Kako i od čega napraviti masku za lice? Čak i ako ne znate da šijete i nemate mašinu za šivenje ili medicinske materijale, lako možete kod kuće sami da napravite masku za lice protiv virusa.

Verovatno vas zanima da li kućne maske pomažu protiv virusa?

O da, itekako pomažu. Ne samo što sprečavaju širenje kada ih nose već zaraženi, već smanjuju i rizik za zdrave da će se zaraziti. To su ustanovili naučnici sa Univerziteta Kembridž.

Oni su testirali različite materijale koje imate kod kuće kako bi otkrili koji je najbolji za pravljenje maski protiv virusa ili zagađenja.

Trebalo bi da znate i koliki su recimo virusi?

Izuzetno mali. Recimo 0.023 mikrona dok je na primer korona virus 0.1 mikron. Bakterije su oko 1 mikrona ili čak veće. E pa naučnici su duvali bakterije i viruse preko raznih materijala koji bi mogli da se iskoriste kao filteri za maske za lice.

Onda su merili koliko je prošlo, a koliki procenat virusa je prošao kroz materijal.

Testirajući virus koji je bio veličine 0.02 mikrona, što je čak pet puta manje od korona virusa otkrili su da su naravno najbolje hirurške maske. One zadržavaju 89 posto virusa, što je dosta dobro i u velikoj meri može da smanji rizik od zaraze i širenja epidemije.

Ali kako i od čega napraviti masku za lice protiv virusa u kući?

https://www.instagram.com/p/B9_vVvZpZHf/

Idealno – od kvalitetne kese za usisivač. Ovaj materijal će zadržati čak 86 posto čestica virusa.

Posle toga je najbolja debela kuhinjska krpa za sudove (73 posto), debeo pamuk (70 posto), jastučnica (68%), lan, običan pamuk od majice i svila sa svega 54 posto.

Čak i običan šal, ako ga obmotate preko lica će verovatno sprečiti više od 40 posto čestica da dođe do vas.

Da li dupli sloj materijala pomaže i daje bolju zaštitu?

Da, recimo ako koristite kuhinjsku krpu za sudove čime ćete povećati efikasnost na 97 posto.

Problem sa kućnim maskama je što se kroz njih teže diše. Recimo od one napravljene od kesa za usisivač – duplo teže, a to nije baš malo.

Naučnici sa Kebridža zato misle da je najbolje da napravite majicu od dva sloja. Jedan od majice a drugi od jastučnice. Takva maska će pružiti dobru zaštitu i biće laka za disanje.

Što se tiče kroja, imate na stotine mustri i uputstava po internetu. Možete da koristite mašinu za šivenje ali i ne morate. Mi smo pronašli dva zanimljiva videa. Prvi je nešto jednostavniji a drugi malo komplikovaniji.

Takođe, možete da iskoristite i spajalice kako biste dobili metalni deo kojim ćete omogućiti bolje dihtovanje maske oko nosa što je takođe vrlo važno. Ne zaboravite da je napravite dovoljno veliku, kako bi sasvim prekrila i nos i usta.

Više o maskama protiv virusa pročitajte ovde.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime