Vremenska prognoza za leto 2022 u Srbiji je stigla. U pitanju su prvi dugoročni meteorološki modeli koji obično ukazuju na opšte globalne trendove pa i lokalne prilike. Imajte u vidu da ovako daleke prognoze nisu uvek precizne ali daju neki ošti okvir koji bi mogao da nam ukaže na to šta nas čeka.

Vremenska prognoza leto 2022 u Srbiji podrazumeva značajne posledice globalnih prilika, a treba imati u vidu i da meteorološko leto počinje 1. juna. Tu se pre svega misli na fenomen La Nina koji je bio dominantan u prethodnom periodu. On će prerasti u El Nino tokom leta. Uticaj ovih fenomena i promena će se odraziti i na vremenske prilike u Evropi.

Obično se smatra da El Nino ima veći uticaj na zapadnu Evropu, a Na Nino na istočnu.

Šta sve to znači? Nekoliko stvari.

Vremenska prognoza leto 2022 Srbija

vremenska-prognoza-za-leto-2022-u-srbiji
vremenska-prognoza-za-leto-2022-u-srbiji

Mkweather Summer, Base map: mapchart

Ukratko, očekuje nas poprilično ekstremno leto, pa će vreo vazduh iz Sahare često stizati do našeg kontinenta. Istovremeno, uticaj hladnog vazduha sa Severnog pola će biti snažniji na Severnu Evropu.

Što se tiče vremenske prognoze za leto 2022 u Srbiji se po svemu sudeći i na osnovu do sada dostupnih podataka očekuju natprosečno visoke temperature. To znači da su mogući tropski talasi sa temperaturom većom od 45 stepeni na Balkanu koji mogu da traju i više dana. Posledice mogu da budu suša i požari, kao i veći broj smrtnih slučajeva.

Istovremeno, u ovim krajevima su moguće i snažne oluje sa poplavama, navodi Mk Weather.

Mediteran i jug Evrope očekuje veoma toplo i suvo leto 2022. Sredozemno i Jadransko more će biti toplije iznad proseka tokom dobrog dela leta, što bi za one koji planiraju putovanja mogla da bude dobra vest.

Kako se letnja sezona bude približavala biće i preciznijih prognoza, pa ćemo prognozu dopunjavati…

Vremenska prognoza za leto 2022 u Srbiji

vremenska-prognoza-za-leto-2022-u-srbiji
vremenska-prognoza-za-leto-2022-u-srbiji

Prvu pravu dugoročnu prognozu objavio je poznati Severe Weather. Oni su analizirali modele: ECMWF, UKMO i CFSv2.

Prva dva odnosno ECMWF i UKMO modeli ukazuju da je pred nama veoma toplo leto. Očekuju se temperature koje će biti između 1 i 2 stepena iznad višegodišnjih proseka po ECMWF modelu, odnosno između 0.5 i 1 stepena po UKMO modelu.

Takođe, objavljena je i prognoza po CFSv2 projekciji takođe predviđa odstupanja od proseka, pogotovo u centralnoj i južnoj Evropi.

Sve to ukazuje da je pred nama vrlo toplo, dugo leto 2022 sa manje padavina i veoma visokim temperaturama uz brojne tropske talase.

AccuWeather vremenska prognoza leto 2022 – Evropa, Balkan i Srbija

I čuveni meteo servis iz Britanije AccuWeather je objavio svoje predviđanje za letnju sezonu 2022.

Njihova dugoročna vremenska prognoza ukazuje da će leto 2022 biti veoma toplo u regionu Balkana pa i Srbije.

Cela Južna Evropa, od Portugala i Španije pa do Grčke će se suočiti sa visokim temperaturama, dok se region Balkana može suočiti sa rekordnim vrućinama.

“Biće perioda sa intenzivnim vrućinama”, kaže Tyler Roys stariji meteorolog u AccuWeather.

Takođe, u gradovima se očekuje više dana sa temperaturama preko 32 stepena u poređenju sa višegodišnjim prosekom.

Sezona će biti sušna ša manje padavina nego što je uobičajeno. Ipak, tokom druge polovine leta mogu se očekivati snažne oluje. Ali ni to neće biti dovoljno da se prekine suša, što će u nekim regionima biti problem za poljopriprevdu.

Slično vreme očekuje i ostatak Evrope, poručuju stručnjaci.