Kupovina novog bicikla nikada nije jednostavna. Iako će većina (pogotovo mlađih kupaca) verovatno prvo pomisliti na MTB modele, to najčešće i nije najbolji izbor. Evo koji sve tipovi bicikala postoje i kako da izaberete najbolji model za vas.

Kako odabrati bicikl – Mountain Bike (MTB)

MTB su izdržljivi, jaki bicikli napravljeni pre svega za vožnju po ekstremnim terenima. Obično imaju dve suspenzije (amortizera), prednji i zadnji, koji olakšavaju savladavanje prepreka neravnog terena i čine ovu neudobnu vožnju podnošljivom i lakšom. Gume su im debele i pune krampona.

Zbog ovih karakteristika mountain bikes jednostavno nisu idelan izbor za vožnju po gradu. Suspenzije i debele gume, uz obično nešto veću težinu će učiniti težu vožnju po asfaltiranim putevima. Takođe, ni njihovi menjači nisu prilagođeni brzom kretanju po gradu.

Kako odabrati bicikl – Gradski bicikli (City bikes)

kako-odabrati-bicikl

Gradski bicikli su baš to – bicikli za vožnju po gradu, što podrazumeva krstarenje po ravnom putu, često u finoj odeću i stvarima koje ponekad nosite recimo iz prodavnice. To znači da će imati drugačiji, uspravniji položaj tela koji je udobniji i bezbedniji zbog bolje preglednosti saobraćaja. Takođe će ovi modeli obično imati zaštitu na lancu da vam ulje ne isrplja finu odeću za posao ili izlazak. Gume će biti tanje, a na biciklu će se verovatno naći i neka korpa za stvari koje možete da ponesete. Gradski modeli su savršeni ako ne prelazite veliku kilometražu i ne planirate da silazite van puta.

Kako odabrati bicikl – Drumski bicikli (trkački)

kako-izabrati-bicikl

Drumski bicikli su kod nas obično poznati i kao trkački modeli. Oni podrazumevaju vrlo lagane ramove bez suspenzija, nisak položaj tela i tanke gume za što manji otpor. Menjači su tako koncipirani da omogućavaju vožnju velikim brzinama. Nisu zgodni za vožnju čak ni po blagim off road terenima zbog “ćelavih guma”, ali ni za vožnju po gradu koja podrazumeva puno ivičnjaka.

Kako odabrati bicikl – Treking bicikli

kako-izabrati-bicikl

photo: planetbike.rs

Treking bicikl predstavljaju kombinaciju MTB i gradskih modela. Čvrsti su i jaki ali i prilagodljivi. To znači da nude visok komfor pre svega zbog uzdignutijeg položaja tela, uz mnoge sposobnosti MTB modela. To znači da će obično imati prednji amortizer pa ćete se lako popeti uz ivičnjake i preći preko rupa. Tome pomažu i nešto deblje gume, koje ipak nemaju toliko šara kao kod klasičnih offroad modela.

Treking bicikli su praktično radni gradski bicikli, pa će biti odličan izbor za svakodnevne vožnje ili osrednja putovanja.

Kako odabrati bicikl – E-bicikli

kako-odabrati-bicikl

Poslednji novitet u svetu dvotočkaša su svakako E-bicikli, odnosno modeli sa baterijom i motorom koji vam olakšava okretanje pedala. Njihove glavne prednosti su što ćete lakše savladati teške terene poput uzbrdica. Najveći nedostatak je nešto veća masa i naravno cena koja se kreće oko 2.000 evra. Isprobali smo nedavno jedan vrhunski električni bicikl a naše utiske možete da pročitate ovde.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime