Hobi je ono što vam je potrebno u ovom uzavrelom svetu nervoze, žurbe, nesigurnosti. Ali, pomislite uglavnom da je potrebno prilično novca da uživate u svom hobiju. Nije baš tako. Ima divnih zanimacija koje su besplatne ili ne koštaju mnogo a pomoći će da se otarasite stresa, nelagode, problema.

Kuvanje može biti prava stvar koja vam je potrebna. I inače se u kući mora kuvati a kad je već tako preuzmite šporet, šerpe, recepte i krenite u avanturu.

Dopašće vam se izazovi sa kojima ćete se susretati dok pripremate jelo i dok ga vaši ukućani spremaju. Recepte možete da nađete na internetu a možete i da se pridružite onima koji vole da raspravlaju o kuvanju pa ćete saznati mnogo kulinarskih tajni i upoznati nove ljude. Dakle, ovo je hobi koji je i potreban i lep.

Kolaži su jako zanimljiv hobi. Omogućiće vam da sva ona kreacija koja se gomilala godinama u vama bukne na papiru, kartonu i zablista vama i drugima.

Kolaže možete da pravite od isečenih slika iz časopisa, možete da dodajete suvo lišće, čipku, raznovrsne parčiće tkanine, vunicu, fotografije. Osmislite sliku koju želite i lepite fotografije, končiće, krpice, slike iz časopisa na podlogu. To može da bude i divan poklon ukućanima, prijateljima. Lep i jeftin, poseban.

Obrada drveta koje ćete naći u šumi, kraj nekog puta, u parku ili je deo bačenog nameštaja je ono što vam je potrebno. Toga baš ima samo treba obratiti pažnju. I nije vam potreban neki poseban alat već samo oštar nož, možda testerica, komad drveta. Potražite na mreži besplatne tutorijale o obradi raznih predmeta od drveta. A još ako u prirodi nađete parče drveta koje ima siluetu dugokose devojke na dobrom ste putu da postanete pravi drvodelja.

Fotografija je oduvek bila privlačan hobi. U vreme kada su nam pri ruci mobilni ne morate da ulažete i kupujete fotoaparate biće vam dovoljan mobilni telefon da snimate svet oko sebe. A onda to okačite na mrežu gde postoje brojne grupe koje to objavljuju, čak i nagrađuju. Samo hrabro napred. Pročitajte sve naše tekstove i savete na temu – ŠKOLA FOTOGRAFIJE

Planinarenje, trčanje, brzo hodanje će vas posebno oraspoložiti jer priroda uvek obnavlja čoveka. Možete se učlaniti u neki klub, članarine nisu preterane i sa ostalim članovima ćete hodati po planinama, obilaziti jezera i čudesne predele koji su vam bili na dohvat ruke a niste znali za njih. Možete i trčati u obližnjem parku, pored reke. Divan hobi koji zahteva samo dobru volju i vreme.

Ples je baš veseo hobi. A da biste naučili da plešete koristite internet gde ćete naći besplatne časove plesa bilo na internetu ili u biblioteci, nekom klubu.

Družićete se sa ljudima, zabaviti i poskakivati vraćajući se kući sa časova.

Baštovanstvo je postalo veoma popularno. Ne morate da imate vikendicu i imanje da bi uzgajali razne biljke. Mnogi to rade na svojim terasama vodeći računa da sve bude prirodno i bez nepotrebnih dodataka. Mnogi se organizuju da oko svojih kuća koriste slobodan zeleni prostor praveći male baštice. Sjajan hobi a i praktičan. Kada mu se posvetite možete imati svoj paradajz bez pesticida, jagode, dinjice. Pogledajte – Kako napraviti baštu

Čitanje i pisanje su pravi hobi za umorne koji žele malo da iskorače iz sopstvenog okruženja. Tolilko ima dorih knjiga da prosto ne možete da odlučite koju ćete prvo čitati. Možete i da pišete sopstveni dnevnik a kada ga budete prelistavali posle par godina zabavićete se i setiti događaja koji su obeležili vaš život.