Već smo ranije pisali o opštim pravilima za pranje farmerki. Ipak, sada vam donosimo kompletan vodič – Kako oprati farmerke. A kako ćete to tačno uraditi zavisi od puno faktora. Naravno pre svega od kvaliteta farmerki i njihove boje.

Kako oprati farmerke – Modeli

Osnovno pravilo je da što su farmerke kvalitetnije (često i skuplje), to bi trebalo više pažnje da im posvetite. Kako ih ne biste upropastili i bacili pare. Takođe, što su farmerke tamnije to je njihovo održavanje komplikovanije. Odnosno, svakako bi trebalo da pravite razliku između povoljnih farmerki koje ste kupili nekoj od prodavnica brze mode (Zara, H&M, Pull and Bear, Berscha…), onim skupljim poput Replay, Diesel ili vrhunskim farmerkama za denim entuzijaste.

Kako oprati farmerke – Kada ih oprati

Prvo i osnovno pitanje na temu pranja farmerki je kada da to uradite? Svetle modele, sa puno elastina, možete da operete odmah, odnosno čim ih donesete iz prodavnice i to slobodno u veš mašini. Ne morate da se plašite da će tako izgubiti na svom karakteru. Kvalitetnije farmerke ipak perite ređe. Ne zaboravite da sa svakim pranjem ispirate i deo boje farmerki, pa one gube svoj prepoznatljiv izgled. Što se tiče sasvim tamnih farmerki od vrhunskog selvedge i raw denima, pa, njih ne bi trebalo da perete – recimo nikad. O njihovom ručnom pranju ipak malo kasnije.

Kako oprati farmerke – Pranje u veš mašini

Kako-oprati-farmerke

Dakle, pranje farmerki u veš mašini je dosta jednostavno. Ponavljamo, ovako ne smete da perete sasvim taman jeans pošto ćete isprati boju ili još gore napraviti bele štrafte na mestima gde su farmerke bile savijene tokom tumbanja po mašini.

Pre pranja farmerki u veš mašini obavezno ih prevrnite naopako. Odaberite program za osetljive stvari i nižu temperaturu. Koristite blage deterdžente, idealno one za taman veš koji će neutralisati hlor u vodi. Nikada ne koristite sušilice za veš. Koristite što slabiju centrifugu i ne pretrpavajte vešom mašinu.

Što su farmerke starije i svetlije, to možete da koristite više temperature za pranje i budete opušteniji pošto je manja šansa da ćete nešto upropastiti. Ipak, svako pranje više znači neko nošenje manje, pošto će farmerke biti sve bleđe i bleđe…

Kako oprati farmerke – Ručno pranje

A sada dolazimo do ručnog pranja farmerki. Ukoliko zaista želite da to uradite kako bi trebalo i sačuvate vaš omiljeni jeans to radite samo i jedino ovako. Prvo, za klasične raw farmerke (nikad oprane od sasvim tamnog teksasa) preporučuje se da ih nosite najmanje šest meseci bez pranja. Tako će se one prilagoditi vašem telu i pokretima i tako će se stvoriti divne izbledele šare jedinstvene baš za vas.

Posle toga možete da ih operete. Druge, kvalitetne farmerke možete da operete i ranije.

Kako-oprati-farmerke

To radite tako što kadu napunite hladnom vodom. U njoj rastvorite malo praška za veš, ili šampona za kosu. Potopite farmerke u vodu i tako držite 30 minuta. Ispraznite vodu iz kade i onda sipajte čistu hladnu vodu preko farmerki kako biste sa njih isprali deterdžent. Ostavite ih da se osuše i to vam je to… Posle toga možete da ih istim postupkom perete na svakih nekoliko meseci.

Ako se brintete zbog prljavih farmerki, nehigijene i potencijalne zaraze imamo dobre vesti. Naučnici sa University of Alberta su proverili koliko su farmerke zapravo prljave. Oni su otkrili da je na farmerkama koje su nošene 15 meseci svakog dana bilo isto bakterija kao i na farmerkama koje su redovno prane.

“To dokazuje da bakterije nisu rasle brže nego na farmerkama koje su prane redovno”, kaže profesorka tekstilnih nauka Rachel McQueen.

Neki predlažu da umesto pranja farmerke strpate u hermetički zatvorenu kesu i ostavite preko noći u zamrzivaču. Tako ćete navodno ubiti bakterije i sprečiti širenje neprijatnih mirisa. Čak i prvi čovek Levi´sa to radi. Ipak, drugi stručnjaci kažu da hladnoća neće ubiti bakterije već će samo usporiti njihov rast. Tako da ne morate da se mučite sa zamrzivačem. Umesto toga, farmerke možete ostaviti pola sata na suncu. To bi trebalo efikasnije da pobije sve neželjene mikrobe…

Ovde imate uputstvo i kako zakrpiti farmerke.