Kako napraviti prečišćivač vazduha od delova koje možete da kupite u Srbiji? Ili ih možda već i imate kod kuće? I sve za oko 1.000 dinara.

Zapravo, vrlo lako i uopšte ne previše komplikovano.

Zagađenje vazduha u Srbiji i posebno Beogradu je svake zime veoma veliko. Tako je i ovih dana i biće izvesno dok se ne promene vremenske prilike. Sa druge strane, prečišćivači vazduha u Srbiji su poprilično skupi.

Ali postoji rešenje. Možete da napravite ovaj uređaj koji će skupljati štetne čestice iz vazduha.

Kako napraviti prečišćivač vazduha?

Prečišćivači vazduha mogu da budu manje ili više komplikovani. Neki imaju digitalne senzore koji detektuju štetne čestice, dok su drugi jednostavniji. Ipak, svi oni rade vrlo jednostavno i svode se na filter ili filtere koji prečišćavaju vazduh koji prolazi kroz njih. Da bi se do dešavalo potreban je ventilator. I upravo to su dva ključna elementa svih modela – ventilator koji duva vazduh kroz filter.

Dakle, biće vam potreban filter i ventilator.

Za početak odaberite veličinu. Što što su veći ventilatori i filteri, to će oni moći više i brže vazduha da prečiste. Manji će verovatno biti i nešto bučniji i manje efikasni ali ne nužno lošiji. Ako recimo rade ceo dan a držite prozore prostorije zatvorene sve vreme oni će vremenom pročistiti vazduh u prostoriji.

Osnovni prečišćivač za vazduh dakle možete da napravite tako što kupite HEPA filter za vadzuh (koji filtrira i preko 99 posto nečistoća u vazduhu uključujući i vrlo štetne PM2.5 čestice) i direktno ga zalepite za ventilator. Vazduh će prolaziti kroz filter i tamo će ostajati štetne čestice iz vazduha.

Evo jednog primera:

Ako ste vešti sa alatom i uradi sam projektima možete da napravite i nekakvu konstrukciju ili kutiju za vaš prečišćivač. Idealno od drveta, mada to može da se uradi i od jakog kartona. Biće vam potrebna dva otvora na kutiji koja će hermetički zatvorena. Sa jedne strane neka se nalazi ventilator a sa druge filter. Neka ventilator ubacuje prljav vazduh unutra, a čist će izlaziti iz filtera.

Može se iskoristiti i recimo plastična cev i ventilatori za računar uz minimalan budžet i jeftin platneni filter. Ovde imate uputstvo sa slikama.

Evo i još jednog primera kako napraviti prečišćivač vazduha kod kuće od kartonske kutije i filtera za automobil i ventilatora za računar:

Što se tiče cena u Srbiji, Hepa filteri koštaju od nekoliko stotina dinara, baš kao i ventilatori. Kutije možete da napravite od stvari koje već imate u kući. Možete da dodate prekidač, lampice ili već štagod želite i imate vremena.

Možda ovako napravljeni uređaji neće biti lepi, ali će biti vrlo povoljni i efikasni a vi ćete udisati čistiji vazduh. A to je dovoljno.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime