Priprema bicikla za proleće je važna pred sezonu vožnje. Čak i da ste vozili bicikl preko zime, sada je idealan trenutak da proverite najvažnije delove, a neke popravite i utegnete. Pre svega mislimo na podešavanje i štelovanje menjača, kočnica i točkova.

Bicikli nisu previše komplikovani i možete i sami da uradite skoro sve uz pomoć malo alata, vremena i veštine. A zadovoljstvo vožnje će biti neuporedivo veće kada znate da ste svojim rukama popravili doterali ljubimca.

Priprema bicikla za proleće: Pranje

Za početak vreme je da operete bicikl. I to ne samo iz estetskih razloga, iako će naravno biti lepše da vozite čist bicikl. To će mu produžiti i vek trajanja, a delovi će se sporije habati. Takođe, nećete stalno imati uprljane nogavice pantalona ili trenerke.

Koristite blago stredstvo za čišćenje i vodu. Posebnu pažnju obratite na pokretne delove, menjač, lanac i kočnice. Probajte da skinete sve naslage starog ulja, masti i prljavštinu.

Možete slobodno da koristite i kompresor sa vodom pod pritiskom, koji imate na većini benzinskih pumpi za pranje kola. On će i brže i lakše očistiti naslage prljavštine sa vašeg bicikla. Ne plašite se da ćete oštetiti bicikl.

Sve osušite i onda možete da prionete na posao.

Priprema-bicikla-za-prolece

Priprema bicikla za proleće: Alat za popravke

Od alata vam neće trebati puno toga. Ako nemate u kući kutiju sa imbusima, ključevima i šrafcigerima najlakše i najbolje rešenje je da kupite džepni alat za popravke bicikla. Imate ih u različitim veličinama i sa različitim dodacima, ali će čak i najmanji i najjeftiniji zadovoljiti osnovne potrebe. Potražite ih u prodavnicama opreme za bicikle. Ako su vam skupi skoknite do Kineza pa ćete uz malo sreće proći dosta jeftinije. Dobro je da ga nosite i sa sobom tokom vožnji ukoliko se na terenu pojave problemi sa biciklom, što je uvek moguće.

Priprema bicikla za proleće: Provera i podešavanje kočnica na biciklu

Podešavanje kočnica na biciklu zaista nije komplikovano i svodi se na nekoliko jednostavnih operacija. Ukoliko koče kako treba, ne morate ništa da radite. Samo proverite da li su gumene pločice i dalje u dobrom stanju i da li grebu felnu točka ili još gore gumu. Ako to nije slučaj, verovatno je potrebna njihova zamena, što je postupak od par minuta. Samo se postarajte da ste kupili pločice istih dimenzija.

Ukoliko kočnice ne koče dovoljno efikasno, verovatno je potrebno samo zategnuti sajlu. Imate malenu maticu na mestu gde sajla ulazi u ručicu. Nju okrenite par krugova na levo i trebalo bi da zategnete sajlu. Ako ni to nije dovoljno, odšrafite imbusom šfraf koji je drži pričvršćenu za samo kočnicu i zategnite sajlu. Sve zašrafite što jače.

Takođe, na većini kočnica imate male šrafove sa obe strane koji zatežu opruge. Njihovim podešavanjem ćete dobiti ravnomernu udaljenost pločica od točka i bolje kočenje. Njima možete i sprečiti grebanje kočnica o točak sa jedne ili druge strane.

Priprema bicikla za proleće: Podešavanje (štelovanje) menjača na biciklu

Podešavanje (štelovanje) menjača na biciklu je samo na prvi pogled komplikovano. Ipak, svako sa pola sata vremena bi trebalo da može sam da obavi posao.

Trebaće vam standardni alat i malo strpljenja. Biće lakše ukoliko imate nekog da vam pomogne.

Na ovom linku imate kompletno uputstvo po koracima za podešavanje menjača na biciklu.

Priprema bicikla za proleće: Žbice

Podešavanje i zatezanje žbica na točkovima deluje kao astrofiziča čak i mnogim isksunim biciklistima. Ipak, to nije tako. Trebalo bi da redovno proveravate da li su sve zategnute. Ako nisu, uzmite alat i zategnite. Maleni otvor četvorougaonog oblika se skoro sigurno nalazi i na svakom džepnom alatu za bicikle, a postoji i posebna alatka koja nije skupa.

Kada su sve žbice zategnute, zavrtite točak i posmatrajte ga odozgo. Ukoliko primetite da postoji kretanje felne, trebalo bi da ga ispravite. To radite upravo zatezanjem žbica.

Kada otkrijete koji deo točka vuče na jednu stranu upravo na tom mestu je potrebno za okretanjem šrafa pri kraju žbice otpustite ili zategnete točak. Vodite računa na koju stranu pojedine žbice vuku, odnosno sa koje strane su pričvršćene za glavčinu. I to je sve. Ne preterujte, već prvo probajte sa jednim krugom kako biste otkrili rezultat.

Priprema bicikla za proleće: Podmazivanje mehanike i pumpanje guma

Kada ste sve završili, podmažite menjače, lanac i glavčine. Koristite isključivo (teflonska) ulja za bicikle koja nisu skupa a veoma su efikasna i štite delove. Veoma je važno da sve bude dobro podmazano pošto će vam i vožnja biti neuporedivo lakša. Kako se podmazuje lanac na biciklu? Dok okrećete pedale ravnomerno kapljite ulje po lancu. Ili još lakše, nauljite dobro krpicu uljem i provucite lanac kroz nju nekoliko krugova. Lanac bi trebalo da bude mastan ali ne da se ulje sa njega cedi, pošto će sav višak završiti na vama i vašoj odeći.

Na redu je i pumpanje guma. Na spoljašnjim gumama piše koliki je pritisak preporučen. Napumpajte upravo na njega. Tvrđe gume znače i manji otpor odnosno lakše okretanje pedala i brzu vožnju. Ukoliko su unutrašnje gume bušne zamenite ih. Trebaće vam platične alatke za zamenu, odnosno skidanje spoljašnje gume i guma istih dimenzija. I jedno i drugo imate u prodavnicama biciklističke opreme.

Priprema-bicikla-za-prolece

Priprema bicikla za proleće: Sigurnost

Podjednako važna je i sigurnost. Proverite da li vam svetlosna signalizacija radi. Stavite nove baterije kako bi svetla bila jača i upadljivija.

Obavezno nosite kacigu za bicikliste. Ako je stara više godina ili ima oštećenja kupite novu.

Ukoliko idete na duže ture nosite džepni alat za popravke i rezervnu gumu.

Pre vožnje podignite bicikl dvadesetak santimetara od zemlje i pustite ga da padne na točkove. Ako se čuju neki neobični zvukovi ili nešto otpadne proverite šta se dešava. Proverite da li su šrafovi na točkovima dobro pričvršćeni. Još jednom proverite gume.

Uživajte u vožnji.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime