Veganska ishrana ima neke dobre i neke loše posledice. Dobre se odnose na činjenicu da ćete unositi puno voća i povrća, da životinje neće patiti zbog vas i da će vaša dijeta imati pozitivan uticaj na prirodno okruženje. A loše strane su da možda nećete unositi dovoljno nutrijenata koji su vam neophodni za život. I da ćete imati gore mamurluke.

O ne!

O da.

Veganska ishrana

Naučnici sa Univerziteta Utreht iz Holandije otkrili su da postoji veza između ishrane i mamurluka. Ustanovljeno je da su najgore posledice pijantstva imali oni ispitanici koji nisu unosili dovoljno vitamina B3 i cinka. Naučnici ističi da su ova dva nutrijenta najlakše dostupna u – mesu. Odnosno, da su vegani posebno osetljivi na posledice pijanstva i da imaju teške mamurluke.

Otkriveno je i da je nedostatak cinka povezan sa više povraćanja posle previše alkohola.

Istraživači su mamurluk ocenjivali skalom od 0 do 10 a pratili su čak 23 njegova simptoma: glavobolju, mučninu, probleme sa koncentracijom, žaljenje, pospanost, lupanje srca, povraćanje, umor, drhtanje, nespretnost, slabost, vrtoglavicu, apatiju, znojenje, bolove u stomaku, zbunjenost, osetljivost na svetlo, osetljivost na zvuk, žeđ, preskakanje srca, anksioznost, depresiju i smanjeni apetit.

Da, sve to će vam se desiti ako se olešite od alkohola i ne unosite dovoljno vitamina B3 i cinka.

Da li je veganska dijeta opasna saznajte na linku.