Isprobali smo najbolji električni bicikl u Srbiji
Auto

Isprobali smo najbolji električni bicikl u Srbiji

Scott E-Sub Active

Isprobali smo najbolji električni bicikl u Srbiji

Isprobali smo verovatno najbolji električni bicikl u domaćim prodavnicama. To je Scott E-Sub Active koji nam je na test ustupio Planet Bike.

Evo utisaka.

Bicikl izgleda poprilično diskretno, pa zapravo neće biti baš odmah jasno da se radi o električnom modelu od par hiljada evra. I to je dobro, pogotovo u Beogradu. Iako zaista ne savetujemo da ga ostavljate na javnim mestima, čak ni vezanog. U stvari držite ga pored kreveta u kome spavate ili platite čuvara 24/7.

Što se tiče opštih specifikacija, Scott je odabrao aluminijumski ram, sa Suntour NEX-E25 DS QR viljuškom i Shimano Acera T3000 menjačem od devet brzina. Da, bicikl ima samo zadnji menjač, ali je to više nego dovoljno.

Tu su još i Shimano disk kočnice, a i ostatak opreme je istog proizvođača.

Ipak, glavna stvar je elektronika. Koju je razvio ni manje ni više nego – Bosch. Baterija je postavljena na ramu iznad pedala a motor je ugrađen u ram. Drugi deo je ekran sa tasterima za kontrolu koji je postavljen na samoj sredini volana. Na volanu imate podatak o brzini, pomoći koju dobijate i režimu rada. Punjenje baterije traje oko 3.5 sati i to kada je sasvim prazna.

Upravljanje sistemom se svodi na odabir režima bicikla. Možete da birate između: Eco, Tour, Sport i Turbo moda.

Svaki donosi sve više i više snage, odnosno pomoći. Sve ostalo radi automatski sistem.

Dakle, bicikl će sam prepoznati kada vam je potrebna pomoć i tada uključuje elektro motor koji će vas malo pogurati. To je najprimetnije na uzbrdicama i prilikom ubrzanja, kada ćete za bukvalno sekundu sa nula poleteti na preko 20 kilometara na sat.

Brojni senzori svake sekunde obavljaju više od 1.000 merenja i na osnovu toga zaključuju kolika asistencija vam je potrebna.

Definitivno najvažnija je pomoć na uzdbrdicama. To znači da ćete bez ikakvog napora moći da izvučete praktično svaki uspon. A upravo to dramatično povećava funkcionalnost ovog bicikla, koji će biti sjajan za odlazak na posao ili čak duže ture. Nećete se čak ni oznojiti i to je razlika između sportske odeće i odela. Da, ovaj bicikl vam omogućava da preko leta obučete košulju i otpedalate na posao.

Takođe tebalo bi da znate da ovo nije bicikl za divljanje, pošto će se pomoć elektro motora automatski isključiti kada dostignete 25 kilometara na sat. Oko 30 km na sat je otprilike i limit vožnje po ravnom zbog jednog menjača. Vožnja je veoma udobna, a kvalitetna prednja suspenzija olakšava penjanje uz ivičnjake i ublažava gradske rupe po putu. Uz to, Bosch Active Line sistem je toliko pametan da vam menjač (skoro) pa nije ni potreban, zato što će vam elektro motori pružiti podršku kod ubrzanja čak i u većim stepenima prenosa. Isti je slučaj i sa uzbrdicama. Ipak, i dalje ćete voziti bicikl i okretati pedale, vežbati i imati isti onaj osećaj vetra u kosi koji toliko volite.

I na kraju dve stvari koje nažalost nisu mogle da budu izbegnute. Zbog ugrađenih baterija bicikl ima 23 kilograma pa ćete ga teško nositi, recimo uz stepenice. Druga sitnica je cena, koja iznosi preko 260.000 dinara. Ali, ako ćete ga voziti svakog dana i njime recimo ići na posao, onda sve to itekako ima smisla. Na stranici PlanetBike imate sve detalje – https://planetbike.rs/ .

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

Više uAuto

Volkswagen pokazao detalj novog Golfa

Volkswagen pokazao detalj novog Golfa

Ili se bar nadamo

Domino Magazin 14.12.2018
Retro elektični motor je potpuno lud

Retro elektični motor je potpuno lud

Kao iz SF filma iz osamdesetih

Domino Magazin 11.12.2018
Najopasniji BMW je dodatno nabudžen

Najopasniji BMW je dodatno nabudžen

U garaži AC Schnitzer

Domino Magazin 30.11.2018
Zašto su evropski električni automobili loši?

Zašto su evropski električni automobili loši?

I kako da se stignu konkurenti

Domino Magazin 26.11.2018
Koje automobile najviše traže u Srbiji?

Koje automobile najviše traže u Srbiji?

Očekivano...

Domino Magazin 06.11.2018
Uhapšen zbog vraćanja kilometraže

Uhapšen zbog vraćanja kilometraže

Dobiće - 30 godina zatvora

Domino Magazin 02.11.2018
Predstavljen najopakiji Audi

Predstavljen najopakiji Audi

Novi R8

Domino Magazin 26.10.2018
Najveći BMW do sada

Najveći BMW do sada

Stigao je X7

Domino Magazin 18.10.2018
Ford predstavio najbrži policijski auto u SAD

Ford predstavio najbrži policijski auto u SAD

Presretač koji juri 240 na sat

Domino Magazin 09.10.2018
Prvi Audi električni SUV

Prvi Audi električni SUV

Tesla čuvaj se

Domino Magazin 21.09.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.