Da li je veganska ishrana opasna? Može da bude. Pogotovo za decu i mlade.

Naučnici ponovo ističu da bi svi koji se hrane u skladu sa veganskom dijetom moraju da znaju nekoliko stvari. Posebno se navodi da će uskoro biti januar, odnosno mesec kada u okviru pokreta Veganuary mnogi prelaze na hranu bez mesa, ribe, mlečnih proizvoda, jaja…

Problem je u nedostatku važnih nutrijenata, a pre svega vitamina B12.

Vegani svoje obroke zasnivaju na namirnicama biljnog porekla. Tako unose puno vlakana i malo štetnih masnoća. Sa druge strane, bez mesa ili mlečnih proizvoda dolazi do deficita drugih sastojaka bez kojih ne možemo da funkcionišemo.

Doktori ističu kako je najveći problem nedovoljno vitamina B12, koji se nalazi u ribi, mesu, jajima, mleku.

On je veoma važan u zaštiti od anemije i kvalitet crvenih krvnih zrnaca, uz to je ključan za zdravlje nervnog sistema. Takođe, sprećava nastanak kancera i srčanih bolesti.

Da li je veganska ishrana opasna

Prvi simptomi nedostatka ovog vitamina su roke i noge koje trnu. Da sve bude još gore, za prve simptime je potrebno čak tri ili četiri godine neadekvatne isrhane.

Tim Key, profesor epidemiologije sa Oksforda kaže da mnogi vegani ne znaju da ovakva ishrana vodi do nedovoljno unošenja vitamina B12. On ističe kako su suplementi neophodni.

Profesor čak navodi i primer veganke koja je dojila svoju bebu. Kod deteta se razvila neuropatija, što je dovelo do trajnih oštećenja.

Do sada je zabeleženo i više slučajeva dece koja se nisu razvijala adekvatno zbog veganske dijete, odnosno nedovoljno nutrijenata koje su unosili.

Više o veganskoj ishrani pronađite na linku.