Ok, stiglo je lepo vreme, izvukli ste bicikl iz podruma, obukli šorc i krenuli sa društvom da se vozite! A onda ste shvatili da vam menjanje brzina baš i ne ide tako lako! Nije problem, evo kako da sami podesite menjače na biciklu!

Za početak evo nekoliko stvari koje bi trebalo da znate i koje će vam pomoći da shvatite kako menjači na biciklima funkcionišu!

Trebalo bi da znate:


1. Menjanje brzina se obavlja zatezanjem odnosno otpuštanjem sajle! Upravo ona određuje u kom položaju se nalazi menjač.

2. Bicikli imaju prednji i zadnji menjač. Šifter su ručice kojima menjate brzine.

3. Oba menjača imaju šfrafove kojima se regulišu limiti hoda menjača i tako sprečavaju da lanac spadne sa obe strane zupčanika.

4. Prednji menjač mora da bude sasvim paralelan sa lancem kako bi mogao da prebacuje brzine bez zaglavljivanja, baš kao i kuka na zadnjem menjaču.

5. Lanac i zupčanici moraju da su čisti i da ne zapinju.

6. Lanac se podmazuje uljem za bicikle sa teflonom i potrebno je da uvek bude nauljen.

Šta vam je potrebno od alata?

– Šrafciger
– Imbus ključevi

– Ulje

Štelovanje menjača

Za početak postavite oba menjača na najmanje zupčanike, prednji na najmanju brzinu, zadnji na najveću.

Da li su lanac i prednji menjač paralelni? Ako nisu, nešto nije ok i ne možete da nastavite sa podešavanjem menjača. Ako jesu pratite dalja uputsta. Takođe, najniži zupčanik na kuki mora da je sasvim paralelan sa zupčanikom na kome je lanac. Ako nije, morate da ispravite sve pre nego što nastavite podešavanje.

Podešavanje zadnjeg menjača

Proverite da li je sajla dobro zategnuta. Menjajte brzine okrećući pedalu od najmanjeg zupčanika do najvećeg. Ako u jednom pravcu menjanje brzina nije lako uz pomoć šfrafa koji okružuje sajlu na šifteru za zadnji menjač promenite zategnutost sajle. Ukoliko menjač ne može da prebaci lance na najveće zupčanike odvijte šfraf sa oznakom Low ili samo L. Isto primenite i sa šrafom sa oznakom Hight ili samo H.

Na kraju probajte da izbacite lanac sa zupčanika, kako vam se to ne bi dogodilo u vožnji! Kada je lanac na najvećem zupčaniku pritisnite još jednom menjač kao da hoćete da prebacite u još manju brzinu (koja ne postoji). Ako lanac spadne zategnite šfraf sa oznakom L.

Podešavanje prednjeg menjača:

Lanac na zadnjem menjaču prebacite na najveći zupčanik, odnosno najmanju brzinu. Prebacite i prednji menjač na najmanji zupčanik. Uz pomoć šrafa sa oznakom L podesite da menjač tačno prebaci lanac na sredinu zupčanika i da kavez ne grebe lanac kod okretanja pedala. Kada je to ok, menjač prebacite na srednji i onda na najveći zupčanik. Ukoliko menjač ne može da ga prebaci na  najveću brzinu otpustite šfraf sa oznakom H. Isto kao i sa zadnjim menjače probajte da izbacite lanac sa zupčanika gurajući lanac na šifteru u nepostojeću višu brzinu. Ako do toga dođe, zategnite šraf H.

Još jednom proverite prebacivanje svih brzina. Ukoliko se brze lakše prebacuju u jednom pravcu nego u drugom možete da zategnete ili otpustite sajlu kako bi se u oba smera kretao istom lakoćom uz pomoć šfrafa na šifteru. Na kraju sve podmažite uljem za lanac, ali i obrišite krpom da se ne umastite prilikom vožnje.

I to vam je to! Srećna vožnja!

Ovde imate uputstvo za zamenu probušene unutrašnje gume na biciklu.

2 KOMENTARI

  1. Imam bicikl njemacki, 28 inca felge,ima 8 puta 3 tj 24 brzine.
    Imam problem sa okretanjem u brdu,nikako mi nije dobar za brda,i vrlo tesko pokrecem ,u nekim slucajevima gdje je bas veliki uspon,moram da sidjem i da ga guram.Da li je moguce nastelovati na sajlama ovaj prenos

  2. inace taj tvoj bicikli nije za brda,jer ima 28 col kotace,to je bicikla za
    recimo vise cros ono cetovne voznje,aliako vozis u brdima ilina cestama i ima puno uspona,znaci prebacujes brzinu umanji stupanj i vozis lagano bez problema
    ako nemozes prebacit brzinju u manji prijenos onda ti nisu dobro nastimanne brzine sto znaci more bit do masinica sajli i drgih problema,ali bih se trbalo moc to nastelovat imas dosta tih stvari kao stoti ovdje sve objasnjeno.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime