Život bez klime, da li je moguć i šta treba uraditi da kuća ipak bude rashlađena? Dolazi dugo, toplo leto 2022, najavljuju se i nova poskupljenja struje i onda nije čudo što su ovakva pitanja aktuelna ovih dana.

Ne tako davno klime su imale samo retke kuće ali u domovima je ipak bilo prohladno. Naše bake su stavljale pokvašene čaršave na prozore, zamračivale domove. Sada većina kuća ima roletne pa ih jednostavno spustite i rešili ste problem. Mada je dobra fora raširiti pokvašen čaršav koji će ispuštati prijatnu hladnoću dok se bude sušio.

Preko dana nemojte otvarati prozore da toplota ne uđe u kuću. Pogotovo ako je stan na sunčanoj strani.

Kada noću zahladi provetravajte kuću, napravite promaju i spavajte snom pravednika.

Važno je da pijete puno vode. Pravite hladnu limunadu, vodu u koju ste stavili nanu ili majčinu dušicu, čajeve sa mentom koje dobro ohladite. Sve će vam to prijati i rashladiće vas garantovano.

Na terasi, prozorima zasadite biljke. One će vam praviti hladovinu i unositi svežinu u vaše dommove. Budite baštovan početnik, na mrežama je pregršt saveta o gajenju cveća ali i povrća, voća. Divno je imati na terasi jagode, čeri, zelenu salatu, krastavce ili bosiljak, matičnjak, majčinu dušicu. Biće to lepo i korisno iskustvo.

Ručak skuvajte tokom noći kada je u stanu prijatna hladovina. Ne morate baš da krčkate satima. Opredelite se za letnja, brza jela umesto masnih. Preko dana ne koristite ako baš ne morate električne aparate. Kosa će se i sama brzo osušiti, toster vam baš nije neophodan a usisavanje može da pričeka.

I da vas podsetimo, ovo je pravo vreme da vam majstor očisti klima uređaj, bolje će raditi i duže trajati.

Pogledajte i – Kako očistiti klimu bez majstora

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime