Biljke za prečišćavanje vazduha u kući bi mogle da vam pomognu ove zime. Dolazi hladnije vreme, prozori i vrata će biti češće zatvoreni zato nabavite na vreme neophodne biljke. To su biljke koje prečišćavaju vazduh u vašoj kući, koje su korisne ali i veoma lepe.

Pravilo je da bi na devet kvadratnih metara trebalo da imate jednu biljku. Evo i predloga koje biljke je poželjno negovati u vašim domovima.

Biljke za prečišćavanje vazduha

Na prvom mestu je ta prelepa zelena Aloe Vera. Ona upija brojna štetna zračenja, višak ugljendioksida, podiže nivo kiseonika. Stručnjaci ističu da jedna Aloe Vera prečišćava vazduh kao devet bioloških prečišćivanja vazduha. Nemojte je mnogo zalivati, voli temperaturu oko dvadesetak stepeni. U stvari samo je zasadite i ne dirajte je a ona će sama uraditi ostalo.

Kaktus je dobro držati kraj kompjutera jer upija elektromagnetska zračenja. Odlično prečišćava vazuduh. To je vrlo izdržljiva biljka, ali ne voli mnogo direktne svetlosti niti puno vode.

Zeleni Ljiljan je divna svetlo zeleno bela biljka koja se lako gaji. Upija otrove kao što su formaldehidi kojih ima u kućama i veliki su problem modernog života u gradovima ali i otrovni ugljen monoksid koji nastaje sagorevanjem motora u automobilia. Ne smeta mu ni svetlost a ni mrak. Jedna saksija Zelenog Ljiljana prečišćava prostor od čak 200 kvadrtnih metara.

Palmino drvo izgleda potpuno čarobno, održava svežinu u stanu, uklanja različite hemijske toksine, posebno je efikasna u uklanjanju formaldehida.

Fikus takođe efikasno uklanja formaldehide. Lep je sa tim mesnatim i velikim listovima. Ne voli mnogo svetla.

https://www.instagram.com/p/CF9u15DFQaf/

Spatifilum je elegantna biljka koju obično smeštaju oko kompjutera, televizora kod onih aparata koji zrače, jer upija štetna zračenja. Ali istovrmeno i formaldeihid, benzen, amonijak, trikloroetilen, toluen, ksilen.

Biljke za prečišćavanje vazduha ne bi bile kompletne bez svekrvinog jezika ili Sanseveria koja ima duguljaste, debele listove lako se gaji, ne smeta joj ni sunce, ni mračno mesto. Prečišćava vazduh od formaldehida, trikloroetilena, benzena.

Dracena je dragocena biljka toplih područja. Odlično filtrira vazduh ukljanajući formaldeihid koji je na primer, prisutan u dimu od cigareta, kao i druge toksine. Nemojte je držati na suncu i na promaji. Dracena uspešno skuplja i alergene poput prašine a uz to proizvodi kiseonik.

Bambus palma je prelepa biljka vrlo efikasna u prečišćavanju vazduha. Voli svetlo ali je nemojte držati baš na suncu. Redovno je zalivajte, voli vodu.

Pogledajte i – Prečišćivači vazduha Srbija