Kod prijatelja, u cvećari biljke su tako lepe, razdragane, zelene. A vaše nešto kunjaju, deluju umorno i skrušeno. Nije da se ne trudite, zalijete ih povremeno i ponekad obrišete prašinu sa njih.

Da bi biljke bile zdrave, lepe morate da imate prijateljski odnos sa njima, da im se radujete, ponekad čak i pevušite jer kažu to prija bijkama.

Dakle, početak je da biljku kupujete zato što vam se dopada i želite da brinete o njoj. A ne samo zato da bi vam upotpunila policu.

Zato kada biljku unesete u kuću izaberite najpogodnije mesto za nju. A to ćete znati kada pročitate u uputstvu ili internetu da li voli više ili manje svetla, sunce ili hladovinu.

Ako biljka deluje mlitavo ili odbacuje manje listove, prestaje da raste znak je da nema dovoljno svetla.

Nemojte saditi biljke u posude koje nemaju odvod vode jer će se višak vode tada skupljati na dnu i bukvalno u nekom trenutku ako je previše zalivate koren će truliti a biljku ćete potopiti.

Ako proverite korenje vaše biljke ukoliko je ono bele ii krem boje to je dobro. Ali ako je tamnije boje znači da počinje da propada.

Pogledajte povremeno dno saksije sa spoljne strane, ako je korenje izašlo vreme je da biljku presadite u veću saksiju Vrlo je važno da ne bude prevelika jer će se onda biljka mučiti.

Nemojte biljke svaki čas zalivati. Jednostavno proverite tako što prst zabodete nekoliko santimetara u zemlju i vidite da li je vlažna ili suva.

Ljubitelji cveća kažu da njihove biljke uživaju u muzici i da redovno pričaju sa njima.

Ako želite pokušajte, Vi ćete se sigurno osećti bolje.

Pogledajte i:

Kako presaditi biljku

Kako sasaditi baštu