Vremenska prognoza zima 2022 Srbija je stigla i to u okviru dugoročnog modela za zimsku sezonu koju rade stručnjaci britanskog meteo servisa AccuWeather. Njihove prognoze su do sada pokazivale visoku tačnost čak i kod višemesečnih predviđanja.

Iako je kalendarska jesen skoro tek stigla, meteorološka zima počinje 1. decembra pa su i stručnjaci već uradili dugoročnu vremensku prognozu za zimu 2022.

I ovoga puta, stvar će pored vremenskih uslova zakomplikovati i problem sa energentima kao i i dalje aktuelna pandemija korona virusa.

Analizu su uradili meteorolozi Tyler Roys i Alan Reppert.

Ono što će obeležiti vremenske prilike jeste uticaj fenomena La Nina koji se dešava u Pacifiku. Iako je njegov značaj za Severnu Ameriku veći, on utiče i na Evropu, pa će prilike zavisiti i od toga.

Vremenska prognoza zima 2022 Srbija

Zimsku sezonu na jugu Evrope obeležiće opasnosti od olujnog vremena uz rizike od poplava. U mnogim aspektima vreme će podsećati na prošlogodišnju zimu. To znači jake vetrove i učestale padavine u području od Španije i Portugala, juga Francuske pa do Italije i Balkanskog poluostrva.

“Tu se očekuju neke od najsnažnijih oluja ove zime”, kaže Roys.

Regioni oko Mediterana i Balkana pa sve do Turske mogu očekivati intenzivne padavine uz poplave. Reppert precizira da su moguće učestale oluje.

Vremenska prognoza zima 2022 Srbija podrazumeva i uticaj vlage sa Mediterana koja će stizati do teritorija Italije i Balkana, a zbog stalnog pristizanja vlažnog vazduha, očekuju se oluje za olujom.

“Čak i umerene količine padavina mogu da dovedu do poplava i nabujalih reka, pa i problema sa poplavama”, navodi Roys.

Po pitanju temperatura, očekujte da budu u okviru višegodišnjeg proseka u širem regionu dok su mogući i periodi sa natprosečno visokim temperaturama na Balkanu i Srbiji.

Što se tiče centralne i zapadne Evrope, moguće su temperature ispod proseka.

Istok Evrope će se suočiti sa snežnim padavimana dok će sever kontinenta biti suv.

vremenska-prognoza-za-skijanje-zima-2022
Vremenska prognoza za skijanje zima 2022

Meteorolozi iz Britanije navode i moguće probleme sa energijom. Cena gasa je u Evropi porasla za 600 posto tokom 2021 godine. To će uticati i na cene grejanja i struje. Probleme je izazvala pandemija korona virusa i ograničena ponuda energenata.

AccuWeather je objavio i prvu prognozu za skijanje. Prenja njoj će jug kontinenta imati odlične uslove za skijaše, dok skijališta na severu neće imati tako dobre uslove.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime