Kako napraviti baštu u kući? Nemate terasu, stan vam nije mnogo svetao ali  ipak želite da imate u saksijama malo bosiljka, salaticu, peršun. Da li je to moguće?

Stručnjaci kažu da jeste a evo i kako.

Razne su mogućnosti da ostvarite svoj san i zasadite vrt u kući, stanu. U radnjama tipa “Uradi sam” postoje raznovrsna rešenja za gajenje biljaka u kući. I kod nas mogu da se nabave u IKEA recimo ili na društvenim mrežama gde se prodaje sve, od “igle do lokomotive.”

Potrebno je da odlučite šta želite da gajite i koliko ste spremni da uložite u vašu zelenu oazu.

Kod kuće možete da gajite salate, jagode, paradajz, blitvu, origano, majčinu dušicu, nanu.

Hirdoponske bašte u kući su pravi hit, a mogućnosti ima prilično, čak iako uopšte nemate svetlo niti zemlju.

Ovako možete gajiti peršun, bosiljak, nanu a biljke narastu do 12 santimetara.  Ovde imate našu priču o hidroponskim baštama koje smo isprobali.

Možete da probte i Aero garden omogućuje vam da gajite tri biljke a može se podestiti automatsko uključivanje led lampi i zalivanje. Vaše je samo da ga gledate i uživate u rastu, a onda i u plodu kada naraste.

Mala zelena tacna je baštica koju možete držati na radnom stolu ili kraj prozora. Potrebna vam je tacna, voda, semenke. Ne mora da se osvetljava, pa su izdanci manji. Tu možete da posadite recimo, pšenicu i onda kada izrastu stabljike da ih sečete makazama i stavljate u salatu. To je veoma zdravo i korisno, a divno izleda na stolu kada ozeleni.

Vertikalni zidni vrt zahteva pre svega da imate slobodan zid. Na zid se pričvršćuje 36 džepova a u njih se može mnogo toga posaditi. Praktičan je za male prostore a na zidu izgleda sjajno. Ovi džepovi su od nekog čvrstog materijala jer bi zemlja bila veoma teška. Zato se preporučuje da prvo zaštitie zid da ga voda ne bi nakvasila pa onda pripremite svoju bašticu.

Bašta i akvarijum za ribe u jednom se zove akvaponika. Ima ljudi koji su to napravili u svojim dvorištima i za prodaju. A praktično je i u manjim prostorima, pogotovo će biti zanimljivo deci. U donjem delu ovog plastičnog ili staklenog bazena su ribe a odozgo su biljke. Sistem funkcioniše kao zatvoreni eko sistem, što znači dovoljan sam sebi. Riblji otpad se filtrira a onda doprema do biljaka koje hrani te se tako prečišćava i voda. Naravno, s vremena na vreme svoj vodeni vrt morate da operete.

Ovo su samo neki od predloga. Možda ćete doći na ideju da i sami osmislite svoj vrtić. Uživajte u njemu i sladite se jagodicama koje ste sami gajili. Priatno.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime