “Cilj je da uklonimo otpad”, kaže za Dezeen Pripp-Kovac. “To je dugačko putovanje ali je i veoma uzbudljivo zato što je ostvarivo.”

IKEA ima preko 420 prodavnica u više od 50 zemalja i jedan je od najvećih proizvođača globalno. Zato će kompletna ponuda, oko 12.000 proizvoda koje IKEA nudi morati da se prilagodi novoj strategiji. Cirkularno poslovanje podrazumeva da se otpad i zagađenje potpuno eliminišu uz obnavljanje prirodnih sistema.

IKEA kao cirkularna kompanija

“Nije važan samo kraj procesa koji je cirkularan, već morate da vodite računa pre svega o materijalima koje koristite”, objašnjava Lena Pripp-Kovac.

U ovom trenutku 60 posto IKEA kolekcija je napravljeno od obnovljivih materijala a 10 posto sadrži reciklirane materijale.

Ipak, strategija će zahtevati velike promene. “Očekujemo promenu našeg celokupnog poslovanja”, dodaje Pripp-Kovac.

Ali nije samo korišćenje recikliranih materijala dovoljno.

“Mislim da je najvažnije da to vidimo kao promenu. Nije bitno samo povećanje recikliranih materijala ili stavljanje korpe ispred prodavnice. To je samo početna tačka, ali pitanje je šta se dešava posle toga?”

Ideja je da se proizvodi koriste duže, popravljaju, daju, čak i kada nisu novi.

“To je promena i za potrošače koji će drugačije koristiti stvari u budućnosti. To je velika promena. Mi se menjamo i društvo se menja.”

Kako IKEA planira da sve izvede za samo 11 godina?

Na početku projekta je napravljena globalna mapa otpada kompanije. Upravo on će se u budućnosti koristiti kao resurs.

Na primer, drvo je osnovni materijal za izradu IKEA nameštaja. Već sada se uzgaja brzo rastuće drvo kao održivi izvor. Takođe se radi na razvoju lepka zasnovanog na održivim izvorima. Sa partnerima je razvijen premaz otporan na vatru, ali koji nije zasnovan na fosilnim resursima. Novi premaz je biorazgradiv, zasnovan na celulozi i može da se reciklira.

Pripp-Kovac kaže da je jedan od prvih zadataka u strategiji korišćenje recikliranog poliestera.

“Velike promene se tiču poliestera u prvoj godini, a cilj je da do 2020 sav tekstil bude od recikliranog poliestera, što je poprilična količina.”

Neki ciljevi će biti ispunjeni i mnogo pre 2030.

Recimo, već do januara sledeće (2020) godine u IKEA robnim kućama više neće moći da se kupe plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu.

Važne promene se tiču i dizajna, pa je cilj da se produži životni ciklus proizvoda.

“Mislim da je cirkularna ideja mora da počne već u fazi dizajniranja, kada bi trebalo da mislite o celom životnom ciklusu proizvoda.”

Lena Pripp-Kovac smatra da će biti neophodno i da se promeni ponašanje ljudi kako bi cirkularna strategija zaživela.

“To je velika promena. Mi se menjamo i celo društvo se menja.”

Šta se najviše prodavalo u IKEA Srbija tokom prošle godine, saznajte na linku.

photo: ikea

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime