Kako uštedeti novac? Moguće je ako pratite ovih 15 super efikasnih trikova. Naravno, biće neophodno da imate samokontrolu i ne bacate pare na gluposti. Evo najboljih saveta za uštedu novca.

Kako uštedeti novac?

1.
Odmah prodajte sve što vam ne treba. Recimo stare telefone, računare, konzole, odeću. Sve može da se proda a ako vam stoji samo gubi vrednost. Odmah rasprodajte sve i sklonite novac na neki siguran račun.

2.
Prestanite da kupujete stvari koje vam ne trebaju. Šoping zbog šopinga ili dosade ili zbog kratkotrajnog osećaja sreće odmah morate da prekinete. Pre bilo koje kupovine pitajte se da li vam je to zaista neophodno.

3.
Prestanite da pušite, pijete i trošite na stvari koje ne samo da vam nisu potrebne već su i loše za vaše zdravlje. Kafu možete da skuvate kod kuće a ne da je plaćate 10 puta više u kafićima.

4.
Obrišite sa telefona Facebook, Instagram, Twitter sa telefona. Odmah ćete dobiti oko 90 posto više slobodnog vremena koje sigurno možete da iskoristite na pametnije načine od toga da satima blenete u društvene mreže. Učite, čitajte, radite. Ušteda vremena je veoma važna, pošto postoji jasna korelacija između vremena i novca.

5.
Spavajte 8 sati i svakog dana u isto vreme idite u krevet i ustajte. To je veoma važno da biste bili odmorni, racionalni i efikasni. Kada ste iscrpljeni nećete donositi zdravorazumske odluke i verovatno ćete trošiti više i zarađivati manje.

6.
Izbacite sve dodatne troškove. Imate ženu koja vam čisti kuću? Otpustite je i čistite sami na primer. Pređite bukvalno sve troškove i izbacite sve što nije apsolutno neophodno.

7.
Batalite lažne prijatelje i grebatore. Sa najboljim prijateljima i porodicom održavajte redovne kontakte. Sve druge smanjite na minimum. Podsećamo, vreme je veoma važan resurs i pored novca trebalo bi da štedite i vaše vreme. Posebno se odnosi na grebatore koji nikada ne plaćaju svoje račune i toksične osobe zbog kojih se osećate loše.

8.
Ne idite u šoping kada ste gladni pošto ćete kupiti gomilu stvari koje vam ne trebaju.

9.
Nikad ne kupujte flaširanu vodu, kafe za poneti, brzu hranu i slatkiše ili grickalice. Sve to vam ne treba. Hranite se zdravo, a voće i povrće i druga ne prerađena hrana su i najjeftnije.

10.
Ne menjajte telefon dokle god vam stari radi. Kada menjate telefon, ne kupujte najskuplje modele.

11.
Ne vozite se taksijem i smanjite vožnju kola. Koristite javni prevoz a još bolje bicikl ili trotinet. Možete i da pešačite, zdravo je i jeftino.

12.
Ne uzimajte keš kredite za stvari koje vam nisu neophodne. Smanjite i kupovinu na odloženo ili plaćanje čekovima. Trošite samo pare koje imate.

13.
Platite dodatno zdravstveno osiguranje. Pre ili kasnije će vam to uštedeti novac.

14.
Pratite rasprodaje i kupujte samo na njima. To se odnosi na hranu, odeću i obuću ali i tehniku. Možete da kupujete i u second hand prodavnicama gde možete da pronađete pravo blago za smešne pare.

15.
Ostavljajte sa strane svakog meseca određenu cifru. Idealno bi bilo da odmah od zarade sklonite pare koje štedite a ostatak trošite. Koliko god da je u pitanju mala cifra.

Zašto će siromašni ostati siromašni?

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime