Maske protiv virusa su veoma vruća tema ovih dana. Samo koje maske za lice štite od zaraze korona virusa i da li bi trebalo da ih nosite? Evo odgovora.

Maske za licu, kako hirurške, medicinske tako i one kvalitetnije namenjene profesionalcima su već neko vreme rasprodate kako u Srbiji tako i u zemljama regiona. A sa približavanjem korona virusa, potražnja i interesovanje su sve veći.

Da li bi trebalo da paničite i tražite maske protiv virusa po svaku cenu i da li one uopšte mogu da vas zaštite od zaraze?

Verovatno ne, ali nije tako jednostavno.

Do sada znamo da korona virus može da se prenese među ljudima i to kapljičnim putem, dakle, kada neko zaražen kine, kašlje ili čak diše u vašoj blizini možete da se zarazite. Možete i da dodirnete neku površinu i onda prljavim rukama virus prenesete do lica. to je čak i najveći rizik da dobijete virus.

>>> Nagori virusi svih vremena

Ipak, sposobnost njegovog širenja je po svemu sudeći manja od virusa gripa. Takođe, najbolji način da izbegnete širenje zaraze je da ne prilazite bolesnima. Naravno, ako ste bolesni a bili ste u kontaktu sa zaraženim osobama ili ste doputovali sa mesta gde ima zaraženih idealno bi bilo da ne izlazite iz kuće i javite se nadležnim službama.

Postoje dve vrste maski koje se prodaju.

Maske protiv virusa – Hirurške maske

Prve su medicinske maske koje hirurzi koriste tokom operacije. One su napravljene da spreče padanje kapljica tečnosti i mogu da u minimalnoj meri smanje mogućnost da se zarazite. Ipak, ove maske ne donose ni približno punu zaštitu od zaraze virusima. Problem je što i kroz samu masku vrlo mali virusi prolaze, a pored toga one nikada ne naležu sasvim na lice pa vazduh lako prolazi između maske i kože. Takođe, oči su izložene vazduhu i preko njih je takođe moguće zaraziti se.

“U ovom trenutku nema dokaza da nošenje maske može da pomogne u zaštiti od zaraze”, objašnjava prefesor sa Univerziteta Kalifornija Charles Chiu.

Svetska zdravstvena organizacija savetuje medicinskim radnicima da nose maske, ALI u kombinaciji sa rukavicama, naočarima i odelima. Hirurške maske se takođe nose samo jednom i bacaju.

https://www.instagram.com/p/B75HtRJlisg/

Ako se ipak odlučite da nosite hirušku masku kao zaštitu evo šta bi trebalo da znate.

Kao prvo nošenje maske ni blizu ne može da garantuje zaustavljanje širenja zaraze. Zato je važno da se pridržavate drugih preporuka za smanjenje rizika, pre svega redovno pranje ruku, NE diranje lica i izbegavanje bliskih kontakata sa porencijalnim prenosiocima bolesti.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje ljudima koji imaju sumptome bolesti da nose maske, ali ne i ljudima koji nisu zaraženi. Vidite, ove maske zaista mogu da smanje šansu da neko bolestan zarazi druge ljude, ali je mala verovatnoća da će zaštititi ljude koji nose maske a nisu zaraženi ukoliko se nađu u blizini zaraženih.

Kako staviti hiruršku masku:

  • Prvo operite ruke.
  • Pokrijte nos i usta maskom i što bolje je zategnite da bi nalegla na lice.
  • Apsolutno je nužno da ne dirate masku dok je nosite
  • Kada je skinete bacite je u zatvorenu kantu za đubre i operite ruke
  • Maska se nosi samo jednom a ako se navlaži odmah je skinite i bacite.

Maske protiv virusa – N95 maske

Drugi tip maski su one sa oznakom N95. Ove maske pružaju bolju zaštitu pošto eliminišu 95 posto malih čestica. Ipak i one će vas zaštititi samo ako savršeno naležu na lice, što često nije slučaj.

Ove maske takođe otežavaju disanje što može da bude problem, pogotovo deci a uz to su vrlo neudobne i ne baš prijatne za nošenje. Ovaj tip maski se preporučuje doktorima i medicinskom osoblju koje je u direktnom kontaktu sa zaraženima i to u kombinaciji sa drugim merama zaštite, što može da smanji rizike i prenošenje virusa.

Neki doktori čak smatraju da maske mogu da povećaju verovatnoću zaraze, pošto ćete češće dirati rukama lice. Takođe, epidemiolozi kažu da bi nošenje maske nekima moglo da pruži lažan osećaj sigurnosti čime se takođe dovode u povećan rizik, pošto će misliti da su sasvim bezbedni iako to nije tačno.

Istraživanje objavljeno 2008 godine u International Journal of Infectious Diseases je otkrilo da nošenje kvalitetnih maski jeste efikasno u 80 posto slučajeva kod širenja gripa. Ali nije tako jednostavno. Manje od 50 posto ispitanika je maske nosilo tako da prekrivaju celo lice što je neophodno za zaštitu. Uz to, nošenje maske povećava rizike od diranja lica čime se dramatično povećava šansa zaraze.

Zanimljivo je kako je Američki Centar za kontrolu bolesti još ranije izdao upozorenje o nošenju zaštitnih maski i brade. Ukoliko nosite bradu ili brkove u velikoj meri ćete smanjiti zaštitu koju maska pruža pošto ona neće dovoljno dobro prionuti uz lice. Zapravo tako će i do 1000 puta više mikroba proći pored maske do vašeg respiratornog sistema.

Pa kako da se zaštitite?

World healt organisation je donela zvanične preporuke za zaštitu od korona virusa:

Ako kijate i kašljete ne stavljajte ruke na usta već to radite u unutrašnji deo lakta ili maramicu. Maramicu odmah bacite u kantu i operite ruke. Ne prilazite ljudima koji kijaju ili kašlju bliže od jednog metra. Redovno perite ruke vodom i sapunom. Dovoljno je da koristite običan sapun.

Kako pravilno prati ruke i zaštititi se od virusa?

Potrebno je da perete ruke sve do zgloba bar 20 sekundi sapunom i vodom. Dobro ih isperite posle toga i osušite. Možete da koristite i sredstva za dezinfekciju sa bar 60 posto alkohola, ali samo ako nemate pristup vodi i sapunu.

Takođe, ne zaboravite da je ključno da ne dirate oči, nos i usta rukama koje niste oprali. Izbegavajte kontakt sa bolesnim osoboma i onima koji su bili u kontaktu sa bolesnima.

Zaključak

Maske, bilo hirurške ili N95 bi trebalo da nose medicinski radnici i ljudi koji imaju simptome zaraze zato što tako mogu da smanje rizik da će drugim preneti virus. Zdravi ljudi, koji nemaju simptome bi trebalo da se pridržavaju drugih mera i koriste zdrav razum. Hirurške maske donose vrlo malu zaštitu zdravim osobama, dok maske N95 pružaju bolju zaštitu ali epidemiolozi ističu da još uvek nema potrebe za njihovim nošenjem.

Da li bi trebalo da trčite po apotekama i tražite maske protiv virusa ovih dana? Verovatno ne.

Ipak, neke zemlje (Nemačka) jesu preporučile svima da u kući imaju lekove za mesec dana u slučaju nestašica i problema sa snabdevanjem.

Da li će biti nestašica zbog korona virusa?