Kako promeniti gumu na biciklu? Lako, ako imate par alatki. Evo šta će vam biti potrebno da zamenite ili popravite unutrašnju gumu.

Kako promeniti gumu na biciklu – Alat

Da biste zamenili unutrašnju gumu na biciklu potrebno vam je par stvari. Zapravo, neophodne su da biste mogli sve da uradite sami. Ako ih imate, uz malo veštine sve možete da završite za desetak minuta.

Potrebno vam je:

– Rezervna guma (istih dimenzija) ili

– Komplet za krpljenje gume

– Montirači za gume

– Ključ ili džepni alat za skidanje točka

– Pumpa

Sve to može da stane čak i u torbice na bicikl, a ukoliko krećete na iole dužu turu vožnje bicikla, apsolutno je neophodno da kod sebe imate potreban alat za zamenu guma.

Kako promeniti gumu na biciklu – Uradi sam

kako-promeniti-gumu-na-biciklu

Ukoliko vam se guma ispumpala, prvo probajte da je napumpate. Ukoliko se odmah ponovo izduva, sasvim je jasno da je ili bušna ili da je ventil pokvaren. Šta god da je u pitanju moraćete da je zamenite ili popravite.

Uz pomoć ključa ili džepnog alata skinite točak. Pre toga oslobodite i otkačite kočnice i pazite da pažljivo skidate lanac ako je u pitanju zadnji točak.

Montiračima za gume lako ćete skinuti spoljašnju gumu. Idealno je da ih imate 3 komada, mada će i dva poslužiti. To su zapravo polugice kojima izvlačite gumu iz točka. Dovoljno je da samo jednu stranu spoljašnje gume oslobodite da biste mogli da izvučete unutrašnju gumu.

Ovde je potrebno da budete pažljivi i zapamtite položaj obe gume. Pregledajte unutrašnju gumu kako biste ustanovili gde je probušena. Kada to otkrijete, proverite tu poziciju na spoljašnjoj gumi kako biste izvadili ekser, trn ili staklo ukoliko se zaglavilo u spoljašnjoj gumi. Ako to ne uradite samo ćete probušiti i novu gumu koju montirate.

Ukoliko vidite dve rupe, ili takozvani zmijski ugriz, to je skoro uvek signal da je guma bila nedovoljno napumpana i da ste malo jače naleteli na kamen ili ivičnjak koji je probušio gumu.

Ukoliko imate set za krpljenje guma postupite po uputstvu. Ono se obično svodi na lepljenje zakrpe preko rupe ili oštećenja.

Kako god da je slučaj, novu ili zakrpljenju gumu vraćate istom logikom kao što ste izvadili unutrašnju. Prvo ubacite ventil a onda i ostatak gume u krug.

Onda ponovo uz pomoć montirača vratite spoljašnju gumu u točak. Napumpajte gumu i završili ste posao. Ne zaboravite da vratite kočnice u prvobitan položaj. Zašrafite točak, vratite lanac i možete da nastavite vožnju.

Ovde imate i uputstvo za podešavanje menjača na biciklu.